don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η συμφωνημένη εντολή (ΔΑΑ), η…ταπεινή Optima, τι αγόρασαν οι ξένοι, το μήνυμα Περιστέρη, το “στεγνό” περιβάλλον, οι πόροι του RRF, TITAN America-by the book, η ρευστότητα της Εθνικής και το Q3 των συστημικών

*Ταυτόχρονα με την Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, η Σύνοδος των BRICS στο Καζάν. Και σημειολογικά ΗΠΑ vs Ρωσίας, έχει ενδιαφέρον το όλο σκηνικό όπως διαμορφώνεται σε έναν κατακερματισμένο-όσο ποτέ άλλοτε-κόσμο. Θα μπορούσε το αντίπαλον δέος στους G-7 να είναι οι “απέναντι”; που ως κύριο θέμα στην ατζέντα τους έχουν την απαγκίστρωση τους από το δολάριο; Πεκίνο και Μόσχα επεξεργάζονται ένα σύστημα εκκαθάρισης διεθνών συναλλαγών, εναλλακτικού στο SWIFT. Έχει έρθει η ώρα αμφισβήτησης του αμερικανικού νομίσματος- μοναδικού αποθεματικού διεθνώς, ακόμη- με το 90% των συναλλαγών (στα χρηματοπιστωτικά), με το 50% (στο διεθνές εμπόριο) η απάντηση είναι πως, όχι ακόμη. Ωστόσο, θα πρέπει το ΔΝΤ, δηλαδή οι ΗΠΑ, να διαχειριστούν το θηριώδες χρέος (πάνω από 36 τρισ$ με κόστος εξυπηρέτησης στο 1 τρισ$ ετησίως! ) και τον “αποπληθωρισμό” του νομίσματος σε σχέση με τον χρυσό. Όλο και εγγύτερα προς τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και οι αγορές.

*Στις 6-7/11 η συνεδρίαση της Fed, εδώ θα φανούν οι…cohones τους. Στα Ευρωπαϊκά, εφησυχασμός και…εφίδρωση. Όλα Καλά, μη τους τους κύκλους τάραττε…

*Στα καθ’ ημάς: “3μηνιαίος απολογισμός της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας”. Ο τίτλος της πρόσκλησης της (χθεσινής) ενημέρωσης από τον Νίκο Παπαθανάση. Συνολικά 17 λέξεις, περισσότερες και από το γλίσχρο αποτέλεσμα απορρόφησης των κονδυλίων/επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συμπαθής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά δεν αρκεί. Ούτε το ένα τρίτο δεν έχει απορροφηθεί-25 Οκτωβρίου-. Η DeA έχε αναδείξει το πρόβλημα, Ο.Κ θαύματα δεν γίνονται μεν, αλλά και λιγότερο βαρύγδουπες δηλώσεις χρειάζονται.

*Σε αναμονή της ανακοίνωσης Q3 των συστημικών. Αυλαία με Πειραιώς- την περίοδο των εκλογών στις ΗΠΑ- ακολουθούν οι άλλες τρεις. Το ενδιαφέρον και στο πως θα επισπευσθεί η απόσβεση DTC (“καίγοντας” πρόσθετο εποπτικό κεφάλαιο). Κοινός τόπος πως όσο πιο εμπροσθοβαρής η διαδικασία τόσο πιο εύκολα ο SSM θα δώσει το Ο.Κ για payout ratio πάνω από 50%.   

*Δεν έχει αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό για το ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ America, στην Wall Street. Για το πρώτο 3μηνο 2025 ισχύει. Μάλλον σε αυτό το πλαίσιο οι ενδοομιλικές μεταβιβάσεις από TCI στην θυγατρική στις ΗΠΑ. Έχει ειπωθεί από την στήλη ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του Marcel Cobuz, και σε ποιον τομέα εξειδικεύεται ο ρουμανογάλλος (ex Holcim Group)

*Καλά κρυμμένο μυστικό, η κίνηση της διοίκησης της Εθνικής που θα ταράξει την αγορά. Είναι γνωστό πως, στην Κοτζιά “κάθονται πάνω σε σημαντική ρευστότητα…” που κάπως/κάπου θα αξιοποιηθεί. Πάντως, μέσα Νοεμβρίου θα γίνουν γνωστοί οι όροι του νέου προγράμματος εθελούσιας.

*Συγκριτικά στοιχεία άμεσων ξένων επενδύσεων: στα 4,6 δισ το 2023 (από 7,5 δισ το 2022) στα καθ’ ημάς. Την ίδια χρονιά, στην Τουρκία έφτασαν τα 10 δισ. και τα 4 δισ. στην Σερβία. Δεν τα λέει το Big Deal, ο Θοδωρής Τζούρος τα είπε. Ο επικεφαλής του investment και corporate banking της Πειραιώς σε ομιλία του (συνέδριο της Ναυτεμπορικής) ήταν πολύ σαφής. Αποκαρδιωτικά όντως τα στοιχεία για τις ΑΞΕ, δυστυχώς. Στο ίδιο (3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής) ο Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε μεν ικανοποιητικό το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF (51%) πλην όμως “…οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών…”

*Με νέες απώλειες και στην χθεσινή συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο, η διόρθωση ξεπερνά σωρευτικά το 6% σε διάστημα εβδομάδας και σχεδόν 9% σε διάρκεια μήνα. Η εκτίμηση πολλών αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική όσον αφορά στη μείωση των επιτοκίων-προκειμένου να βοηθηθούν οι 3 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης/με φθηνότερα κόστη χρήματος- έχει οδηγήσει πολλούς fund managers σε μείωση των θέσεων τους σε χαρτιά ευρωπαϊκών τραπεζών. Στις 145,52 μονάδες ο δείκτης EuroStoxx Banks, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,03% με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται πλέον και στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ

*Για το ΧΑ το πρόβλημα μεγεθύνεται και λόγω του δεικτοβαρούς χαρακτήρα που έχει αλλά και εξ’ αιτίας της “ρηχότητάς” του, με συνέπεια η μείωση θέσεων από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια να επιφέρει μεγαλύτερες απώλειες. Επιπλέον στο ΧΑ είναι ακόμη νωπό το “στέγνωμα” του από τις διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων (placement για το 10% του μ.κ της Εθνικής, επαν-εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου, αμκ και εκδόσεις ομολογιακών κ.λ.π) αποστερώντας ρευστότητα από ένα, ήδη, “στεγνό” επενδυτικό περιβάλλον. Παράλληλα, η πλειονότητα των διαχειριστών (τοποθετημένων από το Μάιο και μετά) “γράφει” μικρότερες ή μεγαλύτερες υποαξίες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε τρέχοντα χρόνο. Φυσικά είναι και οι εγγενείς ατυχείς χειρισμοί όπως από το αποτέλεσμα φάνηκε, αρχικά με την προσπάθεια διάθεσης του 10% της Εθνικής σε υψηλότερες τιμές (7,974 ευρώ/30 Σεπτεμβρίου) που τελικά διατέθηκε χαμηλότερα στους ξένους (στα 7,55 ευρώ), τελευταία με την περίπτωση της Attica Bank και της ακραίας μεταβλητότητας/με συνακόλουθη μεγέθυνση της σε όρους αποτίμησης, που επιβάρυναν έτι περαιτέρω ένα, ήδη, βαρύ (από τον EuroStoxx Banks) κλίμα.

*Η αυλαία ανακοίνωσης ανοίγει με την Πειραιώς, Παρασκευή 1η Νοεμβρίου-μαζί με την ενημέρωση των αναλυτών- δηλαδή μόλις μία συνεδριάσιμη πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, με Εθνική (7/11), Eurobank και Alpha Bank να ακολουθούν ακριβώς μέσα στην επίμαχη εβδομάδα.

*Αυτό έλειψε, με τέτοια αποτελέσματα 9μηνου να μην πάει κόντρα στην γενικότερη διόρθωση η μετοχή της Metlen. Ένα βήμα πριν την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά στην ιστορία της, με γνώμονα τα μεγέθη 9μηνου η επικαιροποίηση των εκθέσεων από τραπεζικές/ιδιωτικές χρηματιστηριακές.

*Στην περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου έργων αλλά και συμβάσεων Παραχώρησης και ΣΔΙΤ κινείται σταθερά ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, χωρίς να εγκαταλείπει τον τομέα των ενεργειακών έργων όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ομίλου, Γ. Περιστέρης, στο περιθώριο της έκτακτης γ.σ. των μετόχων του ομίλου. Με ενισχυμένο ταμείο από την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αλλά και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για τα έργα της περιόδου και τις νέες συμβάσεις, ο επικεφαλής του ομίλου εμφανίστηκε βέβαιος για την εξέλιξη των εργασιών, τονίζοντας πως η επάρκεια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αυταπόδεικτη από τους τζίρους που πραγματοποιεί. «Τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα, εμείς εκτελούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, άρα δεν έχουμε καθυστερήσεις οφειλόμενες σε εμάς» το μήνυμα του.

*Αν μη τι άλλο ενθαρρυντική η επιστροφή αγοραστών σε μετοχές εισηγμένων-σημασίας λ.χ Metlen, Cenergy Holdings, TITAN Cement International, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ, Aegean, HelleniQ Energy κ.α. δείχνει αν μη τι άλλο που επενδύουν/εμπιστεύονται διαχρονικά οι ισχυροί ξένοι fund managers.

*Στις 12.34′ πραγματοποιήθηκε συμφωνημένη εντολή για 280 χιλ. μτχ του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” στα 7,55 ευρώ. Συνολικής αξίας 2,11 εκατ. για τον σταθερό αγοραστή, πάντα σε τιμές χαμηλότερα της εισαγωγής στο ΧΑ.

*Συγκρίνοντας μεγέθη μη συστημικών τραπεζών, τι θα επιλέγατε Attica Bank στα μεγαλεία των 8,964 δισ. ευρώ ή Optima Bank στα ταπεινά των 948 εκατ.

*Προσοχή, σήμερα Παρασκευή: τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας, με αργία την Δευτέρα. Αλήθεια, ποιος trader εμπιστεύεται τα bets του για Σ.Κ.Δ όπου όλα είναι πιθανόν-πλέον και τα πιο απίθανα- να συμβούν;  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask