Το τελευταίο 10ημερο του Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44, καθώς και τους 30άρηδες, χωρισμένους σε ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 30-34. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου για την πορεία του σχεδίου εμβολιασμών στη χώρα μας.
Στην συνέντευξη ήταν και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους μόλις αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού για τους 40άρηδες και 30άρηδες και εξασφαλιστούν τα εμβόλια, τον Ιούνιο πιθανόν να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24.
Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 90.000 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000.
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 3.740.000 εμβολιασμοί ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Ενδεικτικά ανεφερε:
-Στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.
-Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 82% και στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο 88%.
-Στους νοσηλευτές ένα 60% έχει εμβολιαστεί στο ΕΣΥ ενώ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 63%.
Αναφορικά με την απόφαση της ΕΕ για το AstraZeneca να σταματήσει τις παραγγελίες, είπε ότι: «αυτό δεν επηρεάζει τη φετινή χρονιά. Όλες οι δόσεις της AstraZeneca είτε είναι πρώτες είτε δεύτερες είναι εξασφαλισμένες».
Θεοδωρίδου: «Ο εμβολιασμός στα παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή»
Νωρίτερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε παιδιά.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα παιδιά, ενώ μέχρι τώρα ο εμβολιασμός από τη Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών, ενώ για τις άλλες ηλικίες από αυτή των 18 ετών.
«Η Pfizer φαίνεται πως προπορεύεται στις μελέτες αυτές, αφού σύντομα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου για παιδιά και στις ΗΠΑ. Μελέτες ανάλογες γίνονται και από τις άλλες εταιρείες, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Τα παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο νόσησης
«Έχουμε αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, επομένως ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου: «Τα εμβόλια σε παιδιά έχουν στόχο να τα προστατεύσουν από επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες.
Ωστόσο, σε ό, τι αφορά στον κορωνοϊό, σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από Covid-19».
Το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού έχει σαν στόχο ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού σε κάθε χώρα και ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά της νόσου και να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.
Στον Καναδά, στην πόλη με το δεύτερο υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 12 με 15 ετών πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.
Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες
Η Μαρία Θεοδωρίδου εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της, αναφορικά με τον εμβολιασμό σε παιδιά. «Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσολογική απάντηση, επομένως θα έλεγα ότι η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα πρέπει να γίνει» είπε.
Πριν μερικές ημέρες άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση στις χώρες να μην ξεκινήσουν ακόμη τον εμβολιασμό σε παιδιά. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού υπενθύμισε πως το κύριο βάρος για το χτίσιμο ανοσίας αφορά στους ενήλικες. «Ας μην σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων» σημείωσε.
Αιμοδοσία
Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι ο κορωνοϊός δεν μεταβιβάζεται με το αίμα. Παράλληλα οι ανάγκες για αίμα είναι μία συνεχής ανάγκη: «Δεν συνιστάται έλεγχος για κορωνοϊό στους αιμοδότες. Μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 μέρες μετά την ανάρρωση, ενώ αν έχουν εμβολιαστεί μπορούν αμέσως μετά».
Η αιμοδοσία είναι μία πράξη αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό μας και απαραίτητη στην εποχή της πανδημίας, όπως τόνισε η καθηγήτρια.