Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ νέα μεγάλη επένδυση της Βενέτης στην Ομόνοια

Η νέα μεγάλη επένδυση της Βενέτης στην Ομόνοια

Το νέο της εξαιρετικά φιλόδοξο concept που στοχεύει να το «απλώσει» και στο εξωτερικό παρουσίασε χθες η εταιρεία Βενέτης, λανσάροντας το πολυκατάστημα εστίασης VENETI GREAT στο ιστορικό κτήριο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ αρχιτεκτονικής Ερνέστο Τσιλέρ στην Ομόνοια.

Πρόκειται για ένα πρότυπο εστιατόριο ταχείας εστίασης, πολυσυλλεκτικό και πολύπλευρο, που στοχεύει να «πιάσει» όλων των ειδών τους καταναλωτές, Έλληνες και ξένους. Μετά το ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ΝΕΟΝ που από το 2013 συνέβαλε στην αναζωπύρωση της επιχειρηματικής κίνησης της περιοχής, η εταιρεία συνεχίζει τη στρατηγική της να επενδύει στην αναστήλωση, συντήρηση και λειτουργία ιστορικών κτηρίων υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας στο κέντρο της Αθήνας, με μία νέα επένδυση ύψους 3 εκατ.  ευρώ.

Το νέο VENETI GREAT αποτελεί το «πιλοτικό» μοντέλο καταστήματος που ανέπτυξε η εταιρεία προκειμένου να εξάγει ένα concept με ελληνικές και διεθνείς γεύσεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών. Όπως τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο διευθύνων σύμβουλος της Βενέτης Παναγιώτης Μονεμβασιώτης (φωτό) ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα με συνεργάτες σ’ αυτές τις χώρες για τη χρήση του σήματος υπό τη μορφή master franchise.

Το VENETI GREAT είναι ένα ταχυεστιατόριο προσαρμοσμένο στους σύγχρονους και απαιτητικούς ρυθμούς ζωής. Λειτουργεί ως ένας πολυχώρος γεύσεων Shop in Shop που στεγάζει δέκα διαφορετικά concept εστίασης, κάτι μοναδικό στην Ελλάδα. Τα δέκα concept του καταστήματος αποτελούνται από Souvlaki, Pasta2Go, Pizza Mia, Meals Veneti, Fresh Day, Christiano V, Cremeria, Green, Umberto Senso και Café.

Το ενεργειακό κόστος, οι πρώτες ύλες και οι ανατιμήσεις

Όπως τόνισε χθες ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας, η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια κατά 200% – 300%, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες κατά 30 – 40% κλονίζει εκ νέου συθέμελα τον κλάδο της εστίασης, που ήδη έχει δεχτεί μεγάλο χτύπημα από τα διαρκή μέτρα και τα lockdown.

Πάντως τόνισε πως η εταιρεία Βενέτης έως το τέλος του 2021 δε θα προχωρήσει σε καμιά ανατίμηση απορροφώντας τις έως τώρα αυξήσεις. «Είμαστε μια ελληνική οικογενειακή εταιρεία που έχουμε αρκετή ευελιξία, οπότε συμφωνήσαμε έως το τέλος του έτους να μην κάνουμε ανατιμήσεις, ώστε να δούμε πως θα “κάτσει” η αγορά. Κατόπιν θα δούμε πως θα κινηθούμε» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι δεν αποκλείει ανατιμήσεις της τάξης του 6% έως 8%.

Η εταιρεία σε αριθμούς

Η εταιρεία συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια λειτουργίας στην αγορά. Το 2020 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Βενέτη διαμορφώθηκε στα 36,35 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 1,71 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς προβλέψεις, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το 2021 αναμένεται να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2020 και τα κέρδη προ φόρων στα 2,03 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19% έναντι της περυσινής χρήσης. Όπως τόνισε χθες ο κ. Μονεμβασιώτης, το 2020 η εταιρεία απώλεσε το 24% του τζίρου της, ενώ φέτος θα ανακτήσει μόνο 8 μονάδες, κλείνοντας με πτώση 16% έναντι του 2019.

Το δίκτυο καταστημάτων της ΒΕΝΕΤΗ σήμερα ανέρχεται σε 113 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο όμιλος απασχολεί συνολικά 1.750 εργαζόμενους, χωρίς κατά τη διάρκεια της πανδημίας να κάνει απολύσεις ούτε μειώσεις μισθών. Στο νέο κατάστημα της Ομόνοιας, εργάζονται 35 άτομα.

Η μεγάλη ιστορία της Βενέτης 

Η ιστορία των φούρνων Βενέτη, που σήμερα παράγει πάνω από 10 τόνους ψωμί την ημέρα, ξεκινά το 1948, όταν άνοιξε ο πρώτος φούρνος στη Νέα Ερυθραία (σημερινή Κηφισιά). Το 1972, σε ηλικία 24 ετών, ανέλαβε την επιχείρηση ο Μπάμπης Βενέτης.

Τρία χρόνια μετά, ο πρώτος οικογενειακός φούρνος μεταφέρεται στην οδό Τατοίου, αποτελώντας σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα, όχι μόνο για τους κατοίκους των βορείων προαστίων, αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής.

Από τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η ανάπτυξη δικτύου, όχι μόνο με ιδιόκτητα καταστήματα αλλά και μέσω της μεθόδου Franchise. Το 1994 λειτουργεί το πρώτο κατάστημα franchise και το 1995 δημιουργείται η νέα μονάδα παραγωγής στη Λυκόβρυση, με 14.000 τ.μ. χώρους παραγωγής που πληρούν τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας.

Κομβικό έτος για την εξέλιξη της εταιρείας την τελευταία 20ετία ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου ο τωρινός CEO Παναγιώτης Μονεμβασιώτης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρίας «Βενέτης». Με τον Μπήμπη Βενέτη να κρατά το υπόλοιπο 48%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2002 η Βενέτης είχε χρέη 27 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών μόλις 12 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 21 εκατ. αφορούσαν οφειλές προς τις τράπεζες. Τότε ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης σε όλα τα επίπεδα, με αλλαγές στελεχών και εφαρμογή νέας κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα, η «Βενέτης» είναι μια εταιρεία με μηδενικό δανεισμό σε όλα τα επίπεδα που χρηματοδοτεί κάθε αναπτυξιακή της δραστηριότητα μόνη της.

Η αναπτυξιακή πορεία της Βενέτης ήταν τέτοια που το 2016 βραβεύτηκε ως μία από τις 1.000 καλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες σε έναν διαγωνισμό όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν ήταν μόλις 21. Η βράβευση έγινε στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Βενέτης ήταν η μοναδική ελληνική εταιρεία που προσκλήθηκε και παραβρέθηκε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ