don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι άμυνες της Motor Oil, η τιμή στόχος για Metlen, γεμίζοντας το…παγούρι, το “σκούπισμα” στο κλείσιμο, η αποτίμηση Profile, το “στέγνωμα” της Lavipharm, ο πρόεδρος στηρίζει το “παιδί” του και τι έφτασε στο “ταχυδρομείο” μας

*Η Fed προχώρησε στην αυτονόητη μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β- καθώς ο Τζερόμ Πάουελ έχει μπει για τα καλά στο πολιτικό παιχνίδι εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Στο “γήπεδο” της ΕΚΤ, ήδη, τα δύσκολα. Τι θα κάνει τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ καθώς με γλίσχρες μειώσεις των 25 μ.β δεν (δια)σώζεται η ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank) και ο Κρίστιαν Λίντνερ (υπ.Οικονομικών) είναι σαφείς. Ο μεν πρώτος έχει προειδοποιήσει πως το κόστος δανεισμού σίγουρα δεν θα μειωθεί τόσο γρήγορα και απότομα όσο αυξήθηκε. Ο δε δεύτερος έσπευσε να πει ΝΕΙΝ στις προτάσεις Ντράγκι για ενδεχόμενη “ενιαιοποίηση χρέους” . Δύσκολη η θέση των πιο μετριοπαθών της ΕΚΤ, όταν η επικεφαλής της Κομισιόν δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την ομόλογο της στην ΕΚΤ πολύ δε περισσότερο που η Γερμανία φρόντισε να προδιαγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στο “Ουκρανικό”, στο “ενεργειακό” κ.λ.π. Το πρόβλημα (επιβίωσης) για την ευρωπαϊκή οικονομία αφορά κατ’ αρχήν στην ανταγωνιστική πολιτική νομισματικής υποτίμησης που ακολουθούν οι ΗΠΑ- ουαί και αλλοίμονο εάν πάμε σε ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου- ακόμη ένα “καρφί” στην ανταγωνιστικότητα της φθίνουσας επιχειρηματικότητας. Πάντως σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο η υποδοχή στην κίνηση της Fed ήταν θετική. Όσον αφορά στο ποσοστό της μείωσης, από χθες το πρωί (δηλαδή βράδυ προηγούμενης που γράφουμε την στήλη) η DeA αναφερόταν στα bets που κατά 75% “έδιναν” μείωση των 50 μ.β.

*Άραγε, θα πάει τώρα η Λαγκάρντ σε τολμηρότερη κίνηση στις 2 συνεδριάσεις που μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Δηλαδή σε 50 μ.β + 25 μ.β ή αντίστροφα η θα περιοριστεί σε 2 των 25 μ.β. Δεδομένου ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι στις 5 Νοεμβρίου και οι συνεδριάσεις της ΕΚΤ στις 17 Οκτωβρίου και 12 Δεκεμβρίου μήπως στην Φρανκφούρτη έσπευδαν να αξιοποιήσουν αυτήν πριν την αμερικανική κάλπη. Μόνο εάν αποτελεί αποτέλεσμα εκατέρωθεν (παρα)χωρήσεων και ανταλλαγμάτων θα πρέπει να έχει αποδεχθεί η Αθήνα το “φέσι” των 12,5 δισ που μεθοδεύει η Eurostat. Το είχαν ανακινήσει σχετικά το θέμα συγκεκριμένοι γραφειοκράτες στο Λουξεμβούργο, αλλά αυτή την φορά ο χρονισμός επαναφοράς του είναι περίεργος (τουλάχιστον).

*Πως απάντησε η ΟφνΛάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη για το ενεργειακό κόστος; Στόχος της νέας Κομισιόν οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας…εσείς τι καταλαβαίνετε, ΟΚ και εμείς το ίδιο…

*Φυσικό αέριο: «Κάντε το όπως οι Ευρωπαίοι» λένε οι Έλληνες παραγωγοί. Την ώρα που η «πράσινη» Γερμανία πριμοδοτεί ξανά το φυσικό αέριο, στην Ελλάδα εκπέμπεται σήμα κινδύνου για τις εγχώριες μονάδες αερίου.

*Σημείωνε χθες η DeA: Για Νεμπής effect μιλούν χρηματιστές, καθώς η μετοχή του ΟΤΕ έχει ενισχυθεί 13,25% από την ημέρα που ανέλαβε ο νέος επικεφαλής….thnx για την άμεση επιβεβαίωση. Νέα άνοδος για τη μετοχή, στα 15,40 (1,65%) με συναλλαγές 708 χιλ. τμχ.

*Λέγαμε και για τις άμυνες στην Motor Oil, όντως απέδωσαν. Στα 21,42 (0,56%) με 235 χιλ. τμχ.

*Στα 33,84 (1,87%) με 221 χιλ. τμχ η μετοχή της Metlen, με την Morgan Stanley να ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 47 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση για “αγορά”. Στο ευρύτερο αρνητικό κλίμα, όμως, εξαίρεση αποτελεί η Metlen, για την οποία οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν το εξαιρετικό συνεργατικό της μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων. Ως εκ τούτου, η ανάλυση της Morgan Stanley τοποθετεί πλέον τη Metlen στα top-5 picks της.

*Από την ημέρα που απέκτησε το 2% του μ.κ της Lamda Development ο Γεώργιος Προκοπίου η μετοχή έχει αποκτήσει άλλον “αέρα” εφοπλιστικό. Στα 7,49 (3,31%) με 297 χιλ. τμχ.

*Όσο θα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, ρεπορτάζ κ.λ.π για το πως θα πούμε “το νερό νεράκι” τόσο συγκεκριμένοι διορατικοί θα γεμίζουν (κυρίως) με ΕΥΔΑΠ και (δευτερευόντως) με ΕΥΑΘ το επενδυτικό…παγούρι τους. Στα 5,64 (1,26%) με συναλλαγές 68,7 χιλ. τμχ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στα 3,23 (2,22%) με 5.370 τμχ της ΕΥΑΘ.

*Αρχική πρόθεση του Μιχάλη Στασινόπουλου να “κατέβει” στις εκλογές του ΕΒΕΑ ως υποψήφιος με τον συνδυασμό Νίκου Σοφιανού. Επιδίωξη του επικεφαλής της ElvalHalcor και συνιδρυτή της “Ελληνικής Παραγωγής” να αναλάβει το “ενεργειακό” χαρτοφυλάκιο του Επιμελητηρίου προκειμένου να προτάξει τα εύλογα αιτήματα των βιομηχάνων της ενεργοβόρου παραγωγής. Ωστόσο, όταν ενημερώθηκε πως το Μ.Μ στηρίζει Μπρατάκο- άρα ο Ν. Σοφιανός δεν έχει το “χρίσμα” απέσυρε την υποψηφιότητα. Παρ’ ότι με τον Ν.Σ συνδέονται με μακροχρόνια φιλία (από την εποχή του Κολλεγίου).

*Έγινε το “σκούπισμα” στο τέλος της συνεδρίασης, που περίμεναν οι insiders. Με αγορές σε “καλάθι” 8 μετοχών, προφανώς προσβλέποντας σε άνοδο με αφορμή την (επαν)είσοδο της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ, την διάθεση του 10% ( ; ) του μ.κ της Εθνικής από το ΤΧΣ κ.λ.π.

*Πάγια εκτίμηση της DeA πως, συγκριτικά χαρτιά στα χέρια του Χαράλαμπου Στασινόπουλου είναι η εξειδίκευση της Profile σε Fintech Solutions και Artificial Intelligence. Στα 132,1 εκατ. η αποτίμηση της Profile όταν λ.χ η DotSoft είναι στα 42,1 εκατ. Καλά ούτε του…παππά.

*Την “στέγνωσαν” συναλλακτικά την Lavipharm, στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Με τέτοια αποτελέσματα 6μηνου αρκετοί θα ήθελαν θέσεις σε χαμηλότερες τιμές. Αλλά δεν.

*LAMDA Development: Έργο της χρονιάς για το 2023 αναδείχτηκε το κτιριακό συγκρότημα ΑμεΑ στο Ελληνικό. ”… Το κτίριο που είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε από τη LAMDA Development με αποκλειστικά δική της δαπάνη που ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, στο Ελληνικό, παραδόθηκε εντός χρονοδιαγράμματος στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης…”. Ποια εταιρεία το κατασκεύασε; η ΕΚΤΕΡ.

*Ουδεμία έκπληξη το χθεσινό 3,19% της Intralot στα 1,166 ευρώ. Με συναλλαγές 1,42 εκατ. τμχ. Ένα έχω να πω: ο πρόεδρος αν μη τι άλλο στηρίζει το “παιδί” του. Υποθέτω πως, σημαντικό μέρος των εντολών Τετάρτη-Πέμπτη θα πρέπει να είχε εντολέα είτε τον Σωκράτη Κόκκαλη είτε την Intracom Holdings. Σε μία περίοδο που η εταιρεία διεκδικεί πολλά συμβόλαια σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κ.λ.π που παράγει αποτελέσματα δεύτερου 6μηνου και προχωρά τον σχεδιασμό για την εισαγωγή της Intralot Inc σε αγορά του NYSE, δύσκολα να μην έβγαινε μπροστά. Εάν θυμάμαι καλά, ανάλογα είχε ενεργήσει όταν την περίοδο του placement της Πειραιώς διάφοροι διαχειριστές αντλούσαν ρευστότητα πουλώντας θέσεις τους σε άλλες μετοχές. Τότε, πάλι εάν θυμάμαι καλά, ο Σ.Κ είχε αγοράσει περί τις 830 χιλ. μετοχές της Intralot.

*Σαν σε ράγες ρώσικου τραίνου η μετοχή της Attica Bank, μετά το μείον 17% της Τετάρτης, το χθεσινό συν 14%. Η χαρά του intraday παίκτη.

*Έχει το κοινό της η Performance άρα όπως την αποκαλούν οι fans της μετοχής. Μπορεί να τους ταλαιπώρησε λίγο το “χαρτί” αλλά χθες με 6,94% στα 7,09 έβαλε μπροστά. Θα θυμίσω ονόματα πελατών της: Εθνική Τράπεζα, Metlen, HelleniQ Energy ενώ είναι φανερή η (στρατηγική;) συνεργασία με την IBM Hellas καθώς βραβεύτηκαν σε τέσσερα αν τα μετράω καλά έργα που από κοινού πραγματοποίησαν για τους πελάτες τους, σύμφωνα με μήνυμα που μας έστειλε ένας από αυτούς (τους fans).

*Για Ideal Holdings- που θέλει λίγο χρηματιστηριακό…ξεκούνημα στο ταμπλό- Η “Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με κεφαλαιοποίηση του ποσού € 81.606.665,70 του λογαριασμού «Διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το Άρτιο» και ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Εταιρείας, καθώς και αντίστοιχη τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 5 του Καταστατικού.”. Έγινε καθώς έτσι και αλλιώς προχωράνε στις επιστροφές με ταυτόχρονη αύξηση και μείωση κεφαλαίου η οποία ανάλογα με τα ποσά έχει και κάποια έξοδα. Τώρα είχαν πολλά διαθέσιμα και ήθελε 0.2% έξοδα, οπότε το έκαναν για εξοικονόμηση και να προχωρούν απευθείας σε μειώσεις κεφαλαίου στο μέλλον. Άφησαν όπως είπαν και 10 μύρια+ στην άκρη για οτιδήποτε χρειαστεί. Εκτίμηση γνωστού (και γνώστη) πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά γιατί όλα αυτά “παίζονται” μέχρι τελευταία στιγμή, θα έχουμε νεότερα έως το τέλος του χρόνου, πιθανότατα με μεγάλο μέρος των διαθέσιμων, άρα πάμε για μεγάλη εξαγορά τύπου 100 μύρια. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά “εννοείται ότι είναι σε διαφορετικό κλάδο και όχι σε ήδη υπάρχοντες”. Συμπέρασμα/εκτίμηση της στήλης: Νούμερα πάμε καλά και λογικά θα κλείσει εξαιρετικά η χρονιά.

*Έφτασε στο “ταχυδρομείο” μας πληροφορία που θέλει τον Vladislav Vorodin να συζητά ( ; ), να έχει δεχτεί πρόταση ( ; ) από ΗΑΕ για το ενδεχόμενο πώλησης ( ; )-στρατηγικής συνεργασίας (; ) των AMAN Resorts. Επειδή η πηγή είναι αξιοπιστότατη, μεταφέρουμε την πληροφορία (με τα ερωτηματικά κ.λ.π) θα το ψάξουμε Π.Σ.Κ και εάν όντως επιβεβαιωθεί/ή όχι κάτι. Γιατί εάν ισχύει, τότε θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον (άμεσο/έμμεσο) και για “ελληνικά συμφέροντα”, και εννοώ την Grivalia Hospitality και Γιώργο Χρυσικό.

*Αυτά και καλό Σ.Κ.    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask