don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

“Η παγίδα της Σιβηρίας”, η φουλ επίθεση της FED και ο “πειρατής”, Κοντόπουλος-Πατέλης, αποτελέσματα Μυτιληναίου, στην έξοδο ΝΙΚΑΣ και Καραμολέγκος, αλλάζει σημαία η “Καλλιμάνης” και ο Αχιλλέας αποφασίζει για την πολυτέλεια του Conrad πρώην Hilton

*Με το “Ουκρανικό” στο επίκεντρο (και) των αγορών. Θα συνεχίσω στην contrarian εκτίμηση συγκεκριμένων Αμερικανών αναλυτών. Τις ΗΠΑ τις εξυπηρετεί η ένταση, αφ’ ενός γιατί αυξάνουν τις πωλήσεις φ/α στην Ευρώπη, αφ΄ ετέρου εάν η Ρωσία εισβάλλει (στα ανατολικά και Χάρκοβο) ενταφιάζεται το project του Nord Stream 2. Σ’ αυτόν το σχεδιασμό εντάσσουν και την συμφωνία ΗΠΑ-Κατάρ, για προμήθεια φ/α στην Ευρώπη. Μάλιστα το προχωρούν παραπέρα εντάσσοντας μία παράμετρο, που μας αφορά. Αυτήν της προοπτικής μεταφοράς LNG από Αίγυπτο σε Ευρώπη, με hub την Αλεξανδρούπολη. Ζήτησα την γνώμη 2 παραγόντων που ενεργούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο και ομολογώ, πως η ανάλυσή τους όχι μόνο ήταν ταυτόσημη, αλλά έδειξαν ενήμεροι μίας ευρύτερης παρτίδας, που στήνεται-μεθοδικά- στην περιοχή. Δεινός σκακιστής ο ένας, με παρέπεμψε στην γνωστή (στους ειδικούς του αθλήματος) “Παγίδα της Σιβηρίας”.

*Fed: Τρίτη-Τετάρτη η συνεδρίαση του δ.σ, και σύμφωνα με contrarians η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον- Μόσχας μειώνει το ενδεχόμενο ανακοινώσεων, για επιθετική πολιτική σε επιτόκια, πληθωρισμό. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεφύγει ο πληθωρισμός γιατί μία από τις λύσεις (των Κεντρικών Τραπεζιτών) θα ήταν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να μην πληγούν σοβαρά οι οικονομίες, που είναι σε διαδικασία ανάκαμψης. Υψηλότερα-του 2%- επιτόκια πλήττουν κατ’ αρχήν υπέρδανεισμένες εταιρείες αλλά και τεχνολογικές. Αντιθέτως συμβάλλουν στην ενίσχυση των εσόδων των τραπεζών.

*ΔΕΝ αξιολογεί την τρέχουσα διόρθωση του S&P διαφορετική από τις προηγούμενες, ούτε την θεωρεί προπομπό μίας μεγαλύτερης. Αυτό εκτιμά ο “πειρατής των αγορών” Morgan. Πράγματι σε έκθεση της, η JP Morgan Chase, θυμίζει πως από τον Μάρτιο του 2009, έχουν καταγραφεί 27 διορθώσεις (του S&P) ανάλογης έκτασης με την τρέχουσα.

*Στην κορυφή των ευρωπαϊκών αγορών το ΧΑΑ, με το 5,50% για τον ΓΔ να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής στις πρώτες 3 εβδομάδες του 2022. Βέβαια το ΧΑΑ υποαπέδιδε-έναντι των ξένων χρηματιστηρίων- για 9 μήνες (το 2021) όταν εκτός γινόταν πάρτυ. Ουσιαστικές λεπτομέρειες, που ευνοούν την ελληνική αγορά: το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου είναι-ήδη- πάνω από τα προ πανδημίας Covid-19 επίπεδα. Οι προσδοκίες για ανάπτυξη, ελέω Ταμείου Ανάπτυξης βάσιμες, η εμπιστοσύνη των αγορών στα καλύτερα ever επίπεδα (επιβεβαιώθηκε με την έκδοση του 10ετούς), ενώ τα περισσότερα πονταρίσματα των ξένων αναλυτών “βλέπουν” την επίτευξη του ΒΒ+ πριν τις Εορτές των Χριστουγέννων.

*Habemus… CEO στην ΕΧΑΕ. Γιάννης Κοντόπουλος ο εκλεκτός, με “βαρύ” CV, μακάρι- για το καλό της αγοράς- να αποδειχτεί αποτελεσματικός. Εξ’ αυτού θα κριθεί για τις επιπλέον αμοιβές του (αποδοχές, επιδόματα κ.λ.π) και για την παλαιόθεν γνωριμία του με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Όντως οι 2 γνωρίζονται από το 2004, έχουν συνεργαστεί στενά όταν στην ομάδα της Merryll Lynch επικεφαλής ήταν ο νέος διευθύνων σύμβουλος και στενός συνεργάτης ο παράγων του Μαξίμου. Συγκεκριμένα, -τότε- η ομάδα συναλλάγματος της ML είχε καταγάγει θεαματικές επενδυτικές επιτυχίες. Προφανώς και δεν είναι μεμπτή η όποια γνωριμία, απεναντίας εάν συμβάλλει ο νέος ceo στην ουσιαστική αναβάθμιση της μαρκέτας, θα επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής.

*Την Πέμπτη, πριν την συνεδρίαση θα ανακοινώσει η Mytilineos τα οικονομικά αποτελέσματα 2021. Η προσοχή εστιάζεται, ειδικότερα σε αυτά του τέταρτου τριμήνου.

*Στην έξοδο από το ΧΑΑ και η ΝΙΚΑΣ. Μετά από 31 χρόνια, η ιστορική αλλαντοβιομηχανία- και αφού πέρασε από…40 κύματα- βγαίνει από τη μαρκέτα. Η στήλη είχε αναφερθεί έγκαιρα στον σχεδιασμό του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και γιατί δεν είχε εξαιρέσει από το deal με το CVC Capital. Στην έξοδο και η “Καραμολέγκος”, με πληροφορίες πως ο βασικός μέτοχος έχει πρόταση από… πολυπράγμον fund να μην επιβεβαιώνονται. Προσώρας ούτε και διαψεύδονται.

*Εν τέλει η “Καλλιμάνης” περνά στην Dardanel. Είναι άξιον απορίας, πως με τέτοιους χαριστικούς όρους πολιτείας και τραπεζών προς τον τούρκο επιχειρηματία δεν βρέθηκε ένας Έλληνας, ένας από τους μεγαλόσχημους διαχειρισταράδες για να παραμείνει η ιστορική αιγιώτικη εταιρεία σε ελληνικά χέρια. Ενδεικτικά και μόνον, θα αναφερθώ σε 2-3 από τους πολλούς του τερατώδους haircut. Από τα 5,5 εκατ. που όφειλε η εταιρεία σε “φόρους και τέλη” θα πληρωθούν 693.641 ευρώ, υποχρεώσεις προς μη ουσιώδεις πιστωτές 5,9 εκατ. διαγράφονται σε ποσοστό έως 97% ( ! ), ενώ τα NPEs προς τράπεζες (σωρευτικά) ξεπερνά το 80% ( !!). Το ωραίο; τι αποκτά η Dardanel:

– μεταξύ άλλων το εργοστάσιο της Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. στο Αίγιο, εμπορικής αξίας 4,6 εκατ. ευρώ,    

– μηχανολογικό εξοπλισμό εμπορικής αξίας 2,3 εκατ. ευρώ,

– δικαιώματα χρήσης παγίων που αφορά μισθωμένο εξοπλισμό από την Oceana Frozen Food ΙΚΕ,    

-βιομηχανικό κτήριο στα Μεσογειακά Γεύματα εμπορικής αξίας 605 χιλ. ευρώ και

– βιομηχανικό κτήριο στο Βουνί, στη Λευκάδα, εμπορικής αξίας 155 χιλ. ευρώ.

Τι να θυμηθώ τώρα, από haircuts των τραπεζών, στις περιπτώσεις Creta Farms, Χαλυβουργία Ελλάδος, SIXT, ΑΝΕΚ κ.α. ων ουκ έστιν αριθμός. Στην Καλλιμάνης ίσχυσε το… διύλισαν τον κώνωπα και κατάπιαν την κάμηλο.

*ΟΥΤΕ με την Πειραιώς προχωρά- κατά πως φαίνεται το deal για την HSBC. Είχε προηγηθεί, με την Eurobank. Παρότι- ενημέρωση επίσημη, μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχαμε- το no deal θεωρείται οριστικό. Αυτό γιατί έτερη τραπεζική πηγή ισχυριζόταν πως ο dealmaker απευθυνόταν στην Εθνική (μέσα στο Σ.Κ; δεν παίρνω και όρκο). Δύσκολη η αποχώρηση της HSBC (Greece) από την ελληνική αγορά, με τα 14 καταστήματα και τους 334 εργαζόμενους.

*Απορίας άξιον το ότι η AEGEAN δεν έχει δρομολογήσει προς Dubai, παρά το ότι η ελληνική κοινότητα στα ΗΑΕ και πληθαίνει και το δρομολόγιο από/προς Αθήνα είναι κάτι σαν… Κολιάτσου-Παγκράτι, με πληρότητες (της Emirates) να ξεπερνούν και το Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Μου το επισήμανε επιχειρηματίας, ο οποίος πηγαινοέρχεται δις μηνιαίως. Ανάλογης εμβέλειας δρομολόγια βάζει η AEGEAN (λ.χ. Riyadh/από 21 Απριλίου 2022), ενώ προ ετών κάλυπτε και την γραμμή προς Τεχεράνη.

*Τεράστιο το ενδιαφέρον για τα νέα υπέρ πολυτελή διαμερίσματα του-νυν Hilton-μελλοντικά Conrad- που θα κατασκευαστούν από τον 9ο έως τον 12ο όροφο του εμβληματικού ξενοδοχείου. Αυτό, μου έλεγε Μεσσήνιος επιχειρηματίας, ο οποίος υποστήριζε ότι οι επαφές με τους ενδιαφερόμενους γίνονται απ’ ευθείας από την πλευρά του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

*Tα νεότερα για την αμκ της Intrakat. Έως 51,3 εκατ. υπέρ των παλαιών μετόχων με δικαίωμα 0,56 νέες για κάθε 1 παλαιά και τιμή διάθεσης τα 1,90 ευρώ/μτχ. Προς τούτο και τα 2 πακέτα των 240.000 (το καθένα, στις 21-22/12) στα 1,25 ευρώ. Από την στιγμή, που επρόκειτο για otc συναλλαγές οι αγοραστές αποκτούν προτεραιότητα στην αμκ, με discount 21,5% έναντι της τιμής διάθεσης. Είναι έτσι ή κάτι μου διαφεύγει; Όμως, επειδή το πιθανότερο είναι να το βλέπω σωστά, θα πρέπει να δούμε ποιοι κρύβονται πίσω από τις εντολές. Σε κάθε περίπτωση, έξυπνη κίνηση, και πολύ χαμηλότερα από τους εντοπιστές της αγοράς,

*Πολύ εκλογολογία “έπαιξε” το Σ.Κ. Ενδεικτικά αναφέρω τα “πρωτοσέλιδα” των big 3.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αλλαγή σκηνικού. Ο Μητσοτάκης “παίζει μόνος του” για την αυτοδυναμία, ενώ ο Τσίπρας αισθάνεται την ανάσα του Ανδρουλάκη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λεία 200 εκατ. ευρώ από τις κλήσεις παγίδα.

ΒΗΜΑ: Προς τρικομματικό τοπίο- Η δυναμική του ΚΙΝΑΛ απειλεί ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Πανδημία και ακρίβεια τα αλλάζουν όλα. σ.σ. όπως το βλέπει ο καθείς.

*O χρόνος διενέργειας των βουλευτικών εκλογών είναι προφανές ότι προσδιορίζεται με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Όμως, αν «διαβάσει» κανείς προσεκτικά τις κινήσεις κυβερνητικών στελεχών, θα διαπιστώσει ότι οι κινήσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.  Δηλαδή, να στηθούν οι κάλπες και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και στο τέλος της 4ετίας όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Παράδειγμα πρώτο: οι κινήσεις του υπουργείου Εργασίας. Νούμερο ένα στόχος, η έκδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων μέχρι τον Ιούνιο. Ακούγεται πολύ καλό ως προεκλογικό σύνθημα ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει μια εκκρεμότητα που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Κλείσιμο των εκκρεμοτήτων σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, θα βρεθούν επιτέλους με το μηνιαίο εισόδημα που τους αναλογεί αλλά και με ένα πολύ σεβαστό ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό λόγω των αναδρομικών τριών ή και τεσσάρων ετών. Ακόμη και την «παραφωνία» με τις συντάξεις χηρείας και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα σπεύσει να την διορθώσει άμεσα με τροπολογία ώστε κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής θητείας, να μην υπάρχει ούτε ένας που θα εισπράξει χαμηλότερη σύνταξη. Φυσικά, το μεγάλο θέμα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Η επίσπευση της αύξησης ώστε να φανεί από τον Ιούνιο, ταιριάζει σε κάθε εκλογικό σενάριο. Μάλιστα, ήδη πληθαίνουν οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο το τελικό ποσοστό να είναι αρκετά υψηλό και αρκετά υψηλότερο από το 5%. Στο υπουργείο Οικονομικών, επισπεύδουν την εκκαθάριση και του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος που είναι και οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις κάθε έτους. Ήδη φροντίζουν ώστε να είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα έχουν επιβάρυνση από τον νέο ΕΝΦΙΑ, ενώ ήδη αναζητείται δημοσιονομικός χώρος ώστε στο β’ εξάμηνο να εξαγγελθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους που είναι και βασικές «δεξαμενές» ψήφων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει να φροντίσει και για κάτι άλλο: να έχει το ταμείο χρήματα. Έτσι, ο Οργανισμός Διαχείρισης δημοσίου χρέους θα φροντίσει ώστε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask