Με θεματική εστίαση φέτος την πραγματικότητα των Ανοικτών Δεδομένων για τη Προώθηση των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης (SDGs) η ημερίδα «Open Data Day 2024» στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εξετάζει το πως τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν έναν κύριο παίκτη που βοηθά στην επίτευξη των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Η Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Day – ODD) λαμβάνει χώρα από τις 2 έως τις 8 Μαρτίου 2024, είναι μια ετήσια γιορτή των ανοικτών δεδομένων σε όλο τον κόσμο και έτσι στο πλαίσιο της ομάδες από κάθε χώρα δημιουργούν τοπικά γεγονότα. Κατά τη διάρκεια της «Open Data Day 2024» ως στόχος ορίστηκε το να εξεταστεί το πώς τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν έναν κύριο παίκτη που βοηθά στην επίτευξη των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
«Η δουλειά μας είναι να μετασχηματίζουμε δεδομένα σε πληροφορία με τη μορφή στατιστικής πληροφορίας, ένας μετασχηματισμός που έχει κάποιους κανόνες με βάση τους οποίους γίνεται. Τα παίρνουμε και τα μετασχηματίζουμε σε αυτό το οποίο, μπορεί να αναγνωσθεί και να γίνει κατανοητό από τους πολίτες», ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9FM” o Δρ. Αθανάσιος Θανόπουλος – πρόεδρος Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που εξήγησε πως στην σύγχρονη εποχή οι ανάγκες αυξάνονται, οι χρήστες θέλουν όλο και περισσότερη πληροφορία και την «θέλουν τώρα» καθώς χρειάζονται αυτή την πληροφορία άμεσα.
«Τα δεδομένα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, τα συλλέγουμε με σκοπό να παράξουμε πληροφορία και μόλις παράξουμε πληροφορία αυτά τα δεδομένα θα μπορούσανε να είναι διαθέσιμα, σεβόμενοι φυσικά πάντα τις αρχές με βάση τις οποίες καταρτίζονται οι επίσημες στατιστικές», προσέθεσε ο κ. Θανόπουλος που τόνισε πως απώτερος στόχος πάντα των δεδομένων είναι να κάνουν «τη ζωή όλων μας καλύτερη». Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό των δεδομένων ως “νέο πετρέλαιο” τόνισε πως είναι μια μορφή πλούτου, μια κατάσταση στην οποία μπορούν να περιέλθουν αφότου έχουν καταστεί «αντικείμενο επεξεργασίας, στα χέρια ανθρώπων που ξέρουν να παράξουν πληροφορία, να βγάλουν κάτι από αυτά».
Ο κ. Θανόπουλος τόνισε πως τα δεδομένα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών σε σημαντικούς τομείς του όπως, επί παραδείγματι, σε αυτούς της υγείας, του περιβάλλοντος, ενώ εξήγησε πως σημαντική για την καλύτερη καθημερινότητα των πολιτών είναι και η υλοποίηση των επονομαζόμενων κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων. «Έχει ξεκινήσει η ΕΕ να δημιουργεί πειραματικά κάποιους χώρους δεδομένων με βάση τους οποίους υπάρχει μια πειραματική ‘ανταλλαγή’, ή καλύτερα ορίζονται οι όροι ανταλλαγής δεδομένων και επανάχρησης δεδομένων που αφορούν την υγεία όλων μας. Αυτό είτε σε μικροεπίπεδο που έχει να κάνει με την ατομική υγεία, είτε σε μακροεπίπεδο που έχει να κάνει με επιδημίες, διάδοση κ.ο.κ» εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ πριν συμπληρώσει πως με παρόμοιο τρόπο τομείς όπως η συγκοινωνία, το περιβάλλον, ή ακόμη και ο καιρός και η αγροτική παραγωγή βελτιώνονται χάρη στην ύπαρξη ανοιχτών, δωρεάν δεδομένων που υπό κάποιους όρους μπορούν «να διατεθούν σε πολίτες ώστε να παράξουν αξία».
Για μια «παγκόσμια γιορτή» μίλησε από την πλευρά του ο κ.Χαράλαμπος Μπράτσας, πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος, επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος αναφερόμενος στην «Open Data Day 2024». Ο κ. Μπράτσας εξήγησε πως κάθε χρόνο στην συγκεκριμένη ημέρα ομάδες ατόμων ασχολούνται με το πως μπορούν τα δεδομένα να “ανοίξουν” και να είναι προσβάσιμα αλλά και χρήσιμα στον κόσμο. «Χάρη στο “συστατικό” αυτό, τα δεδομένα, είναι εφικτό να έχουμε καλύτερες προβλέψεις και καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και καλύτερες αποφάσεις, διαφάνεια -εφόσον έχουμε ανοιχτά δεδομένα-» τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος. Ο κ. Μπράτσας τόνισε πως το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης διοργανώνει κάθε χρόνο μια παρόμοια εκδήλωση και εξήγησε πως με μια ομάδα φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου που ασχολείται με τα ανοιχτά δεδομένα, έχει προχωρήσει μια καταγραφή ανοιχτών δεδομένων στους δήμους της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Ο επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου τόνισε τέλος η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στα ανοιχτά δεδομένα καθώς υπάρχει σχετική κοινοτική οδηγία και νόμος με τον οποίο η Ελλάδα εναρμονίζεται με την κοινοτική οδηγία.