don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η μοιραία Γερμανία, η αισιοδοξία του Κεντρικού, η τακτική-Ντράγκι, η Αθήνα “βγαίνει” στις αγορές, ο Μητσοτάκης “τρέχει” τις εξελίξεις, η Κρήτη που “σπάει” τα κοντέρ και οι διαγωνισμοί που (ξανά) ξεπαγώνουν

*Ένα-ένα: ο απερχόμενος Μπόρις παραδέχτηκε ότι είχε συνομιλίες με Ρώσο πράκτορα. Ωστόσο το συγκεκριμένο δεν συνιστά είδηση, ούτε αποτελεί έκπληξη. Τι να λέμε τώρα.

*Αλλού είναι τα ενδιαφέροντα: D-Day η σημερινή Δευτέρα 11 Ιουλίου για την Γερμανία, καθώς κλείνει για (προγραμματισμένη) 10ήμερη συντήρηση ο Nord Stream. Στο Βερολίνο και στο Reichstag επικρατεί έντονη ανησυχία, ότι δεν θα επανέλθει η ροή φυσικού αερίου και στην τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζονται για δελτίο και διάσωση ενεργειακών κολοσσών. Για ακόμη μία φορά- τρίτη- μοιραία η Γερμανία τόσο για την ίδια όσο ευρύτερα για την Ευρώπη.

*Και όμως, ακόμη και τώρα ο επικεφαλής της Bundesbank ενίσταται στην προσπάθεια της Christine Lagarde να στηρίξει ότι διασώζεται, ειδικότερα το μείζον πρόβλημα που είναι η Ρώμη.

*Ωστόσο είναι ο Κεντρικός μας, που νομίζω ότι ακόμη για μία-πολλοστή- φορά βγάζει είδηση. Στην συνέντευξη του (στο Bloomberg) ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος πως στην συνεδρίαση της ΕΚΤ (στις 21 Ιουλίου ένας Transmission protection Mechnism μπορεί να είναι έτοιμος (προς ανακοίνωση). Τα σχόλια του Δκτή της Τραπέζης της Ελλάδος, πως “…ο νέος Μηχανισμός στήριξης μπορεί να μείνει στο ράφι εάν πεισθούν οι αγορές…”, θυμίζουν το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions που ακολούθησε το περίφημο “whatever it takes” του Mario Draghi. Σε εκείνη την περίπτωση η δήλωση/δέσμευση του Ιταλού ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές. Προφανώς η διάδοχος του θα έχει μάθει πολύ καλά την τακτική.

*Σε ότι μας αφορά δεν είναι τυχαίο, που σε αυτή την συγκυρία η Αθήνα εκμεταλλεύεται το… παράθυρο ευκαιρίας και “βγαίνει” στις αγορές. Με “κλειδωμένη” έκδοση ο ΟΔΔΗΧ, για επανέκδοση 10ετούς, για 500 εκατ. Το γεγονός και μόνο, πως το οικονομικό επιτελείο τολμά σε αυτή την φάση, που από τις αναδυόμενες αγορές “ξεπουλιούνται” κρατικά ομόλογα 50 δισ.$, τα λέει όλα. H μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων εδώ και 17 χρόνια. Για ακόμη μία φορά θα επαναλάβω, πως είναι ευτυχές το ότι στο καρέ Μαξίμου- Υπ.Οικονομικών-Τράπεζα της Ελλάδος- ΟΔΔΗΧ ο συγχρονισμός λειτουργεί άψογα. Δεν θέλω να στεναχωρήσω τους συντρόφους της rive gauche και δεν θυμίζω τι συνέβαινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και επί προσωπικού επιθέσεις σε βάρος του Κεντρικού μας.

*Δεν μας έρχεται, εν τέλει ο Andrea Enria, αλλά οι συντεταγμένες έχουν δοθεί στους bankers. Μη εξυπηρετούμενα- και δη τα νέα- δάνεια, ποιότητα ενεργητικού/κεφαλαίων και ο SSM θα δώσει την παράταση/ανοχή που χρειάζονται από Ρώμη-Αθήνα μέχρι Μαδρίτη-Λισαβόνα.

*Στα τραπεζικά: αίσθηση δημιούργησε η ανακοίνωση της Capital πως το ποσοστό της στο μ.κ της Alpha Bank υπερέβη (στις 4/7) το όριο του 5%. Στο 5,03% για να “φανεί” και να σταλεί το μήνυμα, πως τα funds ξανά είναι ενεργά στο εγχώριο banking. Έτσι εξηγείται- εν μέρει- και το 3,91% του τραπεζικού κλάδου την Παρασκευή. Σε Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική ο μεγαλύτερος τζίρος- από αγοραστές- την Παρασκευή.

*Να δούμε, σε ποιο ποσοστό η εισροή αφορούσε σε προεξόφληση ενδεχόμενης αναβάθμισης από την Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης δεν έκανε την κίνηση, αλλά σημειώνει πως οι προοπτικές ανάπτυξης συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ το (δημόσιο) χρέος αναμένεται να μειωθεί παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού και ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, μειώνοντας δραστικά το… βουνό των NPEs.

*Ήταν αρκετή η ρητή τοποθέτηση Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών, που άρθηκαν εκκρεμότητες σε διάφορα μέτωπα. Πρώτον (και κυρίως) στον υπέρ-διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό, επίσης για το διαγωνισμό για τις “νέες ταυτότητες”, ακολούθησαν η ανακοίνωση ΟΔΔΗΧ για τη σημερινή έκδοση και της διοίκησης του Ταμείου για γεύμα ενημέρωσης δημοσιογράφων, μεθαύριο Τετάρτη. Και ακόμη είναι η αρχή, η αγορά περιμένει να ενεργοποιηθούν φίλιες επενδυτικές δυνάμεις: από Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι Cenergy Holdings, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.α. Το σίγουρο είναι, πως δεν θα πλήξουμε και αρκετοί developers θα έχουν on line τα pc τους σε Μύκονο και αλλού. Ούτως ή άλλως οι 3 στους 5 σε κάποιο ελληνικό νησί είναι, το… μισό City περνά το καλοκαίρι του στην χώρα μας.

*Δεν τα λέει ο ΣΕΤΕ, αλλά η TUI. Ρεκόρ τουριστικής ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς, “σπάει” τα κοντέρ η Κρήτη.

*Για ακόμη μία-πολλοστή- φορά η DeA είναι κατηγορηματική (προς πάσα κατεύθυνση) ότι η Motor Oil έχει καλύψει-ήδη- το κόστος εξαγοράς της ΑΝΕΜΟΣ, την συμμετοχή της στο μ.κ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω ενεργών γραμμών χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

*Hellenic Petroleum: Latsis Group με 47,1% του μ.κ, HRAD (ΤΑΙΠΕΔ) με 35,5%. Ξανά- ξεπαγώνει ( ; ) ο διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου; Η πληροφορία- αργά χθες βράδυ- δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί (ή όχι) αλλά είναι κοινό μυστικό, πως όταν η σχετική διαδικασία είχε “παγώσει” είχε δυσαρεστηθεί η πλευρά του βασικού μετόχου.

*Ξανά ξεπαγώνει ( ; ) η προοπτική πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος. Τουλάχιστον 2 funds- εξ όσων γνωρίζω, το πιθανότερο να είναι και άλλα- βλέπουν τα στοιχεία της Fraport για την εκτόξευση της κίνησης στα 14 αεροδρόμια, ειδικότερα στο πρώτο της χώρας και έχουν αρχίσει διακριτικά να… θυμίζουν  το όλο ζήτημα στην κυβέρνηση.

*Και 2…επιτοκιακά: ο μεν ΟΤΕ δανείσθηκε από το NGEu μέσω της EBRD. Η… λεπτομέρεια, πως το κόστος κυμάνθηκε στο 1,3% έως 1,7% κάνει την διαφορά. Ουδεμία έκπληξη για κάποιον, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πολιτική της διοίκησης, ο Οργανισμός χρηματοδοτούνταν φθηνότερα και από το ελληνικό Δημόσιο, τις δύσκολες εποχές. Όμως τα κόστη της EBRD είναι χαμηλότερα/φθηνότερα από του εγχώριου banking. Και αυτό, το πιθανότερο να στρέψει ΑΑΑ ομίλους προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

*Με 4,7% το “πράσινο” ομόλογο της Lamda Development. Δεδομένης της κατάστασης στην αγορά (κρατικών) ομολόγων, μια χαρά. Μένει να δούμε, πως θα το τιμολογήσει-μεθαύριο Τετάρτη- η αγορά, με την είσοδο και διαπραγμάτευση των τίτλων. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask