don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ημέρες ΔΕΗ, στο ”σφυρί” το Μινιόν, στον Συγγελίδη η OPEL Hellas, ανάσες για Παπαέλληνα, η έκδοση ομολόγου της Elvalhalcor και ποιος φοβάται τα επιτόκια

*Auf WiederSehen, Frau Merkel. Καλώς ήρθε, αλλά ήταν ανάγκη να προσκληθεί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου; Αίσθηση προκάλεσε η απουσία, από την συνάντηση Μητσοτάκη- Μέρκελ, του υπ.Εξ. Νίκου Δένδια (παρότι θα μπορούσε…) ενισχύοντας τις φήμες, πως είναι στην black list της Καγκελαρίας (στα συν του Κερκυραίου, προσμετράται…). Ωστόσο, μουρμούρες προκάλεσε και στον ΣΥΡΙΖΑ το ήπιο περιεχόμενο του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα (στην Zeit), ενώ για την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία δεν άρθρωσε λέξη για τις γερμανικές αποζημιώσεις τα σχόλια δεν ήταν και τα καλύτερα. “Φτάσαμε να μας λείπει ο… δεξιός Κωστής Στεφανόπουλος”, μου έλεγε επιχειρηματίας, γνωστός για τις προοδευτικές/αριστερές πεποιθήσεις του.

*Και μιας και πιάσαμε τα “πολιτικά”, λάβρος για ακόμη μία-πολλοστή- φορά ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, αναφερόμενος στον Εντι Ράμα. Με αφορμή τα 3 χρόνια από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο ισχυρός άνδρας της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ τα είπε “έξω από τα δόντια” στην εφημερίδα DEAL News.

*Ημέρες ΔΕΗ, καθώς από αύριο (Τρίτη) μέχρι και την Πέμπτη ανοίγει το “βιβλίο προσφορών” για την αμκ. Μεταξύ 1,1-1,35 δισ. η αύξηση, στα 8,5-9 ευρώ/μτχ η τιμή διάθεσης. Τεράστια η ζήτηση- για παροξυσμό σας είχα προϊδεάσει πρόσφατα- σε σημείο, που ο cornerstone investor CVC Capital, παρά το 10% της συμμετοχής του δεν θέτει-καν- θέμα εκπροσώπησης στα διοικητικά της ΔΕΗ. Προφανώς τα κάθε λογής funds προσβλέπουν-επενδυτικά- σε σημαντικές υπεραξίες σε εύλογο χρονικό ορίζοντα, αλλά και-επιχειρηματικά- σε θέση στο ευρύτερο ενεργειακό πρόγραμμα που διανοίγεται. Κρίνοντας δε, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις θα επεκταθεί και εκτός συνόρων.  

*Helikon: Φεύγει από την Lamda Development, στην ΔΕΗ έρχεται. Ο λόγος για το Helikon, που ολοκλήρωσε την αποεπένδυση των θέσεων του από το μ.κ της Lamda αντλώντας ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχει στην αμκ της ΔΕΗ. Mε premium η έξοδος, καθώς το fund είχε τοποθετηθεί στα 5,6 ευρώ/μετοχή για να ρευστοποιήσει στα 7 με 7,2 ευρώ. Not Bad, για απόδοση έτους.

*Ρώτησα διαχειριστή (αμερικανού fund) τι βλέπει σε ορίζοντα 2-4ετίας, σε όρους αποτίμησης. “Προοπτική ανάλογη ενός ΟΤΕ…” με την χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού στα 7 δισ. και της Επιχείρησης στα 2,2 δισ. Ωστόσο, να σας θυμίσω ότι η ΔΕΗ επί τελευταίων εβδομάδων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε δεν είχε 400 εκατ. κεφαλαιοποίηση.

*Ανάσες για τον Παπαέλληνα από τον Φάϊς. Γνωστές οι άριστες σχέσεις των δύο πλευρών, με τον Σάμυ Φάϊς να έχει στηρίξει παντοιοτρόπως την προσπάθεια διάσωσης της Notos Com. Έτσι και τώρα, περί τα 4 εκατ. ευρώ θα βάλει στο “ταμείο” της η εταιρεία από τη μεταβίβαση του ποσοστού της One Outlet στο Fais Group. Το τίμημα, μπορεί να μην έχει επισημοποιηθεί (τύποις) αλλά γνώστης του παρασκηνίου το υπολογίζει σε 5 φορές τα αρχικά κεφάλαια, που είχαν επενδυθεί.

*Στο “σφυρί” το ΜΙΝΙΟΝ. Στα 25-30 εκατ. υπολογίζουν οι πιστωτές, πως θα μπορέσει να πιάσει η πώληση, του πάλαι ποτέ εμβληματικού πολυκαταστήματος. Η Danos Κτηματομεσιτική και Συνεργάτες έχει αναλάβει την όλη διαδικασία, ο Γιώργος Σάμιος (FF Group) έχει δώσει το ΟΚ, η θυγατρική στην οποία ανήκει δεν βαρύνεται με δεσμεύσεις (από την πλευρά της οικογένειας Κουτσολιούτσου) με την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου να είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών.Το ενδιαφέρον; μεγάλο, τα ονόματα των υποψήφιων; σημαντικά με 2 να κάνουν αίσθηση.

*Στον όμιλο Συγγελίδη, περνά (από σήμερα Δευτέρα 1η Νοεμβρίου) η Opel Hellas. Μέσω της απορρόφησης της από την θυγατρική του ομίλου Trophy Auto Brands. Πλέον ο όμιλος αντιπροσωπεύει τις Citroen, Peugeot και DS Automobiles- από την Γαλλία-, την Mazda-από την Ιαπωνία- και την Opel-από την Γερμανία. Πως είναι το μότο της Opel; Wir Lieben Autos, ακριβώς. Αγαπάμε τα αυτοκίνητα.

*Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή της Quest, με την αποτίμηση να ξεπερνά και τα 600 εκατ. Στο μυαλό του Θεόδωρου Φέσσα, η αγορά, θυμίζω, πως η εισηγμένη είναι holding και ένας από τους ισχυρούς βραχίονες της η UniSystems, με 50ετή (και πλέον) παρουσία στην ελληνική αγορά. Και σε διεθνείς.

*Σήμερα (Δευτέρα) τα εγκαίνια του νέου 5άστερου της πλ. Συντάγματος. Ο λόγος για το Xenodoxeion Milos (στην πλ. Παλαιάς Βουλής), με την Intrakat να έχει συμφωνήσει με το ΜΤΣ την 20ετή (κατ’ αρχήν) μίσθωση του κτηρίου. Με το gourme rest Milos, ισχυρό “χαρτί”.   

*Προς έκδοση εταιρικού ομολόγου οδεύει η Elvalhalcor. Για τα τέλη της εβδομάδας (;) για 7ετούς διάρκεια τίτλο, προκειμένου να αντλήσει έως 250 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει- πιθανότατα- ανάλογη έκδοση για την Noval Properties, την θυγατρική ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco.

*Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Δεκεμβρίου αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μέχρι τότε, θα έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία και για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο και θα έχει φανεί περισσότερο η έκταση της «ζημιάς» από την ενεργειακή κρίση. Μιας ζημιάς που πήρε διαστάσεις τον Οκτώβριο με τον πληθωρισμό να κλείνει στο 4,2% δηλαδή δύο φορές πάνω από το όριο «παρέμβασης» της ΕΚΤ. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένουν ότι το φαινόμενο της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια θα είναι παροδικό και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μετά το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Παρά τις καθησυχαστικές τοποθετήσεις βέβαια, δεν λείπει ο προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί τελικώς να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων ακόμη και μέσα στο 2022. Ήδη, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν θέσεις… μάχης. Στην αγορά, όσοι εκταμιεύουν αυτή την περίοδο στεγαστικά δάνεια, επιλέγουν το σταθερό αντί του κυμαινόμενου. Ουσιαστικά είναι μονόδρομος καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το σταθερό είναι φθηνότερο από το κυμαινόμενο κάτι που δε συνηθίζεται. Άρα, η νέα γενιά δανειοληπτών, δεν έχει αναλάβει επιτοκιακό κίνδυνο. Ακόμη και το δημόσιο, αισθάνεται καλά με το δανειακό του χαρτοφυλάκιο καθώς σε ποσοστό άνω του 90%, το ελληνικό χρέος τοκίζεται με σταθερό επιτόκιο. Βεβαίως υπάρχει το θέμα της αύξησης του κόστους για τον νέο δανεισμό, σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμάται ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 4-5 χρόνια, σοβαρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού λόγω τόκων δεν θα υπάρξει. Που εντοπίζεται το πρόβλημα; Στα δάνεια που χορηγήθηκαν προς 10-15 ετών τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, ελάχιστα έχουν αντιληφθεί το τι σημαίνει επιτοκιακός κίνδυνος καθώς η κρίση μετά το κανόνι της lehman brothers υποχρέωσε όλες τις κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν την πολιτική υψηλότερων επιτοκίων που ακολουθούσαν μέχρι τότε. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αρχίζει να επιστρέφει στο τραπέζι. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask