*Στον ρυθμό της συνεδρίασης της Fed και της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων η χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street. Ξεχώρισε η ελεύθερη πτώση για τη μετοχή της Alphabet (μητρική της Google), καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε έσοδα από διαφημίσεις που ήταν χειρότερα των προβλέψεων. Ειδικότερα, η Alphabet ανακοίνωσε έσοδα 65,52 δισ. $ έναντι πρόβλεψης για έσοδα 65,94 δισ.$.
*Στον αντίποδα άλμα 3,5% για τη μετοχή της Boeing, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων καλύτερων των εκτιμήσεων. Πρόσφατα η DeA είχε αναφερθεί στην άνοδο μετοχών των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ, απόρροια αυξημένης κίνησης-εσόδων. Μάλιστα σημειώναμε ότι το trend δεν θα αργούσε να περάσει και στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως και έγινε. Ειδικότερα στην χθεσινή στήλη μεταφέραμε (από το mononews) ανάλυση της Morgan Stanley για την Ryanair, που δικαιολογούσε μεγαλύτερη αποτίμηση και για την AEGEAN. Η μετοχή της εισηγμένης ενισχύθηκε διαδοχικά 2,61% και 4,07% φθάνοντας τα 12,28 ευρώ. Να υποθέσω ότι, η χρηματιστηριακή…ριχτάδικο στην οποία η στήλη αναφερόταν για σερί 2 ημέρες θα αγόραζε στην διόρθωση και θα μάζεψε στα χαμηλά.
*Πάντως, ο Ευτύχης Βασιλάκης “χτύπησε” (χθες) το καμπανάκι για την εισαγωγή/διαπραγμάτευση του ομολόγου της Autohellas. Δηλώσεις έκαναν ο Γιάννος Κοντόπουλος και η Βασιλική Λαζαράκου. Τι είπαν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Τα συνήθη.
*Σε μία υπόθεση που “καίει” τις τράπεζες (που προφανώς δεν υπολόγισαν σωστά, και αναφέρομαι στην εκ των προτέρων διασφάλιση εγγυήσεων… αλλά κάποια άλλη φορά, εκτενέστερα) την “αμαρτωλή” υπόθεση της Avramar. Θα σταθώ σε επισημάνσεις του Ορκωτού Λογιστή και μόνον: η εταιρεία και ο όμιλος δεν βρίσκονταν σε συμμόρφωση με ορισμένους από́ τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και σχετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από́ τις δανειακές τους συμβάσεις, η εταιρεία και ο όμιλος δεν προχωρήσαν σε αποπληρωμή́ δόσεων και τόκων ύψους 29 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες έχουν καταστεί́ ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία της εκθέσεως ελέγχου, το σύνολο των μακροπροθέσμων δανείων της εταιρείας και του ομίλου ποσού́ 264 εκατ. ευρώ περίπου απεικονίστηκαν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, το σύνολο των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων της εταιρείας και του ομίλου υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων και, ως εκ τούτου, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί́ μικρότερο από́ το 50% του μετοχικού́ κεφαλαίου και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 119 του Νόμου 4548/2018. Παρατηρήσεις του Ο.Λ είναι, όχι της DeA, εύλογα συνεπώς τα ερωτήματα: οι τράπεζες- οι υπεύθυνοι τμημάτων- δεν γνώριζαν; δεν προέβλεπαν; πως έφτασε στο και μη παρέκει η υπόθεση της Avramar…
*Στην περίπτωση της Kallimanis- όπου οι βασικοί μέτοχοι/μέλη της οικογένειας Καλλιμάνη “έβαζαν” και βαθιά μάλιστα το χέρι στην τσέπη γιατί δεν εφαρμόστηκαν ανάλογα…ελαστικά κριτήρια. Ποια ήταν η κατάληξη της ιστορικής αιγιώτικης εταιρείας; αφού δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους μεγαλόσχημους fund managers να “βάλει πλάτη” κατέληξε στην τουρκική Dardanel. Με τις τράπεζες να προχωρούν σε γενναίο haircut. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, βαθιά το “φέσι” για τις τράπεζες, αλλά “ούτε γάτα ούτε ζημιά”.
*Τι έκδοση και αυτή! προσφορές πάνω από 35 δισ. για το 10ετές. Προφανώς και είναι η επενδυτική βαθμίδα που κάνει την διαφορά. Όμως είναι και η παράμετρος που αφορά στην διάρκεια. Το 10ετές έχει λήξη το 2034, δηλαδή 2 χρόνια αφότου λήγει η περίοδος χάριτος των δανειστών προς την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; πως αυτοί που πρόσφεραν τα 35 δισ. εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και για το διάστημα που θα είναι εκτός εγγυήσεων των δανειστών. Από το 2032 έως το 2034, έμπρακτη ένδειξη εμπιστοσύνης. Το ενδιαφέρον της έκδοσης; η Ελλάδα δανείζεται 50 μ.β φθηνότερα απ’ ότι η Ιταλία. Εάν λέει- που λέει- κάτι αυτό.
*«Ανταπεξήλθαμε σε ένα τεχνικό έργο με εξαιρετικές δυσκολίες… δικαιώσαμε την εμπιστοσύνη της αναθέτουσας αρχής και του πρωθυπουργού», τόνισε ο CEO της Mytilineos στην τελετή παράδοσης του έργου από τη ΜΕΤΚΑ. Εν τω μεταξύ η NBG Securities ανέβασε τον πήχη για τη μετοχή στα 50 ευρώ. Έως τα 3,772 ευρώ η Πειραιώς, στα 3,75 ευρώ η τιμή “κλεισίματος”. Αποτίμηση, στα 4,688 δισ. …τα 5 δισ. που λέγαμε.
*Κορυφαίες επιλογές της Optima Bank: Πειραιώς τιμή-στόχος τα 5 ευρώ, Eurobank τα 2,41 ευρώ, Mytilineos τα 47 ευρώ, ΔΕΗ τα 17,4 και τα 14,7 ευρώ για τη μετοχή της AEGEAN. Το ενδιαφέρον; η Optima Bank “βλέπει” αναβάθμιση και από την Moody’s. Συγκεκριμένα: «Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εδραιώσει περαιτέρω την πιστοληπτική της ικανότητα (πιθανή αναβάθμιση από τη Moody’s), θα επιτύχει χαμηλότερα κρατικά πιστωτικά περιθώρια (τα spreads των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 120 μ.β. το 2023 σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα), θα συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική (στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024) και θα διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Και για την πορεία του ΧΑ προς τις αναπτυγμένες αγορές: η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα συμπεριληφθεί το 2024 στη λίστα παρακολούθησης της MSCI για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη το 2025»
*Τελευταία συνεδρίαση εγγραφών στο ΙΡΟ για το ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” και ο Μάνος Χατζηδάκης εκτιμά ότι, όλα δείχνουν ότι η δημόσια προσφορά μετοχών για το ‘Ελ. Βενιζέλος’ οδεύει προς σημαντική υπερκάλυψη και αυτό σημαίνει ότι πολλοί κωδικοί, μετά την 6η Φεβρουαρίου, θα βρεθούν με αυξημένη ρευστότητα. Αυτή η ρευστότητα είναι μια ‘υποσχόμενη εξέλιξη’ για τα επόμενα εγχειρήματα που έρχονται μέσα στο α’ εξάμηνο με σημαντικότερο όλων τη δημόσια προσφορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ που θα κινηθεί σε επίπεδα ανάλογα της διάθεσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1 δισ. ευρώ. Και σίγουρα ένα μέρος θα διοχετευθεί και στο ταμπλώ, ‘βάζοντας πλάτη’ σε μια πιθανή διόρθωση. Μπαίνουμε στον Φεβρουάριο με τις καλύτερες προϋποθέσεις και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στο εξωτερικό, η χρηματιστηριακή αντανάκλαση των θετικών οιωνών θα δυναμώσει περαιτέρω την ανοδική τάση”, συμπληρώνει ο έμπειρος αναλυτής-επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής.
*Αυξημένος ο τζίρος στην χθεσινή συνεδρίαση-τελευταία του Ιανουαρίου- στα 146,6 εκατ. (τα 12,8 εκατ. σε πακέτα) από τα οποία τα 74 εκατ. σε μόλις 4 μετοχές: Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Όσο window dressing και εάν έγινε- καθότι τέλος μήνα- οι αγοραστές στο τραπεζικό “καρέ” δείχνει για υψηλότερα. Με 11,3% άνοδο έκλεισε ο μήνας για τον τραπεζικό κλάδο, μακράν πρωταθλητής στην Ευρώπη. Μόλις 2,45% η μεταβολή για τον αντίστοιχο StoxxBanks.
*Αυτά για αρχή, καλό μας μήνα.