*Ήταν να μη γίνει η αρχή. Κραδαίνοντας την…σπάθα επιβολής δασμών ο Τραμπ, ο μεν Παναμάς “κόβει δεσμούς” με την Κίνα, το Μεξικό στέλνει εσπευσμένα 10.000 εθνοφρουρούς στα σύνορα, ο Καναδάς κάνει πίσω και έπεται συνέχεια. Ειδικότερα, με την απειλή της επιβολής κυρώσεων: Ο Παναμάς δεν θα ανανεώσει ένα μνημόνιο κατανόησης του 2017 για να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road, σημείωσε ο πρόεδρος της χώρας Μουλίνο, υποδηλώνοντας επίσης ότι η συμφωνία με το Πεκίνο θα μπορούσε να λήξει νωρίς. Ακολούθησε ο Ρούμπιο, με τον υπ. Εξ. των ΗΠΑ να προειδοποιεί πως, η επιρροή και ο έλεγχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επί της ζώνης της διώρυγας του Παναμά συνιστά απειλή για τη διώρυγα. Ζήτησε δε, άμεσα αλλαγές στη διαχείριση της Διώρυγας. Το Μεξικό, συμφώνησε στην άμεση αποστολή εθνοφρουρών προκειμένου να αποτρέψουν την διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. Αντάλλαγμα, για την Κλαούντια Σεινμπάουμ το “πάγωμα” για ένα μήνα της επιβολής δασμών. Η μεξικανή πρόεδρος δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις ΗΠΑ για την επίλυση διμερών διαφορών. Να σημειώσω ότι, η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να εργαστεί για την αποτροπή της διακίνησης όπλων υψηλής ισχύος προς το Μεξικό, ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια αποτελεί σημείο έντασης στις διμερείς σχέσεις. Κοινός παρονομαστής- καθώς ακολούθησε επικοινωνία Τραμπ-Τριντό- ο διμερής χαρακτήρας, αμφιβάλλει κανείς πως ανάλογο θα επιλέξει και με τις χώρες μέλη της Ε.Ε; Η DeA, εξ’ αρχής είχε εκτιμήσει ότι ο νέος τρόπος συναλλαγών θα είναι πιο…business- στην λογική του “καρότο & μαστίγιο” σε στυλ Β2Β και όποιος δεν θέλει ας κάνει διαφορετικά.
*Στην εδώ πλευρά, οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν κατά των ΗΠΑ, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά. Σε δηλώσεις τους πριν από την άτυπη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, συνέστησαν ψυχραιμία και τόνισαν την αξία της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα διστάσουν να απαντήσουν με δασμούς, εφόσον μπει στο στόχαστρο η ευρωπαϊκή οικονομία. Η ύπατη εκπρόσωπος και επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, είπε ότι η Ένωση «ακούει προσεκτικά» τα σχόλια του Τραμπ και «προετοιμάζεται» να απαντήσει εάν χρειαστεί. Φαντάζομαι, νοερά, συνάντηση Ρούμπιο-Κάλας, τα συμπεράσματα δικά σας. Όπως και τα bets για το πως θα μπορούσε να απαντήσει-ενιαία- η Ε.Ε, επίσης δικά σας (τα συμπεράσματα). Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εάν η Ευρώπη «δεχτεί εμπορική επίθεση, θα [πρέπει να] υπερασπιστεί τον εαυτό της και να αντιδράσει». Μετράω, ένα ΘΑ και ένα ΝΑ…όμως έτσι ΔΕΝ…καθώς ο Γάλλος πρόεδρος επικεντρώθηκε στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και στρατηγική αυτονομία στην άμυνα. Ευχολόγια, στο “…και 5′”.
*Άμεση η “τιμολόγηση” των εξελίξεων στις αγορές. Από την “βουτιά” και το μίνι sell off στην αντίδραση. Με το που έγινε γνωστή η, κατ’ αρχήν συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού ανέλαβαν οι long. Προηγουμένως ήταν οι short που είχαν κάνει “ταμείο”. Τεράστιο volatility στην εξέλιξη της ίδιας συνεδρίασης. Αρχικά ισχυρή διολίσθηση και του ευρώ-επικίνδυνα στο όριο- και “μάζεμα” στη συνέχεια. “Γλίστρησε” slides έως και το 1,026$/ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης VIX/CBOE έφτασε μέχρι τις 19,5 μονάδες- το υψηλότερο σημείο της εβδομάδας.
*Η Goldman Sachs εκτιμά ότι κάθε αύξηση του ποσοστού των δασμών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες θα μειώσει τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 κατά περίπου 1% έως 2%. Η χρηματιστηριακή εταιρεία ανέφερε ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις για δασμούς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των προβλέψεών της για τα κέρδη του S&P 500 κατά περίπου 2% έως 3%. ΟΚ μία εξαέρωση μέσα στο πρόγραμμα είναι, σταδιακά θα βρεθούν σημεία (νέων) ισορροπιών.
*Στο 2,5% ο πληθωρισμός ευρωζώνης, τον Ιανουάριο-από 2,4% τον Δεκέμβριο-. Αλλά, ο δομικός πληθωρισμός, (αφαιρούνται οι ασταθείς συνιστώσες λ.χ. ενέργεια ( ! ), παρέμεινε υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν στο 2,7%.
*Στα καθ’ ημάς, στο 3,1% από 2,9%, σε…καλό δρόμο ήμαστε. Σταθερός/επίμονος ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση. Συν τα επίχειρα των Τεμπών, ενώ και οι εξελίξεις από την Σαντορίνη- να κάνουν το γύρο του κόσμου- δεν είναι και οι καλύτερες. Για να μην αναφερθώ και με την παρουσία της τουρκικής κορβέτας 7 ν.μ βόρεια του Αγίου Νικολάου. Όσον αφορά στην επιχειρηματική/επενδυτική πλευρά του εν λόγω επεισοδίου, εξ’ αρχής- και με συχνές αναφορές- η DeA είχε προϊδεάσει πως οι “ασκήσεις επί χάρτου” των ΑΔΜΗΕ κ.λ.π θα έρθει η ώρα που θα δοκιμασθούν στο (θαλάσσιο) πεδίο.
*Μίνι ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το μείον 2,70% του Γενικού Δείκτη στις 1.507,50 μονάδες ήταν η μεγαλύτερη πτώση εδώ και έξι (6) μήνες. Μίνι sell off στα τραπεζικά χαρτιά- μετά την υπεραπόδοση τους τον Ιανουάριο. Φυσιολογικά αρκετοί έσπευσαν να κάνουν “ταμείο”. Από τα 42,7 εκατ. μετοχές τα 30,8 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank. Ενδεικτικά, στην Alpha Bank “άλλαξαν χέρια” 13,9 εκατ. ( ! ). Στα 2,7 δισ. ευρώ οι συνολικές απώλειες-σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- με συναλλαγές αξίας 185,2 εκατ. ευρώ- οι περισσότερες των τελευταίων επτά (7) συνεδριάσεων. Για αυτό και ο χαρακτηρισμός μίνι “ξεπουλήματος”.
*Η Coca Cola HBC από τις μετοχές του FTSE25 και η ΚΡΙ ΚΡΙ από του FTSEMidCaps οι μόλις 1+1 survivors. Για την σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία το συν 1,25% στα 16,25 ευρώ (με συναλλαγές 26,4 χιλ. μτχ) ήταν αποτέλεσμα (και) της εξαιρετικής παρουσίασης στο πλαίσιο του Greek Day της Piraeus Securities, στο Παρίσι (30/1).
*Αρκετές οι buy the dip κινήσεις από διαχειριστές passive funds, σε μετοχές διαχρονικού επενδυτικού προσανατολισμού.
*Νέο Δ.Σ. εξελέγη στην ΗΛΕΚΤΩΡ, μετά τη μεταβίβαση του 94,4% στη Motor Oil. Πρόεδρος ανέλαβε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, διευθύνων σύμβουλος ο Νικόλαος Σταθάκης και αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κονταξής. Μέλος Δ.Σ. παρέμεινε ο Λεωνίδας Μπόμπολας (έχει και ένα μικρό μειοψηφικό ποσοστό), ενώ επέστρεψε σε παλιά λημέρια, ως μέλος του δ.σ αυτή τη φορά, ο Μάνος Χρηστέας (CFO από την εποχή Καλλιτσάντση/Farallon).
*Εντείνεται η προεργασία από την διοίκηση της Metlen στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής στο LSE/FTSE100. Είδα την ανάρτηση (Κυριακή) στο LinkedΙn της Γενικής Διευθύντριας Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της εταιρείας, Βίβιαν Μπουζάλη, που συνοδεύεται από φωτογραφίες του Προέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου και του London Stock Exchange και με την επισήμανση «some moments are worth capturing… More to come soon!».
*Σήμερα, πρωί-πριν την έναρξη της συνεδρίασης η εισαγωγή των νέων μετοχών (από την αμκ) της AKTOR.
*“Αττικές Εκδόσεις” νέα άνοδος, κατά 9,66% στα 1,36 ευρώ πλέον.
*Για τελευταίο άφησα τα νεότερα από το μέτωπο Πειραιώς-Εθνικής Ασφαλιστικής. “Η κίνηση θα αποτελέσει άμυνα στην πτώση των επιτοκίων”, σημείωσε ο Χρήστος Μεγάλου. Για να συμπληρώσει ο CEO της Πειραιώς πως “Μια συμφωνία δεν κλείνει μέχρι να κλείσει”. Ωστόσο οι συζητήσεις είναι σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της Πειραιώς για αύξηση των εσόδων από προμήθειες (wealth, insurance και άλλες πηγές) στο 30% από 23% που είναι σήμερα. Ενδιαφέρουσα και η εκτίμηση του, για το θέμα των ημερών διεθνώς. Οι δασμοί κοστίζουν και στις δύο πλευρές, ωστόσο η Ελλάδα είναι στις παρυφές μιας τέτοιας διένεξης. Προς επίρρωση, στις επιπλέον 21 απ’ ευθείας πτήσεις ΗΠΑ-Ελλάδας για το 2025. Συνολικά, τη φετινή θερινή περίοδο οι έξι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα πραγματοποιούν 103 πτήσεις εβδομαδιαίως και το γεγονός πως για πρώτη φορά δρομολογείται (από την Norse Atlantic) απ’ ευθείας γραμμή Λος Αντζελες-Αθήνας.