Στην 1η Ευρωπαϊκή Γευσιγνωσία Νερού Βρύσης, στις Βρυξέλλες, με ειδικό σομελιέ νερού, συμμετείχε η ΕΥΑΘ μαζί με άλλες 10 χώρες – μέλη της EurEau, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Εταιρειών Ύδρευσης – Αποχέτευσης.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ομάδα Επικοινωνίας της EurΕau, με αφορμή τον εορτασμό για τα 50 χρόνια της ομοσπονδίας, και αναδείχθηκε σε μια εμπειρία εξερεύνησης της ποικιλομορφίας του νερού βρύσης από διάφορες περιοχές της Ευρώπης.
Υπό την καθοδήγηση της Σουηδής γευσιγνώστριας νερού, Gunilla Hultgren Karell, οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι και ειδικοί του κλάδου γεύτηκαν έντεκα δείγματα νερού βρύσης από διάφορες περιοχές της Ευρώπης (Δανία, Σλοβενία, Σουηδία, Γερμανία, Φινλανδία, Ελβετία, Ελλάδα, Μάλτα, Βέλγιο – Βαλλωνία, Ισπανία και Σλοβακία), που αντιστοιχούν σε χώρες – μέλη της ομοσπονδίας.
Κάθε δείγμα αναδείκνυε τα χαρακτηριστικά της προέλευσής του -επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα-, αφηγούμενο μια ξεχωριστή ιστορία για την περιοχή και την επεξεργασία του. Η γευσιγνώστρια νερού συνέστησε στους συμμετέχοντες πρώτα να μυρίζουν και μετά να γεύονται το νερό από το ποτήρι, μια διαδικασία, που όπως είπε, «είναι πολύ πιο λεπτή και ευαίσθητη από τη γευσιγνωσία κρασιού».
Οι περιγραφές ήταν εντυπωσιακές και υπήρχε συναντίληψη μεταξύ των δοκιμαστών: νερό με έντονο χαρακτήρα και αρώματα αυτό της Ισπανίας, νερό με ωραία δομή και έντονη επίγευση της Ελβετίας, νερό «γεμάτο» με βελούδινη επίγευση της Φινλανδίας. Το νερό της ΕΥΑΘ, που προερχόταν από τον Αλιάκμονα και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίστηκε από τη σομελιέ ως ένα «νερό γοητευτικό, με απαλή υφή και φρεσκάδα».
Προλογίζοντας την εκδήλωση, η Riina Liikanen, πρόεδρος της Επιτροπής της EurEau για το Πόσιμο Νερό, είπε πως «είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάττουμε την ποιότητα των υδάτων από την πηγή τους ακόμη, καθώς τα φυσικά χαρακτηριστικά (έδαφος, βλάστηση ή γεωμορφολογία) και κυρίως η ανθρώπινη δραστηριότητα (βιομηχανίες, γεωργία, αστική ανάπτυξη) της περιοχής απόληψης επηρεάζουν την ποιότητα του νερού που φτάνει στις εγκαταστάσεις μας για επεξεργασία».
«Οι πάροχοι σε όλη την Ευρώπη φροντίζουν, ώστε το νερό που πίνουμε τελικά να είναι τόσο ασφαλές όσο και ευχάριστο στη γεύση, πραγματοποιώντας χιλιάδες ποιοτικούς ελέγχους καθημερινά - από την πηγή, στο εργοστάσιο επεξεργασίας και το δίκτυο διανομής, μέχρι και τη βρύση μας», συμπλήρωσε η ίδια.
Όπως επισήμανε και ο Oliver Loebel, γενικός γραμματέας της EurEau, «η εκδήλωση αυτή αναδεικνύει τη μεγάλη ποικιλομορφία και την υψηλή ποιότητα του νερού βρύσης στην Ευρώπη», χάρη στην καθημερινή δουλειά των 38 μελών της EurEau, που μεριμνούν ώστε να πληροί το πόσιμο νερό τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών νομοθεσιών τους.