*Ισχνή, σε σχέση με την ευρεία διόρθωση της Τετάρτης, η αντίδραση στην Wall Street χθες Πέμπτη. Ο φορολογικός νόμος-ορόσημο Τραμπ πέρασε οριακά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρά τις σφοδρές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις των Ρεπουμπλικανών προωθείται ένα τεράστιο πακέτο, τρισ. εκατ., που θα αποτρέψει την αύξηση των φόρων στο τέλος του 2025. Μέτρο, που όμως θα συμβάλλει στην περαιτέρω επιβάρυνση του χρέους των ΗΠΑ.
*Χρήζει προσοχής η έκθεση της ΕΚΤ, με τον εύγλωττο τίτλο “Ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ…”. Το επισήμαινε και χθες, η DeA. Ειδικότερα όμως, στις επισημάνσεις/προειδοποιήσεις των οικονομολόγων Maurizio Michael Habib, Oscar Schwartz Blicke, Emilio Siciliano και Jonas Wendelborn, αναφορικά με την συσχέτιση του ράλι για τις τιμές του χρυσού με την εκτίμηση κινδύνου στις αγορές.
*Ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση του μέσου 30ετούς σταθερού δανείου αυξήθηκε στο 6,86% από 6,81% μια εβδομάδα νωρίτερα. Τι σημαίνει αυτό; το υψηλό κόστος δανεισμού και η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα έχουν υποχρεώσει τους (δυνητικούς) αγοραστές κατοικιών να κάνουν πίσω, ακριβώς τη στιγμή που όλο και περισσότερες καταχωρίσεις ακινήτων εμφανίζονται στην αγορά. Συγκεκριμένα, περί τις 56.000 συμφωνίες αγοράς ακυρώθηκαν τον Απρίλιο, σχεδόν το 14% των κατοικιών που συμφωνήθηκαν (με συμβόλαιο), σύμφωνα με την Redfin Corp. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τον Απρίλιο από το 2017. Παράλληλα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών. Ήταν επίσης η πιο αδύναμη επίδοση για τον Απρίλιο από το 2009. Γιατί επιμένουμε στην (ενοχλητική είναι αλήθεια) παράθεση αυτών (και ανάλογων) στοιχείων. Νομίζω πως, δεν ξεχνάμε πως (και από ποιον κλάδο) πυροδοτήθηκε η μεγάλη κρίση του 2008.
*Bundesbank: Στάσιμη η γερμανική οικονομία υπό την πίεση των δασμών. Διάφορα βάρη εξακολουθούν να υπάρχουν και η αυστηρότερη δασμολογική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια. Και το IfO προειδοποιεί τον Φρήντριχ Μερτς για την οικονομική πολιτική του.
*Ολίγος Σαίξπηρ είναι πάντα επίκαιρος: “Η φιλοδοξία είναι στείρα και τρώει πάντα την ίδια τη ζωή σου και την καρδιά σου” (Μάκβεθ/Πράξη Β, σκηνή 4). Αλλά και “το αξίωμα πολλές φορές κρέμεται φαρδύ σαν να είναι ρούχα γίγαντα, που όταν το φορεί κανείς φαίνεται ή σαν νάνος, ή σαν κλέφτης” (Πράξη Ε, σκηνή 3). Που “κολλάνε”; θα φανεί σε εύθετο χρόνο, στα εσωτερικά (πολιτικά) δρώμενα.
*Αναφερόταν η DeA, χθες, στις προειδοποιήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος: “… πάνω οι εισαγωγές- κάτω οι εξαγωγές, το ισοζύγιο σώζεται, εν μέρει, από τον τουριστικό κλάδο. Διογκώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο του 2025 έναντι του αντίστοιχου μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, διαμορφούμενο στα 3 δισ. ευρώ…”. Σήμερα, θα παραπέμψουμε σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται ότι, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 8,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,9% το 2026 από 8,3% το 2024. Το πρώτο τρίμηνο 2025, το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 707 εκατ. ευρώ φθάνοντας στα 4,5 δισ. Και αυτό παρά το ότι προβλέπεται πως, ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα παραμείνει πλεονασματικός και ίσος με 0,7% του ΑΕΠ το 2025 και 1,4% το 2026 έναντι 1,3% το 2024. Η εξήγηση για το έντονα ελλειμματικό εξωτερικό ισοζύγιο θα πρέπει να αναζητηθεί στην ανισορροπία μεταξύ των επενδύσεων και αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα. Δεδομένου ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2025 και το 2026, η απάντηση στο εξωτερικό έλλειμμα είναι οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα. Προφανώς και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις να αυξηθούν ως προς το ΑΕΠ. Πως όμως, με επιτόκια …ψίχουλα;
*Διαβάζω (στον wiseman/mononews) για τα…επίχειρα, της υπόθεσης “Εθνική ΕΓΑ”. Έπειτα από όσα έγιναν με τα συμβόλαια υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής και την απόφαση της διοίκησης που πήρε πίσω, σκέφτηκα να μάθω τι γίνεται στη συγκεκριμένη αγορά. Διάβασα την ετήσια έκθεση για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά του και βρήκα πολλά κι ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, ενώ στις προηγμένες ασφαλιστικά χώρες η παραγωγή ασφαλίστρων φτάνει έως 9%, στην Ελλάδα μόλις αγγίζει το 2,5%. Το 2023 το ασφαλιστικό αποτέλεσμα σημείωσε αρνητικό πρόσημο, λόγω υψηλών αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές αλλά και από τον κλάδο αυτοκινήτου. Ενώ δηλαδή οι ελληνικές ασφαλιστικές έχουν υψηλό δείκτη φερεγγυότητας, κινδυνεύουν αφενός επειδή δεν έχει επεκταθεί η ασφαλιστική κουλτούρα κι αφετέρου επειδή είναι υψηλές οι αποζημιώσεις. Κι εδώ μαθαίνω ότι γίνεται εκτενής διάλογος μεταξύ των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς ώστε να μην υπονομευτεί το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα. Άλλωστε, μια αγορά που έχει παραγωγή ασφαλίστρων 5,45 δις ευρώ το 2024, σημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαία για τους Έλληνες. Στα υπόψη και σε αναμονή των (διορθωτικών) ενεργειών Μαζαράκη.
*Μέτρα για μείωση τιμών από τις ιδιωτικές κλινικές ζητούν οι ασφαλιστικές. Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για μείωση των τιμών των ιδιωτικών κλινικών και όχι ο ασφαλιστικός κλάδος να πέφτει θύμα όλης αυτής της αρνητικής δημοσιότητας, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Άλλη μία βραδυφλεγής “βόμβα” με προφανές κοινωνικό, συνακόλουθα πολιτικό αποτύπωμα.
*Στουρνάρας: Πως το ευρώ θα εκθρονίσει το δολάριο από την παγκόσμια κυριαρχία του. Το ευρώ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δολάριο από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται στήριξη από μια ισχυρότερη, πιο ενοποιημένη και προσανατολισμένη στην ανάπτυξη οικονομία της Ευρωζώνης, υποστηρίζει (Economist) ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
*Η Eurobank συνεχίζει να προσελκύει θετικά σχόλια από τους αναλυτές, με την Deutsche Bank να διατηρεί την τιμή-στόχο στα €3,60, με τη μετοχή να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της μαζί με τις NatWest, BNP Paribas, Erste Group και Intesa SanPaolo. Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση, η συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση και οι διεθνείς συνέργειες δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο για περαιτέρω υπεραπόδοση της μετοχής και δυναμική επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του 2025 και μετά. Τιμή-στόχος τα 3,60 ευρώ, με σταθερή σύσταση για “αγορά”/buy.
*Στα 197,1 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με 22 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Τα 98 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν σε μόλις 4 μετοχές Πειραιώς (5,76), Εθνική (10,40), Metlen (45,72), Alpha Bank (2,65). H Morgan Stanley έχει δώσει τιμή-στόχο τα 62 ευρώ (χωρίς να αποκλείει στο best case scenario…υπερέκταση προς τα 72-88 ευρώ. Λίγη υπομονή να δούμε την στοχοθεσία που θα δώσει η Citi, μαθαίνω πως θα κάνει αίσθηση.
*Σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή της Coca Cola HBC, με άνοδο 0,21% στα 47 ευρώ. Από τα τέλη Ιανουαρίου η DeA έχει ποντάρει στο bet πως, όσο η Ουάσιγκτον είναι σε επαφές με τη Μόσχα, προκειμένου να εξευρεθεί διέξοδος στο Ουκρανικό, τόσο στο “χαρτί” (LSE/FTSE100) θα τοποθετούνται “πολύ μεγάλα παιδιά”. “Ουρά” εντολών αγοράς φθάνει μέχρι την Λεωφ. Αθηνών.
*Μου έλεγε πηγή από το City, πως στο εγχείρημα του Ευάγγελου Μυτιληναίου για είσοδο στο LSE συνδράμει ο Αναστάσης Δαυϊδ. O επικεφαλής του Ομίλου έχει το know how, καθώς το Λονδίνο είναι η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης της Coca Cola Hellenic.
*Υποθέτω πως, το fit & proper που θέλει ο Henry Holterman για να αυξήσει το ποσοστό του στο μ.κ της Alpha Bank, το φέρνουν με τα…πόδια. Δύο τινά εκτιμώ, ή θα το παραλάβει τελικά- σε εύλογο χρόνο- ή εάν δει ότι δεν…δεν αποκλείω να “αδειάσει” την θέση του. Διαθέτει το 9,9% του μ.κ συμμετοχή που αποτιμάται στα 640 εκατ. ευρώ. Με 63,68% που έχει “τρέξει” η μετοχή από την αρχή του 2025, not bad σε κάθε περίπτωση.
*Στις 4 το πολύ 5 συνεδριάσεις, έχω εκτιμήσει πως θα “καλυφθεί” το μέρισμα (0,80/μτχ) που “έκοψε” η AEGEAN στην συνεδρίαση της 20/5.
*Σήμερα, θα ανακοινωθεί η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell (ο δείκτης FTSE All-World Index περιλαμβάνει 28 Ελληνικές μετοχές), με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από τις 20 Ιουνίου. Την προσεχή Παρασκευή ακολουθεί η αξιολόγηση από την Scope Ratings (“BBB” με σταθερό outlook).
*Αυτά προσώρας, καλό Σ.Κ και από Δευτέρα πάλι.