Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΗ ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου - Ελλάδας  επί τάπητος- Επαφές του ΑΔΜΗΕ

Η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας  επί τάπητος- Επαφές του ΑΔΜΗΕ

Την προώθηση της τεχνικής διαδικασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας έχει στόχο η σημερινή συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης με την επικεφαλής του Διαχειριστή της Αιγύπτου (ΕΕTC), του αντίστοιχου Διαχειριστή της Αιγύπτου.

Μάλιστα η συνάντηση προηγείται της αντίστοιχης που θα έχει την Πέμπτη 14 Απριλίου επιτελικό κλιμάκιο της EETC με τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Κώστα Σκρέκα την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί  ότι πριν λίγες μέρες ο κ. Μανουσάκης μιλώντας στο Φόρουν των Δελφών είχε αναφερθεί στη σημασία τόσο του εν λόγω έργου όσο και των άλλων διεθνών δικτυώσεων της χώρας. “Οι  διεθνείς   διασυνδέσεις  είναι   εξίσου κρίσιμες   για  την   πράσινη  μετάβαση  τηςΕλλάδας   και   της   Ευρώπης   καθώς   ενισχύουν   την   ενεργειακή   ασφάλεια,συμβάλλουν   στη   διαφοροποίηση   των   πηγών   εφοδιασμού   και   πρόκειται   να μετατρέψουν   τη   χώρα   μας   σε   σημαντικό   ενεργειακό   κόμβο.   Το   προηγούμενο διάστημα ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό για τη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, δρομολογούμε δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και συμβάλλουμε στις διεθνείς διασυνδέσεις   με  την   Κύπρο  και  την   Αίγυπτο.  Παράλληλα   εξετάζουμε  δύο   νέες διασυνδέσεις   με   την   Τουρκία   και   την   Αλβανία,   ενώ   θα   αναβαθμίσουμε   την υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία” ανέφερε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ο Πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi και την ομάδα που εμπλέκεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. 

Η τηλεδιάσκεψη -στην οποία μετείχε από το Λουξεμβούργο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer- πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι κκ. Μητσοτάκης και El-Sisi στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 17 Φεβρουαρίου, με βασικό θέμα συζήτησης την υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και για τις δύο χώρες.

Ο Κυριάκος Μητοστάκης είχε υπογραμμίσει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -βάση της οποίας είναι το Μνημόνιο Διασύνδεσης Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ηλεκτρικών Δικτύων που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021- θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και συνεπώς στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ζήτημα που καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το νέο περιβάλλον χάρη στις δυνατότητές τους και στη στρατηγική τους θέση. Είμαστε οι φυσικές γέφυρες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Το έργο εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια μεταφοράς πράσινης ενέργειας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, παρέχει εναλλακτική μεγάλων προμηθειών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη, συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προάγει τις άριστες διμερείς σχέσεις και ενδυναμώνει την ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία.

Ο Όμιλος Κοπελούζου

Να σημειωθεί ότι σε φάση πρόκρισης για τον εν λόγω νέο ενεργειακό διάδρομο είναι το σχέδιο που έχει υποβάλλει και τρέχει η εταιρεία ΕΛΙΚΑ Α.Ε. του ομίλου Κοπελούζου, σύμφωνα με όσα ανέφερε  ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος σε πρόσφατη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ μετά την τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κοπελούζο «η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, βασίζεται σε ιδέα της εταιρείας ΕΛΙΚΑ το 2008 που είχε παρουσιαστεί στην τότε αιγυπτιακή κυβέρνηση με σκοπό την εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα. Μεσολάβησε η μουσουλμανική επανάσταση με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συζητήσεις και τελικά το project επανήλθε στο τραπέζι αλλά με στόχο την εισαγωγής ρεύματος από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.». 

Όπως τόνισε μετά την πολιτική στήριξη που παρέχεται στο έργο θα τρέξουν έτι πιο γρήγορα  οι αδειοδοτικές και άλλες διοικητικές διαδικασίες για το όλο έργο που μπορεί να φέρει “πράσινο” ρεύμα από τις σχεδιαζόμενες πηγές ΑΠΕ της Αιγύπτου, από όπου μάλιστα υπάρχει και σχεδιασμός για παραγωγή και πράσινου Υδρογόνου. Να σημειωθεί ότι για στην Αίγυπτο υπάρχει σχεδιασμός για αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 61 GW που θα έχουν αναπτυχθεί μέχρι το 2035 ενώ βέβαια και οι τιμές για την παραγωγή αυτή είναι άκρως ανταγωνιστικές. 

Όπως είπε ο κ. Κοπελούζος οι δημοπρασίες στην αγορά της Αιγύπτου δίνουν τιμές ενίσχυσης των ΑΠΕ 17 ευρώ/MWh όταν οι αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ έκλεισαν πέρυσι με τιμές 37 ευρώ/MWh, κάτι που δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην παραγωγή ΑΠΕ στη Αίγυπτο, παρά βέβαια τις όποιες απώλειες των δικτύων.  Όπως αναφέρθηκε από τα 3 GW που θα φτάνουν στη χώρα μας ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας 1 GW θα συνεχίζουν προς τα δίκτυα της Ε.Ε. και η υπόλοιπη ισχύς θα εκχωρείται στη βιομηχανία και στην παραγωγή Υδρογόνου. 

Η επένδυση

Μάλιστα ο κ. Κοπελούζος σημείωσε ότι «το υποβρύχιο διπλό καλώδιο θα ακολουθήσει διαδρομή 954 χλμ από την περιοχή El Sallum μέχρι τη Ν. Μάκρη παρακάμπτοντας την ΑΟΖ της Λιβύης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή». 

Με βάση, δε, το σχεδιασμό το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 3,569 δις. ευρώ και η μεταφορική ικανότητα των καλωδίων ανέρχεται στα 3 GW.  Επίσης το έργο, που έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση ως έργο στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. (PCI), εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να ηλεκτριστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2026.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ