Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία ο Τσίπρας;

Θα μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία ο Τσίπρας;

Αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει 40 ημέρες πριν τις εκλογές τη μεγαλύτερη κρίση από την εποχή της αποχώρησης του Λαφαζάνη και του Βαρουφάκη. Η “απώλεια” Πολάκη και των λοιπών…συντεχνιακών δυνάμεων είναι μεγάλο κτύπημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ταυτίσει την πορεία του με τις Πολάκειες λογικές και συμπεριφορές. Ήταν ότι και να λένε, η αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τους στρατηγικής. Για αυτό και εάν αποφασιστεί η διαγραφή του θα προκαλέσει τριγμούς και αποχωρήσεις σε επίπεδο βάσης. Δεν ξέρω εάν επιλέξουν στο τέλος αύριο την ποινή μιας προσωρινής διαγραφής.

Αυτό είναι δικό τους θέμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας, έχασε τις εκλογές του 2019, είχαμε επισημάνει ότι είχε μια χρυσή ευκαιρία να αλλάξει το κόμμα του. Οι πολίτες με την ψήφο τους, του είχαν δώσει την ευκαιρία, να αλλάξει το κόμμα του. Και του έδωσαν και άφθονο χρόνο, για να το κάνει. Αντί για αυτό επέτρεψε να αφήσει όλα τα …μπουμπούκια να ανθίσουν με τα γνωστά αποτελέσματα. Αντί να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της κεντροαριστεράς εξακολουθούσε να συμπεριφέρεται ενοχικά, γιατί έγινε από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας.

Εξ ου και ο κάθε Πολάκης συνέχιζε να φαντασιώνεται ότι η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς λες και η χώρα ζούσε τις μετεμφυλιακά σύνδρομα.

Ο Πολάκης, όμως μέσα στην κουζουλάδα του, έκανε ένα τελευταίο δώρο στον αρχηγό του. Με την κρίση που δημιούργησε στην Κουμουνδούρου, της δίνει ταυτόχρονα την τελευταία ευκαιρία να αλλάξει. Από κόμμα διαμαρτυρίας και του κάθε πικραμένου, γιατί χάθηκε η μάχη στον εμφύλιο, να αλλάξει και να γίνει ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κεντροαριστερό κόμμα.

Ενα κόμμα που μπορεί να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές, αλλά θα βάλει τις βάσεις για τις επόμενες. Αλλά κυρίως θα γίνει ένα κόμμα με αρχή μέση και τέλος που θα μπορέσει στην κάλπη αλλά κυρίως στην κοινωνία να αποτελέσει την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ. Να πάρει τη θέση του και να μπορέσει να καταρτίσει ένα αφήγημα που να ακουμπά, αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε “προοδευτική” παράταξη.

Είναι στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την κρίση που ξέσπασε σε ευκαιρία για το χώρο του. Είναι ώρα εκτός από αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγός της παράταξης του. Ο λαός όπως έλεγε παλιά θέλει. Ο Τσίπρας μπορεί;

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ