Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του 4ου τριμήνου. Του πιο δύσκολου για την φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών και με πολύ νωπές τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει στασιμότητα (για την ακρίβεια οριακή αύξηση) στο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Οικονομικά στοιχεία που να πιστοποιούν ότι αυτό θα συμβεί προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα. Από τη μία ο τουρισμός φαίνεται και τον Οκτώβριο να πηγαίνει καλύτερα από πέρυσι, από την άλλη η ψυχολογία του καταναλωτή είναι σαφώς πιο βαριά σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021, λόγω των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων κυρίως στα τρόφιμα, αλλά και στα προϊόντα ενέργειας. Οι επενδύσεις δεν αναμένεται να παγώσουν, καθώς οι πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ) τώρα παίρνουν μπροστά, αλλά από την άλλη έχουμε την αβεβαιότητα για το πόσο θα αυξηθεί το κόστος του χρήματος κάτι που προφανώς λειτουργεί ανασταλτικά κυρίως για τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας -δηλαδή η διαμόρφωση του ΑΕΠ περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι- έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Σε λίγες εβδομάδες, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πορεία της οικονομίας για το 3ο τρίμηνο. Μόνο από την εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού, αναμένεται να υπάρξει σημαντική ώθηση οπότε για ακόμη ένα τρίμηνο αναμένεται σημαντική αύξηση στην οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Δεδομένου ότι στο 9μηνο η οικονομία θα τρέχει με ρυθμό ακόμη και άνω του 6,5-7%, για να πέσουμε σε ετήσια βάση στο 5,3% είναι προφανές ότι προϋποθέτει «φρενάρισμα» στο 4ο τρίμηνο. Ένα τρίμηνο που έχει μέσα του την περίοδο των εορτών. Θα καμφθεί η κατανάλωση φέτος τα Χριστούγεννα; Δεν είναι δεδομένο καθώς αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ο φόβος γι’ αυτό που έρχεται.
Αν ο φόβος δεν επιβεβαιωθεί, είναι πιθανό και η οικονομική δραστηριότητα να είναι καλύτερη από αυτή που αναμένεται. Κάτι που σημαίνει ότι και το ΑΕΠ μπορεί τελικώς να μεγαλώσει για το σύνολο του έτους με ρυθμό μεγαλύτερο του 5,3%.