*Είναι η ποσοτική σύσφιξη και όχι η αύξηση κατά 50 ή 75 μ.β των επιτοκίων, που ανησύχησε τους επενδυτές. Η προοπτική της σταδιακής απόσυρσης ρευστότητας συνδυαστικά με την περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους χρήματος πυροδότησε κύμα ρευστοποιήσεων. Αρχικά στην Wall Street, βράδυ Τετάρτης και αφού η FOMC είχε ανακοινώσει αύξηση κατά 50 μ.β (στο 4,25%-4,50%) στη συνέχεια στις αγορές της Ασίας και από χθες το πρωί στην Ευρώπη. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β από την ΕΚΤ είχε προεξοφληθεί- μάλιστα σε έρευνα του Bloomberg οι 48 στους 51 αναλυτές έβλεπαν τις 50 μ.β., συνεπώς η αναμονή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οφειλόταν στον χρονισμό και στον τρόπο της ποσοτικής σύσφιξης. Ενδεικτικό το γεγονός, πως με το που έγιναν οι ανακοινώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε ομοβροντία ρευστοποιήσεων από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Βρυξέλλες… Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν σαφής ως προς το τι έπεται: Και νέες αυξήσεις επιτοκίων, κατά πάσα βεβαιότητα στις πρώτες 2 συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο 3μηνο του 2023. Αυτά, συνδυαστικά με το αδιέξοδο στο ενεργειακό διαμορφώνει ένα περιβάλλον ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύντομη και ήπια η ύφεση στην Ευρώπη, εκτίμησε η Γαλλίδα αλλά ποιος δεν θυμάται ανάλογη (εκτίμηση) για προσωρινό και διαχειρίσιμο πληθωρισμό. Προσωπικά και επειδή η DeA εδώ και μέρες δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην απόσυρση ρευστότητας, θα κρατούσα “μικρό καλάθι” ως προς την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της επικεφαλής της ΕΚΤ.
*Το ερώτημα (και ανησυχία) για όσους είναι δανεισμένοι (από επιχειρήσεις μέχρι δανειολήπτες στεγαστικών) είναι που θα σταματήσουν οι αυξήσεις, ποιο είναι το “ταβάνι” για το βασικό ευρω-επιτόκιο. Θα φθάσει ακόμη και στο 3%, προτού αρχίσει να τα μειώνει; Και με τα ομόλογα- ύψους 5 τρισ- που έχει στον ισολογισμό της η Κεντρική Τράπεζα, με τι ρυθμό θα τα μειώσει…; Τα 15 δισ/μήνα είναι πολύ συντηρητικό, που πρακτικά σημαίνει ότι το QT δεν σταματά το 2023.
*Για τα κράτη- τους προϋπολογισμούς- τα σοβαρά προβλήματα (μάλλον) από αρχές του 2023 ξεκινούν. Γιατί; επειδή η αύξηση των επιτοκίων και ο περιορισμός ρευστότητας έρχονται σε συγκυρία που οι κυβερνήσεις στην πλειονότητα τους θα εμφανίσουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα. Για αυτό και το χθεσινό “ξεπούλημα” στην Φρανκφούρτη (στο μείον 3,27%) την ώρα που στη Νέα Υόρκη ένα μικρό sell off έριχνε τον S&P500 κατά 2,72%.
*Όμως, ενώ αυτά αφορούν στην Ευρώπη, για την Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχει περίπτωση να την “γλυτώσει” με μικρότερο κόστος. Πως; Από Μάρτιο η ΕΚΤ ξεκινά να μαζεύει ρευστότητα-15 δισ./μήνα- πλην όμως αναφέρεται ρητά πως το Quantitative Tightening αφήνει εκτός τα ελληνικά ομόλογα. Επί της ουσίας το QT ΔΕΝ αφορά τα ελληνικά ομόλογα. Γιατί; η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφής, πως το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης αφορά τα ομόλογα που εντάσσονται στο “τακτικό πρόγραμμα” (το λεγόμενο Asset Purchase Programme). Στο συγκεκριμένο εντάσσονταν τα κρατικά ομόλογα κρατών που διέθεταν επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα εκτός investment grade είχε ενταχθεί, ως γνωστόν, στο ΡΕΡΡ (το έκτακτο πρόγραμμα λόγω πανδημίας). Το ευτύχημα- γιατί περί αυτού πρόκειται- τα 39 δισ. ελληνικών ομολόγων (ενταγμένων στο ΡΕΡΡ) θα επανεπενδύονται στις λήξεις τους (την διετία 2023-2024). Αυτό, εάν έτσι παραμείνει, δίνει ένα συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και όσους δεν είναι υπέρμετρα δανεισμένοι.
*Να δούμε και της αγοράς: Η καλή επενδυτική ημέρα φάνηκε από το πρώτο 6μηνο, με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών να ξεπερνά κάθε προηγούμενη με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 5,34 δισ. Ενδεικτικό πως τα κέρδη 6μηνου του 2022 υπερέβησαν το σύνολο των αντίστοιχων της 3ετίας (2019-2021), ενώ οι διανομές κεφαλαίου προς τους μετόχους/επενδυτές θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. (ποσά που διανέμονται ως μερίσματα, επιστροφή κεφαλαίου, επανεπένδυση μετοχών κ.α. ). Πρόκειται για κεφάλαια που ισόποσα τους είχαν διανεμηθεί πριν 12χρόνια, το 2010 με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προοπτική της ελληνικής αγοράς προς την επενδυσιμότητα. Με μέση μερισματική απόδοση 3,75% και θετική μεταβολή 3,45% (από αρχή έτους), το ΧΑ είναι ένα από τα λίγα επενδυτικά στοιχήματα των funds που κερδήθηκαν φέτος στην Ευρώπη. Συγκριτικό πλεονέκτημα το ισχυρό 2022 κόντρα στη διεθνή συγκυρία. Σε επίπεδο κερδοφορίας η φετινή χρήση-παρά την επιδείνωση της κατάστασης στις ξένες αγορές- αντιπαραβάλλεται με χρήσεις της χρυσής περιόδου (2004-2008) όταν οι λειτουργικές επιδόσεις ξεπερνούσαν τα 10 δισ. δηλαδή σε εποχές προ μνημονίου.
*Mytilineos: Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές ο εταιρικός μετασχηματισμός. Στα 2,9 δισ. η αποτίμηση με την τελευταία του FTSE100 στα 3,9 δισ. Δεδομένου, ότι το μέγεθος μετράει η εισηγμένη έχει έναν… αέρα 1 δισ. σε εύλογο επενδυτικό ορίζοντα. Προφανές πως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ενδιαφέρεται μόνον για τον FTSE100 και μόνον. Η δεύτερη ελληνική πολυεθνική στο City, μετά την Coca Cola Hellenic των Δαυίδ-Λεβέντη.
*Αυτά είναι: όφελος κοντά στα 500 εκατ. για την ΤτΕ από την άνοδο της τιμής του χρυσού, επενδυτική υπεραξία. Στα 55 δισ. (αυξημένο κατά 7 δισ.) το κοινό κεφάλαιο, που σημαίνει πως οργανισμοί του Δημοσίου, Ταμεία κ.λ.π έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα. Σωστά καταλαβαίνω;
*Επειδή διάφορα λέγονται δεξιά-αριστερά για (υποτιθέμενη) εξαγορά της Real Consulting, μαθαίνω πως ο Νίκος Β. Βαρδινογιάννης (και δευτερευόντως Τάσος Αστυφίδης) μάλλον για να εξαγοράσει είναι το πιθανότερο.
*Την Τετάρτη, Ευτύχης Βασιλάκης και Δημήτρης Γερογιάννης θα προβούν σε ενημέρωση των σχεδίων της AEGEAN για το 2023. Πέραν του προφανούς θετικού οικονομικού αποτελέσματος, να μάθουμε και για την option του Δημοσίου, τις βλέψεις για το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, αλλά και για Croatia, AnimaWings e.t.c.
*“Συνεχίστε τις αυξήσεις των επιτοκίων”, ζητούσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από Fed και ECB. Στο πλευρό των “γερακιών” το IMF, σταθερά-διαχρονικά αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε οικονομία/κοινωνία. Ευτυχώς στην Fed επικράτησε κοινή λογική, ειδάλλως δεν βγαίνει. H ECB, με μείζον πρόβλημα αυτό της ποσοτικής σύσφιξης.