don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η κυριαρχία των Ωκεανών, οι ρήσεις του Warren,…ασφαλώς οι ασφάλειες, οι νταλίκες τίτλων και το μεγάλο πορτοφόλι, η εξαέρωση του 1,5 δις, ο Πόλυς χτύπησε το κουδούνι και fund από ΗΠΑ για Trade Estates ΑΕΕΑΠ

*Από τα “Ουκρανικά” θα αρκεστώ στην εκτίμηση του Βρετανού Α/ΓΕΝ, πως η μάχη για την Ευρασία έχει κριθεί και το ζητούμενο για την Δύση, τους WASP, είναι η διατήρηση της κυριαρχίας στους Ωκεανούς. Την πληροφορία την “δανείστηκα” από ένα εξαιρετικό άρθρο του Ζαχαρία Μίχα στο slpress.gr, του Σταύρου Λυγερού. Σε λιγότερο από 5′ θα σας απαντηθούν αρκετά ερωτήματα, χρηστικό και για το “πορτοφόλι” σας.

*Παρεμφερές: άκουσα συνάδελφο- γνώστη του ρεπορτάζ- να επικαλείται εσωτερικό memo του τμήματος ανάλυσης της JPMC προς μεγάλους πελάτες, σύμφωνα με το οποίο η συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών & οπλικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη από τον Β’ΠΠ. Και πως τέτοιες ενέργειες στην… σκακιέρα θέλουν και τον χρόνο τους προτού αποκλιμακωθούν δραστικά.

*Στα δικά μας τώρα: με μία από τις ρήσεις του Oracle of Omaha, που θέλει τα Bad news is an investor’s friend. Κανόνας, που ίσχυσε για όσους είχαν ρευστό στην άκρη και επιχείρησαν με τακτικές by the dip. Ωστόσο, ο χθεσινός τζίρος, των 131,3 εκατ. ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος των τελευταίων 52 συνεδριάσεων, καθώς στις 30 Νοεμβρίου ήταν στα 153,2 εκατ. Αυξημένες συναλλαγές σε ισχυρά διορθωτική συνεδρίαση συνδυαστικά με “μάζεμα” από τα χαμηλά.

*Μόλις 19 μετοχές με θετικό πρόσημο. Και αν για την Ευρωπαϊκή Πίστη το 15,73% στα 7,80 ευρώ (του τιμήματος της Allianz για την εξαγορά της εισηγμένης) για το 3,02% στα 4,78 ευρώ της Interlife σας είχε προϊδεάσει από χθες η στήλη. Με την συγκριτικά αναφορά, βάσει του premium των Γερμανών στον Χρήστο Γεωργακόπουλος. Δηλαδή οι Θεσσαλονικείς- της Interlife- και ο Ιωάννης Βοτσαρίδης χθεσινοί είναι; Δεν νομίζω.

*Μόλις 3 από τις 25 του δείκτη FTSELarge Cap, με θετικό πρόσημο. Η Τέρνα Ενεργειακή η μία εξ’ αυτών. Με 0,62% στα 12,90 ευρώ.

*Η ΕΥΔΑΠ η δεύτερη, είθισται σε φάσεις αναταράξεων τα utilities με υψηλό, μάλιστα, μέρισμα να προτιμώνται από τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

*Και έρχομαι στην τρίτη, με την περίπτωση της να “βγάζει μάτια”. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφού μαζεύτηκε η προσφορά από τα χαμηλά των 1,276 ευρώ, πέρασε-μετά τις 11.50′ σε θετικό έδαφος για να φθάσει έως τα 1,348 ευρώ. Σαν να λέμε, πως στο διάστημα του sell off στην Ευρώπη, με το ΧΑΑ στο μείον 3,25% στη μετοχή της εταιρείας υπήρχαν αγοραστές που έδιναν μέχρι και 2,55% ακριβότερα για να αγοράσουν… νταλίκες τίτλων του ομίλου. Λίγα τινά μπορεί να συμβαίνουν, κάποιος με “μεγάλο πορτοφόλι” να… πετά τα χρήματα του (ΔΕΝ παίζει), κάποιος επίσης με “μεγάλο πορτοφόλι” να επείγεται τόσο να μαζέψει μετοχές σαν να μην υπάρχει αύριο (παίζει) και κάποιος επίσης με “μεγάλο πορτοφόλι” να θέλει να “δειχτεί” στην αγορά, που κατέρρεε, να περάσει το μήνυμα του προς… άσπονδους. Τα 2+3 παίζουν συνδυαστικά, υπομονή (εκτιμώ) μέχρι την Παρασκευή. Χθες η στήλη σας είπε κάτι για bond, 200άρι. Θα έχουμε νέα άμεσα.

*Περί το 1,5 δισ. “εξαερώθηκε” μέσα σε μόλις συνεδρίαση, την χθεσινή.

*Πρεμιέρα χθες και για το bond της Safe Bulkers, με τον Πόλυ Χατζηϊωάννου να τηρεί την παράδοση “χτυπώντας το καμπανάκι”. Στο τσακ πρόλαβε το 3ήμερο εγγραφών ο εφοπλιστής. Μία εβδομάδα πριν, που έκανε την διαφορά. Την εισαγωγή χαιρέτησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου. Θεωρητικό το ερώτημα η κ. Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς θα άλλαζε την θέση της με την ομολόγου της ΕΧΑΕ. Πρακτικό το ερώτημα εάν η Β’ Αντιπρόεδρος Αναστασία Στάμου θα ήταν θετική σε μία ανάλογη πρόταση; Σας τα θέτω, για “ζύμωση” και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

*Με αγοραστές έως τα 6,34 ευρώ και με άνοδο 0,63% η μετοχή των Πλαστικών Θράκης. Τέταρτη σερί συνεδρίαση με καλό m/m στη μετοχή και πλασάρισμα υψηλότερα. Χρηματιστηριακή συμπεριφορά σαν να έχουν προχωρήσει οι επαφές του Κωνσταντίνου Χαλιορή με λονδρέζικο fund για το ενδεχόμενο διάθεσης ισχυρού μειοψηφικού ποσοστού. Αναζήτησα την πηγή στο Λονδίνο, δεν την βρήκα και έτσι περιορίστηκα στην πληροφορία πως τα περίπου 70 χιλιάδες κομμάτια (στα 6,30 ευρώ) έγιναν μέσω “σπαστών εντολών” από (τουλάχιστον) μία τραπεζική και μία ιδιωτική χρηματιστηριακή.

*Δεν το περίμενα είναι αλήθεια το χθεσινό “νέο χαμηλό” για τη μετοχή του ΟΛΠ στα 17 ευρώ. Και όμως: λόγω υψηλών κομίστρων στα containers, που ξεπερνά κατά πολύ του πετρελαίου, προσπαθούν να ξεφορτώσουν όσο γίνεται νωρίτερα. Και η “πρώτη πύλη” εισόδου στην Ευρώπη είναι ο Πειραιάς (και μετά οδικώς). Έχουν συνειδητοποιήσει στην κυβέρνηση (γιατί ο αρμόδιος υπ. Γιάννης Πλακιωτάκης γνωρίζει πολύ καλά) τι σημαίνει αυτό; τι “χαρτί” είναι στα κατάλληλα χέρια. Και μιας ο λόγος και για οδικές μεταφορές, από το εμπόριο φορτηγών ωφελημένος είναι ο Πετρόπουλος. Η εισηγμένη φέρνει τα ηλεκτρικά φορτηγά της BYD στην Ελλάδα. Πως είχε χαιρετήσει στην συμφωνία ο Πέτρος Πλακάκης (διευθυντής επιχειρηματικής μονάδας φορτηγών & λεωφορείων της Π. Πετρόπουλος) την BYD, ως την κορυφαία στον κόσμο κατασκευάστρια νέων ενεργειακών οχημάτων (NEV). Να σας θυμίσω την συνεργασία της BYD με το VITOL Group, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους της κατηγορίας, που έχει ανέβει η εισηγμένη.

*Περί ΣΙΔΜΑ ο λόγος, καθώς οι τιμές του σιδήρου έχουν πάρει- και αυτές- την ανιούσα. Σχεδόν 70% πάνω από τις τιμές Νοεμβρίου, εκρηκτική αύξηση που εξηγεί τις αγορές διορατικών επενδυτών εδώ και μέρες. Οι ίδιοι, που αγόραζαν και χθες έως 2,90% υψηλότερα στα 2,84 ευρώ. Και αυτοί, που θα τα “φορτώνουν” στα 3,5 και τα 4 ευρώ σε όσους θα…ανακαλύπτουν τους ¨κρυμμένους άσσους” της SIDMA.

*Με, σχεδόν, την ίδια λογική οι αγορές στην ΕΛΑΣΤΡΟΝ.

*Fund από ΗΠΑ ο στρατηγικός εταίρος (και μέτοχος) της Trade Estates ΑΕΕΑΠ (του ομίλου Fourlis) στη διαδρομή προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Merit Securities υπολογίζει σε 20% το αρχικό ποσοστό συμμετοχής του fund, ενώ εκτιμά πως η ΑΕΕΑΠ θα προχωρήσει-μεταξύ άλλων- και στην έκδοση εταιρικού ομολόγου. Η Λέων Δεπόλας χρηματιστηριακή, μας θυμίζει ότι σήμερα Τρίτη αναμένεται η πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, για το τέταρτο τρίμηνο.

*Και θα κλείσουμε με επικαιρότητα: Τι θα γίνει στην Ουκρανία, με τον Παντελή Σαββίδη στις Τομές του. Αξίζει, ειδικότερα η ανάλυση του Θράσου Ευτυχίδη-Διεθνολόγου με σπουδές στο Κίεβο.        

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask