Το βαρέλι του πετρελαίου κινείται στην περιοχή των 100 δολαρίων και εκφράζονται ήδη προβλέψεις για νέα ιστορικό ρεκόρ στην περιοχή των 140 δολαρίων. Το φυσικό αέριο ανέκτησε τα επίπεδα των 80 ευρώ τη στιγμή που ο Ρώσος πρωθυπουργός απειλεί την Ευρώπη με αέριο στα 200 ευρώ. Στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, το καλαμπόκι και το σιτάρι συνεχίζουν την έντονα ανοδική τους πορεία και όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός και για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο θα κινηθεί σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με αυτά του Ιανουαρίου και στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
Και ενώ οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα άμεσα και τα φλέγοντα –διατήρηση ενεργειακής επάρκειας, στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών για να ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος- συνεχίζονται το βλέμμα στρέφεται πλέον στην Ευρώπη. Είναι η ώρα να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση και σε αυτή την μεγάλη κρίση που απειλεί την ανάκαμψη ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου;
Δύο είναι τα πεδία στα οποία μπορεί να παρέμβει συνολικά η ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από το ουκρανικό. Η πρώτη είναι να ανάψει το πράσινο φως για την χορήγηση πόρων ώστε να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι διασφαλισμένο φέτος καθώς λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό λόγω των εξελίξεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να επιδιωχθεί η σταδιακή επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε η επιστροφή στην ομαλότητα να γίνει χωρίς ανάγκη σοβαρών και βίαιων δημοσιονομικών προσαρμογών.
Το δεύτερο πεδίο στο οποίο θα αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση έχει να κάνει με την εξεύρεση τρόπων απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σε αυτό το πεδίο, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μπει στην άκρη η πράσινη μετάβαση –και ουσιαστικά να πάρουν μπροστά και πάλι λιγνίτες, πυρηνικά εργοστάσια και πετρέλαια- μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση με άλλες πιο φιλικές πηγές στο περιβάλλον όπως το υδρογόνο ή οι ανανεώσιμες πηγές.