Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΘαλάσσια Αιολικά: Καμπάνιες ενημέρωσης τοπικών κοινωνιών για να “τρέξουν” επενδύσεις εώς 11...

Θαλάσσια Αιολικά: Καμπάνιες ενημέρωσης τοπικών κοινωνιών για να “τρέξουν” επενδύσεις εώς 11 δισεκ. ευρώ

Με καμπάνιες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών  σε περιοχές που θα φιλοξενήσουν θαλάσσια αιολικά επιχειρεί η Ελληνικη Διαχειριστική Εταιρεια Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) να τρέξει τη μεγάλη προσπάθεια, παρά τις όποιες υφιστάμενες καθυστερήσεις, για να υλοποιηθούν επενδύσεις κλίμακας στα θαλάσσια αιολικά πάρκα που φτάνουν τα 7,5 – 11 δισεκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα,  στο φόντο αντιδράσεων διαφόρων φορεών, με βάση, όσα  χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είναι το επόμενο μεγάλο βήμα και η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας, ώστε  να συμπληρώσουμε το ενεργειακό μας μίγμα με το αντίστοιχο ποσοστό με τα φ/β και αιολικών πάρκων το οποίο θα επιτρέψει την ουσιαστική εξισορρόπηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο τις ώρες της ηλιοφάνειας.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στο ίδιο συνέδριο  ο κ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης επικεφαλής στρατηγικής νέων τομέων ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επισήμανε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, αλλά  «υπάρχει  ένας φόβος σε όλη την Ευρώπη για τον “οπτικό αντίκτυπο”– πώς θα φαίνεται ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο από την ακτή ή από το σπίτι κάποιου. Αυτό είναι κάτι καινούριο για την Ελλάδα, οπότε υπάρχει μια αρνητική προκατάληψη. Πιστεύω όμως ότι με τον καιρό θα αποδείξουμε πως πρόκειται για κάτι θετικό, τόσο για την τοπική κοινωνία και την οικονομία όσο και για τους καταναλωτές».

Από την πλευρά του  ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης διευθύνων σύμβουλος της Hexicon Power, αφού τόνισε, ότι  ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος, φαίνεται ότι έχει χαθεί η δυναμική, είπε ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες για τα αιολικά πάρκα. Αυτό έχει ήδη δημιουργήσει καθυστερήσεις, ενώ κάποια έργα ακυρώθηκαν. Είναι σημαντικό να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να ενημερώσουμε συστηματικά και στοχευμένα τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη αυτών των έργων. Δεν αρκεί μόνο ένα δελτίο τύπου – χρειάζεται οργανωμένη και συνεχής προσπάθεια, τόνισε.

Πάντως, σχετικά με τη σημασία της ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ο κ. Στεφάτος τόνισε ότι το επόμενο μεγάλο βήμα και η πρόκληση για τη χώρα μας  είναι να συμπληρώσουμε το ενεργειακό μας μίγμα με το αντίστοιχο ποσοστό με τα φ/β και αιολικών πάρκων το οποίο θα επιτρέψει την ουσιαστική εξισορρόπηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο τις ώρες της ηλιοφάνειας.  

Σημείωσε, δε, ότι μέχρι τώρα ανάπτυξη των αιολικών πάρκων έχει γίνει χωρίς κεντρικό σχεδιασμό ενώ έχουμε και περιορισμένη έκταση στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν και για αυτό πρέπει να επεκταθούμε στον θαλάσσιο χώρο.   “Όλο το εγχείρημα αποτελεί μια εθνική στρατηγική προτεραιότητα  καθώς από τη μια είναι απολύτως απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε την μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ δηλαδή την οικονομική βιωσιμότητά τους και αφετέρου γιατί αποτελεί ένα αναπτυξιακό πρώτο βήμα με συνολικές επενδύσεις που εκτιμώνται μεταξύ 7,5 και 11 δισ. ευρώ ως το 2032”.  

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει μια αξιέπαινη  προσπάθεια για να χωροθετηθούν με κανόνες και με σαφής προσδιορισμούς οι θαλάσσιες περιοχές στις οποίες θα αναπτυχθούν τα έργα. 

Επίσης, στο φόντο και των επικείμενων κινήσεων ενημέρωσης της κοινής γνώμης, τόνισε, ότι το αναπτυξιακό βήμα αυτό, δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει και μια παράλληλη εφοδιαστική αλυσίδα, από την οποία μπορεί να προκύψει ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας και θα ανοίξει και τις προοπτικές για εξαγωγές.  

Ειδικότερα, τόνισε ότι με την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αξιοποιούμε δύο σημαντικά στρατηγικά  πλεονεκτήματα της χώρας, το καλύτερο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και  τις κρίσιμες απαραίτητες βάσεις που διαθέτει για την ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.  “Ο συνδυασμός οικονομικά αποδοτικών έργων με παράλληλη μείωση του κόστους μέσα από την ανάπτυξη τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, προσελκύουν ενδιαφέρον επενδυτικό ενδιαφέρον περιφερειακά.  Θέλουμε να εργαστούμε ώστε η χώρα μας να αναπτύξει μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα από τις εθνικές της ανάγκες, ώστε να μπορέσει να τροφοδοτήσει και γειτονικές χώρες με καθαρή πράσινη ενέργεια και φυσικά να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις είτε σε υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες που διαπρέπουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και να ενισχύσουμε τα ναυπηγεία και τα λιμάνια μας και να δημιουργηθεί και ένας στόλο από ειδικά σκάφη που υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη συντήρηση αυτών των έργων, από την ελληνική ναυτιλία”.  

Οι δυσκολίες

Πάντως στο ίδιο συνέδριο εκπρόσωποι της αγοράς κατέγραψαν, τις δυσκολίες του εγχειρήματος των offshore αιολικών πάρκων σκιαγραφούν οι εταιρείες που σχεδιάζουν να αναπτύξουν την αντίστοιχη τεχνολογία. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, καθώς είμαστε οι πρώτοι που το επιχειρούμε. Το τελευταίο έτος έχουμε συζητήσει, συμβουλευτεί και εισηγηθεί σε τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία, καθώς και σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες και δημόσιους φορείς που σχετίζονται με αυτά τα έργα, για το πώς θα τα προχωρήσουμε από αδειοδοτική και περιβαλλοντική πλευρά.

Αντιμετωπίζουμε κάποιες φοβικές αντιδράσεις, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία από την πλευρά τους και περιμένουν κατευθύνσεις από την κεντρική διοίκηση. Αυτό ισχύει και για τις αποκεντρωμένες και τοπικές αρχές» σημείωσε χθες ο κ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης επικεφαλής στρατηγικής νέων τομέων ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία αναμένεται να συμπράξει με τη Motor Oil για να τρέξει ένα από τα πρώτα πιλοτικά έργα σταθερής βάσης (η άλλη είναι η ΔΕΗ) συνολικής ισχύος 600 MW που θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Η ταρίφα

«Το συγκεκριμένο έργο το αναπτύσσουμε εδώ και 15 χρόνια και έφτασε η ώρα να κάνουμε το πρώτο βήμα στην Ελλάδα, να βρέξουμε τα πόδια μας» είπε χθες ο κ. Καρυωτάκης τονίζοντας ότι η εταιρεία είναι πολύ κοντά να αποφασίσει αν τα έργα θα εγκατασταθούν στην Αλεξανδρούπολη, στη Σαμοθράκη ή και στα δύο σημεία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, στέλεχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέχρι το τέλος του 2025 θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της Κομισιόνσχετικά με τη χρηματοδότηση μέσω ταρίφας.

Επίσης ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης διευθύνων σύμβουλος της Hexicon Power. ανέφερε ότι είναι θετική εξέλιξη, η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που ίσως επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά. Ωστόσο, το πρόγραμμα όπως είπε καθυστέρησε 10 χρόνια μέχρι να εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο, και τώρα αντιμετωπίζει νέα καθυστερήσεις.  Η εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει επίσης ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς δεν έχει γίνει σχεδόν καμία πρόοδος. Βλέπω ανέφερε ο κ. Χατζηγάκης έναν διπλό κίνδυνο: αφενός, όσο καθυστερούμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί όλο το χρονοδιάγραμμα των υπεράκτιων πάρκων. Αφετέρου, υπάρχει ο κίνδυνος να μας προλάβουν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, οι οποίες αναπτύσσουν τις δικές τους εφοδιαστικές αλυσίδες και ενδεχομένως να αποκτήσουν «πελατεία» και να προσφέρουν εξοπλισμό πιο οικονομικά.  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ