Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΗ συμβολή της διαΝΕΟσις στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Β.Εύβοιας

Η συμβολή της διαΝΕΟσις στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Β.Εύβοιας

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι που πέρασε, η διαΝΕΟσις συμμετέχει στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Β.Εύβοιας χρηματοδοτώντας και σχεδιάζοντας δύο ανθρωποκεντρικές μελέτες, οι οποίες θα οποίες αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό και τα κοινωνικά δίκτυα της περιοχής.

Οι μελέτες, με επικεφαλής αντίστοιχα τον Γιώργο Πετράκο, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Μάνο Ματσαγγάνη, Καθηγητή Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, θα παραδοθούν στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Β.Εύβοιας από την οποία θα υλοποιηθούν. 

Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή τη 2η Συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας που πραγματοποιείται 14 και σήμερα 15 Δεκεμβρίου, η Επικεφαλής Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση παρουσίασε χθες 14/12 παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το έργο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών υγείας και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Σήμερα 15/12 παρουσιάζονται από τον Γ.Πετράκο και τη Φ.Μακαντάσητα βασικά σημεία των μελετών στους κοινωνικούς φορείς και θεσμούς της περιοχής.

Σε άλλα νέα, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου μια κλειστή διαδικτυακή συνάντηση εργασίας για τους ΤΟΕΒ, τους ΓΟΕΒ και τα έργα άρδευσης στην Ελλάδα, με αφορμή την δημοσίευση της πρόσφατης έρευνας η οποία αναδεικνύει την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές υποδομές που διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ μετά από συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου.

Στη συνάντηση, την οποία συντόνισε η Επικεφαλής Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση και κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, η επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από τους  καθηγητές Νικόλαο Δέρκα, Δημήτριο Σκούρα και Δημήτριο Ψαλτόπουλο, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα- παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά σημεία της μελέτης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κυβέρνησης και των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ όλης της χώρας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στελέχη ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί του σημαντικού αυτού ζητήματος και σχολίασαν τα ευρήματα της έρευνας.

Τέλος, όπως ίσως έχετε ήδη μάθει, μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των εκδόσεων της διαΝΕΟσις, το οποίο φιλοδοξεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα “Πώς γίνονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα;”, παρουσιάζοντας και αναλύοντας δέκα σημαντικές -αλλά πολύ διαφορετικές μεταξύ τους- μεταρρυθμίσεις, που πέρασαν από το πολιτικό μας σύστημα τα τελευταία 200 χρόνια.

Δέκα συγγραφείς ανέλαβαν να γράψουν την ιστορία αυτών των μεταρρυθμίσεων αλλά, κυρίως, να αναλύσουν το πολιτικό και το ιστορικό πλαίσιο της κάθε μιας.Ποιος την εισηγήθηκε; Ποιοι αντιδρούσαν; Πώς πέρασε τελικά; Ποια ήταν τα εμπόδια που αντιμετώπισε και πώς ξεπεράστηκαν; Τι έλεγε ο λαός πριν περάσει, και πώς την υποδέχτηκε μετά;

Οι δέκα μεταρρυθμίσεις του βιβλίου επιλέχθηκαν με κάποια βασικά κριτήρια: όλες είναι σημαντικές (αν και όχι απαραίτητα «οι σημαντικότερες») επειδή άλλαξαν κάτι κομβικό και κρίσιμο στην πολιτική, κοινωνική ή οικονομική ζωή του τόπου. Όλες έχουν μια ενδιαφέρουσα “πολιτική” ιστορία πίσω τους.Και όλες πέρασαν σε συνθήκες περισσότερο ή λιγότερο εύρυθμης δημοκρατικής κανονικότητας, ώστε να μπορούμε σήμερα εμείς να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα από αυτές.

Κυκλοφορεί σε σκληρόδετη έκδοση σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και στο e-shop της διαΝΕΟσις, στην ειδική τιμή των 9 ευρώ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ