*Follow the Money και όταν “μετράς”, πως οι 500 πλουσιότεροι στον κόσμο έχασαν 1,4 τρισ., ότι από τα cryptos έχει εξαϋλωθεί “αξία” 1 τρισ. κ.λ.π, κ.λ.π συνειδητοποιείς πως η “τέλεια καταιγίδα” είναι μπροστά. Όχι αυτήν που είχε προβλέψει ο Jamie Dimon, αλλά αυτήν στην οποία αναφέρεται ο Νίκος Ελευθερόγλου και σχετίζεται με τα καθ’ ημάς, την επιδοματική πολιτική του οικονομικού επιτελείου, την αδυναμία της χώρας να βγει στις αγορές όταν το 10ετές “τιμολογείται” ακόμη και 4,7%. Θυμίζω, πως Απρίλιο-Μάϊο 2021 ήταν στα 0,55%, για να έχουμε τάξη μεγέθους του κόστους/επιβάρυνσης.
*Φαινόμενο “καταρράκτη” στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με “σπάσιμο” κωδικών μόχλευσης, όρια stop losses, και sell off σε κάθε “χαρτί” που μπορούσε να ρευστοποιηθεί.
*Σημειώναμε πρόσφατα, για την αποχώρηση του Abu Dhabi Investment Authority από τις ΕΜΕΑ αγορές, με κλείσιμο θέσεων σε Eurobank, ETE, Alpha Bank, Πειραιώς και ΔΕΗ. Για να ακολουθήσει η αναφορά μας στο “χώσιμο” του The London & Amsterdam Trust Company στην ΕΧΑΕ. Κατά τ’ άλλα ο ακριβοθώρητος Γιάννος Κοντόπουλος έφθασε να αμείβεται περισσότερο από τον Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα για να τον χάσουν (οι της Egon Zehnder/Γαβριηλίδης) συμπεριέλαβαν και “μπόνους υπογραφής”. “Λεφτά υπάρχουν…”, που θα έλεγε και μια ψυχή.
*Μπορεί να είναι συμπτώσεις, μπορεί οτιδήποτε αλλά: την πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο ζητά η ΔΕΗ από το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημά της, ώστε να εκδικαστούν τελεσίδικα οι συλλογικές αγωγές τουλάχιστον 1.700 καταναλωτών που συντονίζει το ΙΝΚΑ. Η ΔΕΗ ζητά την εκδίκαση του σοβαρού αυτού θέματος για την εταιρεία για να αποφύγει μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο και θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα, αμφισβήτηση πληρωμών και νέα βάρη στη ΔΕΗ. Η πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών του ΙΝΚΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΟΙΖΩ ζητεί να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποιεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, και μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή. Παλαιά η υπόθεση, αλλά το πως συγχρονίζεται τώρα με την επικείμενη γ.σ της ΔΕΗ, την πρόταση για ανανέωση της θητείας του Γιώργου Στάσση είναι ένα ερώτημα.
*Και με “πράσινο ομόλογο” σχεδίαζε να βγει η Lamda Development. Μέρος των έργων στο Ελληνικό μπορεί να έχει ξεκινήσει, αλλά χρηματιστηριακά η μετοχή από το κακό στο χειρότερο. Δεν λέω καλές οι μακέτες, τα promos κ.λ.π σε δημοσιογράφους, αλλά όταν έχουν εγκλωβιστεί στο χαρτί σου ονόματα, όπως Ευτύχης Βασιλάκης, Βασίλης Κάτσος, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Πάνος Γερμανός,κ.α. Τα ονόματα των εν λόγω ούτε επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και διαψεύδεται, πως παραμένουν επενδεδυμένα στην εισηγμένη.
*Εξαγορές με δανεισμό/χρηματοδότηση από τις συστημικές τράπεζες και μόχλευση του ήταν τα κύρια “όπλα” private equities, που “σάρωναν” την ελληνική αγορά αποκτώντας από την Εθνική Ασφαλιστική μέχρι ποσοστά εταιρειών όπως η ΙΟΝ.
*“Έφαγα τον κόσμο…” που λένε να βγάλω άκρη με το ύψος των υποαξιών που “γράφει” λ.χ. το CVC Capital αγορασμένο στη ΔΕΗ σε τιμές 9 ευρώ. Από την ΔΕΗ “ουδέν σχόλιον”, από τις πηγές περιβάλλοντος Αλεξ Φωτακίδη επίσης… ουδέν σχόλιο. Άντε βγάλε άκρη.
*Θα μπορούσε να απευθύνει “εύλογα ερωτήματα” η πρόεδρος της Ε/Κεφ Βασιλική Λαζαράκου- έχοντας επιστρέψει από το Παρίσι, εκπροσωπώντας την χώρα μας στην Σύνοδο υπ.Οικ του ΟΟΣΑ. Τώρα να δω, που το κόστος χρηματοδότησης έχει πάρει 3 και 4 φορές πάνω, με τι penalties θα εξυπηρετηθούν. Εμπρόθεσμα εννοείται, γιατί όπως είχε πει ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος τα μεγάλα ονόματα είναι bankable. Οι άλλοι, δηλαδή οι 9 στις 10 ΜμΕπιχειρήσεις έχουν τεθεί εκτός ούτως ή άλλως. “Λεφτά υπάρχουν…”, που θα έλεγε και μία ψυχή.
*Από την Πειραιώς στην Lamda Development η Ελένη Βρεττού, απηύθυνε-πρόσφατα- σε εκδήλωση για επιχειρηματίες από το Ισραήλ τα πλεονεκτήματα που θα είχε μία επένδυσή τους στο project του Ελληνικού. Καλό θα ήταν την επόμενη φορά- παρουσίαση- να έχει πιο επικαιροποιημένα στοιχεία για μισθώματα, πληρότητες κ.λ.π. Και μιας ο λόγος για την Πειραιώς, ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς προκηρύσσει 24ωρη απεργία-για την Τρίτη 21 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΤ η απεργία προκηρύσσεται μετά από “…τρεις διαδοχικές συναντήσεις με την Διοίκηση,…” κρατώντας το…επίδικο…”… Τις απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού (στοχοποιημένοι συνάδελφοι με αδιαφανή κριτήρια, συνάδελφοι με «ημερομηνία λήξης» στα πενήντα και κάτι, συνάδελφοι που βρέθηκαν να εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους)…Μάλιστα.
*Διάβασα (στον ΧΑΜαιλέοντα/euro2day) πως για τον “Βενέτη” έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εξαγοράς 5-6 ονόματα, αλλά ότι οι μέτοχοι της εταιρείας δεν το συζητούν. Τώρα, εγώ γιατί έχω την ακριβώς αντίθετη πληροφορία, πως πωλούν αλλά είναι θέμα “τιμήματος”. Για να δούμε, ποιος έχει σωστή πηγή.
*Μόλις 8 οι μετοχές, που διασώθηκαν από τον χθεσινό “καταρράκτη”. Εστιάζω σε Μουζάκη, καθώς από την αρχή του 2022 οι κληρονόμοι (και κάτοχοι του 75% του μ.κ) θα πρέπει να ρευστοποιήσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να ικανοποιηθούν από τις οφειλές της εταιρείας (20 εκατ.) ή να συνεχίσουν να την αφήνουν σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με την διαθήκη του αείμνηστου Ελευθέριου Μουζάκη οι μέτοχοι έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης (από 1/1/2022) να προχωρήσουν σε πώληση ακινήτου (ή ακινήτων). Στα μόλις 20,28 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία της Μουζάκης, με συναλλαγές 81.800 μτχ χθες.
*Και σε ΕΛΤΟΝ, του Νέστορα Παπαθανασίου ο οποίος από εκεί που είχε αναθέσει σε γνωστό deal maker να βρει αγοραστή έχει κάνει στροφή 180ο και “συγκεντρώνει” την εταιρεία του. Μάλιστα φέρεται, πως οικογενειακές, μετοχικές εκκρεμότητες και μικροδιαφωνίες έχουν περάσει στο παρελθόν.
*Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ την σταθερότητα της μετοχής και ελέω της αναμενόμενης έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου για την προαιρετική δημόσια πρόταση (στα 1,75 ευρώ) τα έλεγε η DEA χθες. Το “χαρτί” το είδατε, απώλειες μόλις 0,23% και στα 1,70 ευρώ, μέσα στον γενικότερο χαμό. Reggeborgh-Motor Oil: Holterman/Wesseles-Βαρδινογιάννης, εγγύηση.