*Καλό μήνα, για να δούμε… Ανατροπή στην ανατροπή, με το θεαματικό “γύρισμα” του S&P500 το βράδυ της Δευτέρας να βγάζει τον δείκτη από bearish περιοχή. Προς τις 4.200 μονάδες και πάλι. Ωστόσο, για τo μισθολογικό κόστος καταγράφηκε αναπάντεχη άνοδος το τρίτο 3μηνο, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η ισχυρή αγορά εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο της Fed. Τι θα αποφασίσουν στην FOMC, κυρίως τι γραμμή θα δώσει για τη συνέχεια ο Τζερόμ Πάουελ.
*Την «πλάτη» στις αμερικανικές μετοχές φαίνεται να γυρνά η Goldman Sachs καθώς ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής του αμερικανικού οίκου για τις αγορές μετοχών υποστηρίζει στην ενότητα «Top of Mind» πως η υπεραπόδοση των ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία, πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί την επόμενη, υπογραμμίζοντας την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί από τα χαρτοφυλάκια στην έννοια της διαφοροποίησης.
*Απαισιόδοξοι φέρονται να είναι οι ηγέτες ορισμένων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ενδεχόμενο συμφωνίας, μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό (δηλαδή, για τα κονδύλια που χρηματοδοτούν από τις δράσεις τύπου ΕΣΠΑ έως το Προσφυγικό και άλλες δαπάνες).
*Με θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χθες τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Σε χαμηλό 2 ετών τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό (Οκτωβρίου) και το ΑΕΠ σε συρρίκνωση για τρίτο 3μηνο.
*Στα καθ’ ημάς, από 2,4% τον Σεπτέμβριο στο 3,9% τον Οκτώβριο. Αναφερόταν και χθες η DeA στον “πληθωρισμό απληστίας” με αφορμή την ανακοίνωση στοιχείων πωλήσεων της Coca Cola/3E. Έχει ενδιαφέρον να δούμε 2-3 ενδεικτικά του πως “θεριεύει” το φαινόμενο του greedflation και ας ισχυρίζονται ότι θέλουν οι της κυβέρνησης. Στην ελληνική αγορά, τα απορρυπαντικά ρούχων πωλούνται έως και 361% ακριβότερα σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της ΕΕ ( ! ) . Στοιχείο που προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε στις αρχές του έτους η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις τιμές πώλησης των απορρυπαντικών πλυντηρίου ρούχων σε κάψουλες (pods) και σκόνη πλύσης (powder) των P&G και Unilever. Στην Ελλάδα οι δύο αυτές εταιρείες ελέγχουν μερίδιο 66%. Συνιστούν ολιγοπώλιο με διακριτή εναρμόνιση τιμών, ναι ή όχι; Σε νέες ανατιμήσεις προχωρά από σήμερα η Coca Cοla 3E. Ο market leader της αγοράς αναψυκτικών έστειλε προ ημερών στους συνεργάτες της -χονδρεμπόρους και λιανεμπόρους- το νέο της τιμοκατάλογο που περιλαμβάνει αυξήσεις τιμών σε 56 κωδικούς αναψυκτικών -η μεσοσταθμική αύξηση είναι 7,6%- και «κλειδωμένη» μειωμένη τιμή 5% για έξι μήνες σε 34 κωδικούς. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στο οποίο προχωρά η εταιρεία μέσα στο τελευταίο επτάμηνο. Τον Απρίλιο, οι ανατιμήσεις αφορούσαν το σύνολο του χαρτοφυλακίου της, ενώ οι νέες ανατιμήσεις του Νοεμβρίου αφορούν στα αναψυκτικά. Σε ένα «γήπεδο» που παίζει μπάλα σχεδόν μόνη της. Αυτό πάλι;
*Αναφερόταν η DeA και στο ενεργειακό, την συνάντηση της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη. Δυστυχώς λίγα πράγματα. Παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος θεωρείται ότι απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, εκτιμάται ότι ελάχιστα βήματα έχουν γίνει ως τώρα από την πολιτεία για την αμυντική θωράκισή της. Άξια απορίας κάθετη αντίθεση του Θεόδωρου Σκυλακάκη στο αίτημα του ΣΕΒ για το τέλος διέλευσης μέσω Βουλγαρίας. «Ξεχάστε το», ήταν η απάντηση που εισέπραξαν τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.
*Λίγα πράγματα και χρηματιστηριακά. Στις 1.193,10 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, για 22 σερί συνεδριάσεις χαμηλότερα του ορίου των 1.200 μονάδων. Με αρνητικό πρόσημο (1,34%) έκλεισε ο Οκτώβριος, τρίτος σερί μήνας με απώλειες. Αλλά με κέρδη, 4,88%, για τον τραπεζικό κλάδο. Στις 962,95 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης.
*Σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές για την Trade Estates, για τον Βασίλη Φουρλή και το πως έφερε τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα τα θύμιζε αναλυτικά η στήλη, χθες νωρίς.
*Αποτελέσματα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Ενδιαφέρουν…
*Για την αντίφαση ανάμεσα στο restart που επιχειρεί ο κατασκευαστικός κλάδος – ακόμη και υπό συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, επιτοκίων και γεωπολιτικών συγκρούσεων – και στις διαχρονικές παθογένειες που επιμένουν και συντηρούνται, μίλησε στο Athens Investment Forum, o Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικός Μέλος Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κράτησα το εξής-απ’ όσα είπε ο έμπειρος παράγων του κλάδου: Το πολυαναμενόμενο Παρατηρητήριο Τιμών που θα γεφύρωνε το χάσμα ανάμεσα στις ανεδαφικές κοστολογικές προβλέψεις των έργων και στη σύγχρονη πραγματικότητα των διεθνών τιμών, παραμένει κενό γράμμα, με αποτέλεσμα να τελειώνει το 2023 και 20 χρόνια μετά ο κλάδος να καλείται να εκτελέσει έργα με τα δεδομένα του τιμολογίου Σουφλιά του 2004. Εδώ είναι Βαλκάνια, θα βιαστεί να πει κάποιος παλαιός-ενθυμούμενος και ολίγον από Νιόνιο- και όμως… Άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία, προχωρούν σε αναθεωρήσεις του κόστους των έργων έως και 60% και στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για το 5%», σημείωσε χαρακτηριστικά. Συνέπειες; «Ελλιπείς μελέτες, υποκοστολογημένα έργα και κακοί σχεδιασμοί, οδηγούν σε άγονους διαγωνισμούς ακόμα και σε κρίσιμα έργα με έντονο περιβαλλοντικό χαρακτήρα όπως πχ το Φράγμα Χαβρία… Δεν είναι και πολλοί στον κλάδο με τα χρόνια και την εμπειρία/γνώση του Πέτρου Σουρέτη, αλλοίμονο εάν δεν εισακούγεται από την πολιτική ηγεσία. Εδώ δεν εισακούγονται οι επιτελείς των Motor Oil, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Helleniq Energy, TITAN Cement, Viohalco όσον αφορά στα ενεργειακά, τι να περιμένει κάποιος.
*Εάν ήταν για κάνα road show, κάνα ταξίδι σε Γενεύη, Παρίσι ή Φρανκφούρτη όπως χθες της ΕΧΑΕ (με τον Αλεξ Πατέλη) και έπονται σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, “πρώτη μούρη”. Από τις ελάχιστες φορές που είχα βρει σωστό κάτι που είχε πει ο Κώστας Σημίτης. Για τις επενδύσεις των ξένων με δάνεια από το συστημικό banking. Εξαγορά assets, σε distres τιμές και με δανεικά από τους τραπεζίτες. Αυτές δεν είναι παραγωγικές επενδύσεις.
*Και μιλώντας για τραπεζίτες, δεν καταλαβαίνω προς τι ο διπλασιασμός των αποδοχών τους. Στα 600 χιλ. ευρώ, σου λέει ο άλλος, ήμαρτον. Πόσες φορές Χ όσα αμείβεται ο κεντρικός μας.
*Στα 81,5 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, τα 7,5 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Τα 28 εκατ. άλλαξαν χέρια σε μόλις 2 μετοχές Mytilineos, ΟΠΑΠ. Μέχρι και σήμερα προλαβαίνουν όσοι θέλουν να είναι δικαιούχοι στο προ μέρισμα που διανέμει ο ΟΠΑΠ. Στα 16 ευρώ με άνοδο 3,76% και συναλλαγές 1,03 εκατ. Προφανώς αρκετοί σπεύδουν για να πάρουν το 1 ευρώ (καθαρό 0,93κάτι). Not Bad.
*Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή): Στο ΧΑ συνεχίζονται οι θετικές εξελίξεις. Ο ΟΛΠ, ο Μυτιληναίος και η ΕΕΕ ανακοίνωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στα μεγέθη του 9μηνου και η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά της Enel Romania και πιθανότατα και της Κωτσόβολος στην Ελλάδα, έχοντας μετασχηματιστεί ήδη σε ένα φορέα που διοικείται με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, που σύντομα θα αποτυπωθεί και στην κεφαλαιοποίησή της.
*Με τις Τράπεζες να αναμένεται να ανακοινώσουν τα μεγέθη τους για το 9μηνο μέχρι τις 7/11, που εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένα τόσο λόγω του υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου, όσο και λόγω της βελτιωμένης πιστωτικής επέκτασης κατά 2,1 δισ. ευρώ, που καταγράφηκε από την ΤτΕ για το Σεπτέμβριο.
*Στην Φρανκφούρτη οι της Ideal- για την παρουσίαση της ΕΧΑΕ- στο ΧΑ το νέο υψηλό για τη μετοχή, έως τα 5,97 ευρώ. Στο κλείσιμο έγινε ένα profit taking αλλά η φορά δεν αλλάζει, πάνω από τα 6 το χαρτί και αποτίμηση μεγαλύτερη των 300 εκατ. η εταιρεία.
*Δεν ξάφνιασε το 4,86% της ΤΙΤΑΝ Cement στα 17,70 ευρώ. Ανακοινώνει μεγέθη τρίτου 3μηνου (και 9μηνου) την προσεχή Τετάρτη. Και απ’ ότι εκτιμώ θα είναι super. Συν τις εργασίες για την “τσιμέντωση” των θεμελίων του Riviera Tower, στο Ελληνικό. Επί 40 ώρες ακατάπαυστα η παραγωγή τσιμέντου, αυτά είναι. Ξέμεινε από τσιμέντο η Αττική.
*Η DeA είναι της κρεατοφαγίας και δεν το κρύβει. Για αυτό και το team προτιμά το Meat Maison, για το ολοκαίνουργιο και λαχταριστό μενού, που υπογράφει ο Μιχάλης Μερζένης είδα σχετικά στο in2life. Tα έχω δοκιμάσει και για αυτό το “υπογράφω”, εξαιρετική η δουλειά που έχουν κάνει ο Christian El Helou και η Krystel Al Haouch www.in2life.gr/article/2004093/olokainoyrgo-kai-lahtaristo-menoy-sto-la-meat-maison-sthn-khfisia