Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΙ. Γήτας: Στα 825.000 τα καμένα στρέμματα στον Έβρο- Σε 20 χρόνια...

Ι. Γήτας: Στα 825.000 τα καμένα στρέμματα στον Έβρο- Σε 20 χρόνια αναγεννάται ένα δάσος όπως η Δαδιά

Ο Ιωάννης Γήτας, καθ. Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στα οικοσυστήματα, με Με τη φωτιά στον Έβρο να εξακολουθεί να καίει για 12η ημέρα απειλώντας να καταστρέψει τον μικρό πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς.

«Είναι πραγματικά τεράστια η πυρκαγιά, όπως έχει ανακοινώσει αντίστοιχα και το Copernicus και όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο είπε ο κ. Γήτας αποκαλύπτοντας ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών του ΑΠΘ, μέχρι χθες (29/8) οι καμένες εκτάσεις στον Έβρο είχαν φτάσει στα 825.000 στρέμματα».

Όπως τόνισε η πυρκαγιά συνεχίζει και καίει. «Οι φωτιές αυτές που έχουν μέτωπο 10 – 15 χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσουν. Εδώ πρόκειται για δύο μεγάλες φωτιές που ενώθηκαν και συνεχίζουν επί 12 συνεχείς μέρες το καταστροφικό τους έργο» συμπλήρωσε ο καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ.

Οι φωτιές θα πρέπει να σβήνονται στα πρώτα λεπτά

Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» τόνισε ότι οι φωτιές αυτές με κάποιον τρόπο θα πρέπει να σβήνονται τα πρώτα λεπτά. «Μας λυπεί είναι να βλέπουμε ότι με μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών καίγονται μικρότερες εκτάσεις σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία και αντίστοιχα εμείς με μικρότερο αριθμό πυρκαγιών να έχουμε τέτοιες απώλειες μεγάλες στην τελική έκταση των καμένων περιοχών, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της τεράστιας πυρκαγιάς στον Εβρο στο περιβάλλον ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά επίπεδα στα οποία μια φωτιά τέτοιου μεγέθους μπορεί να επηρεάσει. «Σε παγκόσμιο επίπεδο μιλάμε για έκλυση αερίων διοξειδίου του άνθρακα. Μετριούνται (σ.σ. οι πυρκαγιές), βέβαια, σε επίπεδο απωλειών τεράστιων και μετριούνται σε επίπεδο συνολικά όλων των εκτάσεων που έχουν καεί στη χώρα» επισήμανε.

Ολοσχερής η καταστροφή

Αναφορικά με τη Δαδιά δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Χαρακτηρίζοντας την πυρκαγιά στον Έβρο ως μεγαπυρκαγιά σχολίασε ότι διαφοροποιείται ο τύπος βλάστησης που κάηκε, αλλά διαφοροποιείται και ο τύπος της πυρκαγιάς. «Στις πολλές μέρες (πυρκαγιάς), με δυνατούς δυνατούς ανέμους, έχουμε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης και κάποιες άλλες μέρες, όπως τελευταία, η πυρκαγιά μετατρέπεται σε έρπουσα, δηλαδή καίει μόνο τη χαμηλή βλάστηση και δεν επηρεάζει τα δάση», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ειδικό θα πρέπει άμεσα να δούμε σε ποιες περιοχές έχουμε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης και σε ποιες όχι. «Πρέπει να γίνει διαχωρισμός ζωνών και ανάλογα με τις ζώνες αυτές να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε εμείς οι ίδιοι», σημείωσε.

Απαντώντας πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να επανέλθει το οικοσύστημα τόνισε ότι «αν μιλάμε για χαμηλή βλάστηση θα επανέλθουν πιο γρήγορα. Αν μιλάμε, όμως, για δάσος πεύκης και πευκοδάσος, όπως η Δαδιά, εκεί θα πάρει περισσότερο ίσως πάνω από 20 χρόνια».

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ