Στην «πολιτική τερατογένεση» στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ, αναφέρθηκε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης. Αδαμόπουλο.
«Η τερατογένεση δεν αφορά στο να μείνει εκτός το πρώτο κόμμα. Αφορά τις συνθήκες συνεργασίας και πώς μπορεί να υπάρξει μια προγραμματική σύγκληση μεταξύ κομμάτων που αφενός μπορεί να έχουν δοκιμαστεί στην διακυβέρνηση, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφορά και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 που ξέρουμε ποια είναι η ρητορική τους και η στάση τους απέναντι στα μείζονα ζητήματα και βέβαια το ΠΑΣΟΚ που θα έλεγα ότι η κοινωνική βάση του πόρρω απέχει από τις λογικές που μπορεί να εκφράζει το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Επομένως, με βάση και την εμπειρία που είχαμε το 2015-2019 –γιατί πολλοί εκ των ανθρώπων που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε άλλα κόμματα, το 2015 λειτούργησαν μαζί- ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον. Αντιλαμβάνονται νομίζω και οι πολίτες ότι σε μια εποχή που χρειάζονται γρήγορες, στιβαρές και σοβαρές προσεγγίσεις στα θέματα, μια τέτοια συμμαχία, αν αυτό προέκυπτε από την κάλπη, θα ήταν μια πολύ δύσκολη περίσταση για την χώρα γιατί δεν νομίζουμε ότι και θα ήταν βιώσιμο αλλά και από την άλλη ότι θα έδινε λύση στα πραγματικά προβλήματα του τόπου» ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.
Ερωτηθείς σε ό,τι αφορά το ζήτημα του απορρήτου στην εξέταση της υπόθεσης Ανδρουλάκη, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και νομικά και πολιτικά, ότι ναι μεν θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης, από την άλλη θα πρέπει να διατηρηθεί το απόρρητο στην λογική ότι η ΕΥΠ διέπεται από κάποιους κανόνες.
«Η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο και στο επίπεδο του πρωθυπουργού αλλά όχι μόνο, έχει δηλώσει ότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί με όλες τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις να ενημερωθεί για τους λόγους και για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Όντως ήταν μια ατυχέστατη περίπτωση, όμως είναι μια αφορμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις -και η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον διάλογο- να δούμε πώς σε ένα δύσκολο περιβάλλον από την μία θα κρατήσουμε αυτές τις θεσμικές εγγυήσεις και θα τις αυξήσουμε προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών ειδικά σε περιπτώσεις αυξημένου ενδιαφέροντος όπως είναι πολιτικά πρόσωπα και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την ευελιξία στην ΕΥΠ να κάνει την δουλειά της γιατί υπάρχουν εξωτερικές και άλλες απειλές στις οποίες η ΕΥΠ έχει έναν εξαιρετικά χρήσιμο ρόλο να επιτελέσει το επόμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά.