Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΗ Ευρώπη μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας

Η Ευρώπη μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας

Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πιεστική προτεραιότητα για την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παράλληλα με την απεξάρτηση από τον άνθρακα που είναι βασικός στρατηγικός στόχος, όπως δήλωσε ο Lorenzo Tavazzi, εταίρος και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οίκου Ambrosetti, Italy Discussion, μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Tavazzi σημείωσε ότι το 30% των πόρων δίνεται για τη μετάβαση στον χώρο της ενέργειας, ενώ υπάρχει η πρόταση να ανέβει στο 45% η κάλυψη των αναγκών από τις ΑΠΕ, γιατί ο πόλεμος άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού, εκτοξεύοντας την τιμή του φυσικού αερίου και οδηγώντας στη μείωση της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία σε λιγότερο από δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ανάμεσα στους προβληματισμούς που εξέφρασε ο κ. Tavazzi ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον στόχο για απαλλαγή από τον άνθρακα από τη μία και την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας από την άλλη, λέγοντας ότι τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά, η εξάρτηση από τις εισαγωγές που κατά μέσο όρο στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 56%,  το περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης, καθώς κάθε μία από τις 27 χώρες της Ένωσης έχει δικούς της φορείς και θεσμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα τεχνικά, οργανωτικά και αποτελεσματικότητας, η ανομοιομορφία στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στις διάφορες χώρες και το χαμηλό επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ των χωρών, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς στόχοι για τις μεταφορές των προϊόντων ενέργειας.

Επεσήμανε, επίσης, ότι δεν είμαστε σε ανταγωνιστική θέση όσον αφορά την κατασκευαστική ικανότητα καθαρής ενέργειας, μιας και η Κίνα καταλαμβάνει το 75% του μεριδίου της σχετικής αγοράς και βρίσκεται σε ιδιαίτερα ισχυρή θέση. «Η Ευρώπη υπολείπεται 20 χρόνια σε σχέση με την Κίνα στα φωτοβολταϊκά», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρξουν επενδύσεις πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για την καθαρή ενέργεια, επισημαίνοντας πάντως ότι εξαρτόμαστε και για τις εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα που είναι ο βασικός μας προμηθευτής σε ποσοστό 60%.

Από την πλευρά του, ο Vladimir Malinov, Εκτελεστικός Διευθυντής της βουλγαρικής Bulgartranz, αναφέρθηκε στις προκλήσεις των επόμενων ετών καθώς αυτή τη στιγμή η χώρα του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή άνθρακα, τονίζοντας την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων για τη μετάβαση στο τελικό στάδιο κατά το οποίο το φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί πλήρως από το υδρογόνο εντός του 2050. «Πρέπει να προετοιμάσουμε τα δίκτυά μας και να συνεργαστούμε στενά, όταν θα αρχίσουμε να βάζουμε στο μείγμα το υδρογόνο», είπε και μίλησε για τη συμφωνία που έχει συναφθεί με την Ελλάδα για την αύξηση της διασυνοριακής δραστηριότητας καθώς και με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Απόλυτα συμπληρωματικές χαρακτήρισε ο Bajram Rexhepi, Εκτελεστικός Διευθυντής της JSC Nomagas Skopje της Δημοκρατίας της  Βόρειας Μακεδονίας, τη διττή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για ενεργειακή αυτονομία και απεξάρτηση από τον άνθρακα, σημειώνοντας πως, όταν μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τότε η ενεργειακή ανεξαρτησία θα πολύ πιο κοντά. Επεσήμανε, πάντως, την ανάγκη επενδύσεων στην αιολική και ηλιακή ενέργεια για να φτάσουμε στο net zero. Τέλος, είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό της βόρειας Ευρώπης, καθώς με τον πόλεμο στην Ουκρανία κάποιες ισορροπίες άλλαξαν. «Αν βελτιωθεί η διασύνδεση στην περιοχή, το όφελος θα είναι τεράστιο για όλη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Τη συζήτηση συντόνισε ο ενεργειακός σύμβουλος, Στράτος Ταβουλαρέας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ