Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα λιώσουν οι πάγοι στη Μόσχα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν;

Θα λιώσουν οι πάγοι στη Μόσχα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν;

Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας, από την εποχή που Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, θυμίζουν κάτι από χειμώνα της Σιβηρίας.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στη συνέχεια, από τον Νίκο Δένδια, δεν έχουν αποκατασταθεί.

Από τη στιγμή μάλιστα που ο Πούτιν πήρε τη θέση του Τράμπ, στην αγκαλιά του Ερντογάν, και το σφιχταγκάλιασμα Άγκυρας – Μόσχας, αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πανδημίας επιτρέποντος, αναμένεται στις 8 Δεκεμβρίου να βρεθεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στόχος να …λιώσουν οι πάγοι και να δημιουργηθούν συνθήκες επανεκκίνησης των σχέσεών μας με την Ρωσία.

Τα αγκάθια πολλά, μεταξύ των οποίων η πώληση οπλικών συστημάτων στην Αγκυρα, το ενεργειακό, αλλά και θέματα που αφορούν τον τουρισμό και το εμπόριο αλλά και την πυρόσβεση. Μια και η βοήθεια του «ρωσικού θηρίου» στις πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν πολύτιμη.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ανοίξει τα χαρτιά του στο τετ α τετ με τον Πούτιν, καθώς πιστεύει ότι η Μόσχα παραμένει παρά τις όποιες διαφορές ένας «σύμμαχος» που δεν πρέπει να χαθεί, την ώρα που έχουμε κοινές θέσεις σε θέματα ΑΟΖ και στο Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φέρει στο επίκεντρο και το ενεργειακό , καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ξεφύγει δημιουργώντας ζητήματα και στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, σκοπεύει να αξιοποιήσει τις αναβαθμισμένες σχέσεις του με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει τον «ενδιάμεσο» αγωγό της Μόσχας με την Ουάσιγκτον, ένα ρόλο που σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να παίξει η Άγκυρα.

Οι προκλήσεις πολλές όπως και οι ευκαιρίες. Σε πρώτη φάση έλεγαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, είναι να λιώσουν οι…πάγοι. Μετά θα βρούμε τρόπους συνεννόησης σε αυτή τη ρευστή γεωπολιτικά περίοδο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ