«Φτιάχνουμε πλαίσιο με κεντρικό και κυρίαρχο γνώμονα τα δικαιώματα της γυναίκας», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
Ο Θ. Πλεύρης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι στις επικείμενες αλλαγές του Κανονισμού Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, θα υπάρξουν καλύτεροι όροι, στο σκέλος των αποζημιώσεων, «προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, περισσότερες γυναίκες». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση στοχεύει να υπάρξουν περισσότερες δημόσιες δομές για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, δεδομένου ότι στη σημερινή συζήτηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν ότι η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή θα έπρεπε να καλύπτεται από το δημόσιο και να στηρίζονται ουσιαστικά οι γυναίκες και τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί.
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απηχεί προοδευτικές αντιλήψεις», είπε ο Θάνος Πλεύρης προσθέτοντας ότι είναι ίσως το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίζεται, με πρωτοβουλία βουλευτών. «Με επισκέφθηκαν τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, χωρίς να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους. Η Έλενα Ράπτη, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Κατερίνα Μονογυιού. Με ενημέρωσαν ότι απαιτούνταν συναίνεση για τη κρυοσυντήρηση γεννητικού υλικού της γυναίκας, με ενημέρωσαν ότι υπήρχαν χωρισμοί που δεν δινόταν συναίνεση και δεν μπορούσε μετά μια γυναίκα να κάνει παιδί με το δικό της ωάριο. Με ενημέρωσαν για ιστορίες γυναικών που ήταν οριακά, για να κάνουν παιδί», είπε ο κ. Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προκαλούν επιφυλάξεις και ενστάσεις από την αντιπολίτευση.
Αυτό το νομοσχέδιο διορθώνει στρεβλώσεις που υπήρχαν έως τώρα, όπως είναι η εξάρτηση της κρυοσυντήρησης του γεννητικού υλικού της γυναίκας από τη συναίνεση του συντρόφου της ή της χρήσης του γεννητικού υλικού της γυναίκας, μετά το διαζύγιο. «Για 17 χρόνια είχαμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, που η γυναίκα, για να κάνει κρυοσυντήρηση του ωαρίου της, θα έπρεπε να πάρει σύμφωνη γνώμη από τον σύζυγό της ή τον σύντροφό της. Και αφού χώριζαν, η γυναίκα δεν μπορούσε να κάνει χρήση του ωαρίου που είχε κρυοσυντηρήσει, με άλλον σύντροφο, έπρεπε πάλι να πάρει συναίνεση», είπε ο Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας ότι αυτό ήταν σημείο του υφιστάμενου πλαισίου, «προσβολής του δικαιώματος της γυναίκας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για την ηλικία 50-54 ετών μιας γυναίκας, πρέπει να υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ότι η γυναίκα μπορεί με ασφάλεια να κάνει μια κύηση.
Για την «κοινωνική κρυοσυντήρηση», ο υπουργός επισήμανε ότι έως τώρα, δεν μπορεί μια γυναίκα να κάνει κρυοσυντήρηση, αν δεν έχει ιατρικό πρόβλημα. «Σεβόμαστε απόλυτα την επιθυμία της γυναίκας, να έχει τη δυνατότητα, αν η ίδια θέλει να κάνει κρυοσυντήρηση του ωαρίου της, και να κάνει χρήση, αν η ίδια το επιθυμεί και πάρει την απόφαση», είπε ο υπουργός και εξήγησε πως «το να δώσεις τη δυνατότητα στη γυναίκα, να κάνει τη κρυοσυντήρηση και να έχει την επιλογή, είναι σεβασμός του δικαιώματός της, να έχει την επιλογή».
Σε σχέση με την αύξηση του ηλικιακού ορίου της γυναίκας για Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι πρόβλεψη μιας «προοδευτικής κοινωνίας», και άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της γυναίκας να αναπαραχθεί. «Δηλαδή, επειδή η φύση επιτρέπει στον άνδρα, στα 70 και στα 80 έτη, να μπορεί να είναι πατέρας, δεν υπάρχουν κοινωνικές συνέπειες; Θα υπάρχουν κοινωνικές συνέπειες σε ένα παιδί, που θα αποφασίσει μια γυναίκα να κάνει στα 53 και στα 54 έτη;», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «η επιχειρηματολογία που λέει ότι δεν μπορεί να μια μητέρα να είναι 60 ετών και να έχει μικρό παιδί, είναι μια επιχειρηματολογία που προστατεύει την πατριαρχική μορφή της οικογένειας».
Αναφερόμενος στις παρένθετες μητέρες, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι ο νόμος του 2005 προβλέπει πως δεν πρέπει να υπάρχει οικονομικό όφελος αλλά ένα καθεστώς αποζημίωσης. «Εμείς δεν αλλάζουμε το πλαίσιο. Βάζουμε όμως ασφαλιστική δικλείδα, την Επιτροπή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προκειμένου να μην υπάρχει άναρχο περιβάλλον. Καθώς δεν ξέρουμε πώς, με ποια διαδικασία και με ποιες σχέσεις έχει βρεθεί μια παρένθετη μητέρα, θα υπάρχει μια διαδικασία η οποία θα ρυθμίζεται από την Αρχή», είπε ο κ. Πλεύρης.