Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΙαπωνία: Τι κρύβεται πίσω από την ταχεία εξαφάνιση της μετάλλαξης "Δ"

Ιαπωνία: Τι κρύβεται πίσω από την ταχεία εξαφάνιση της μετάλλαξης “Δ”

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας Covid-19 στην Ιαπωνία έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί τόσο ραγδαία που ορισμένοι επιστήμονες προβληματίζονται για το πώς αυτό συνέβη. Μια ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος Δέλτα μεταλλάχθηκε σε σημείο εξαφάνισης στο νησιωτικό έθνος, δηλαδή ουσιαστικά αυτοκαταστράφηκε. 

Στα μέσα Αυγούστου, η Ιαπωνία σημείωσε κορύφωση των κρουσμάτων Covid-19, καταγράφοντας πάνω από 23.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Τώρα η μέτρηση είναι περίπου 170, με τους θανάτους που αποδίδονται στη νόσο να παραμένουν ως επί το πλείστον μονοψήφιοι αυτόν τον μήνα. 

Η μείωση έχει αποδοθεί από πολλούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, στη δημόσια αποδοχή της χρήσης μάσκας και σε άλλους παράγοντες, αλλά ορισμένοι ερευνητές λένε ότι η πτώση ήταν μοναδική, σε σύγκριση με άλλα έθνη με παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο Ituro Inoue, γενετιστής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γενετικής, πιστεύει ότι η Ιαπωνία είχε την τύχη να δει το στέλεχος Δέλτα να εξαφανίζει ως επί το πλείστον άλλες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 προτού εξαφανιστεί το ίδιο στη συνέχεια. Εξήγησε τη θεωρία της ομάδας του στην εφημερίδα Japan Times αυτή την εβδομάδα. Εδώ και αρκετό καιρό, ο Inoue και οι συνεργάτες του επιστήμονες ερευνούσαν μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 και πώς επηρεάζονται από την πρωτεΐνη nsp14, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή του ιού.

Οι ιοί RNA, όπως αυτός που προκαλεί τον Covid-19, τείνουν να έχουν πολύ υψηλό ποσοστό μετάλλαξης, γεγονός που τους βοηθά να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτό ανοίγει την πόρτα για μια λεγόμενη «καταστροφή από σφάλμα», όταν οι κακές μεταλλάξεις συσσωρεύονται και τελικά προκαλούν την πλήρη εξαφάνιση ενός στελέχους. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι άνθρωποι στην Ασία έχουν ένα αμυντικό ένζυμο που ονομάζεται APOBEC3A που επιτίθεται σε ιούς RNA, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη COVID-19, σε σύγκριση με τους ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αφρική. Έτσι, οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Γενετικής και το Πανεπιστήμιο Niigata μελέτησαν πώς η πρωτεΐνη APOBEC3A επηρεάζει την πρωτεΐνη nsp14 και αν μπορεί να εμποδίσει τη δραστηριότητα του κορωνοϊού. 

Η πρωτεΐνη nsp14 φαίνεται να προσφέρει μια μορφή διόρθωσης σφαλμάτων που βοηθά το γονιδίωμα του ιού να παραμείνει κάτω από το όριο της «καταστροφής από σφάλμα». Στην περίπτωση του πέμπτου κύματος του Covid-19 στην Ιαπωνία, η nsp14 της παραλλαγής Δέλτα απέτυχε σε αυτή τη δουλειά, πιστεύει ο Inoue, με βάση τη γενετική μελέτη δειγμάτων που συλλέχθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. 

«Σοκαριστήκαμε κυριολεκτικά όταν είδαμε τα ευρήματα», είπε ο ερευνητής στους Japan Times. «Η παραλλαγή Δέλτα στην Ιαπωνία ήταν εξαιρετικά μεταδοτική και [απέτρεπε] άλλες παραλλαγές. Αλλά καθώς οι μεταλλάξεις συσσωρεύτηκαν, πιστεύουμε ότι τελικά έγινε ένας ελαττωματικός ιός και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του». 

Πηγή: japantimes.co.jp / skai.gr 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ