Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ επένδυση στις ΗΠΑ και οι μεγάλες προσδοκίες από τη Cenergy Holdings

Η επένδυση στις ΗΠΑ και οι μεγάλες προσδοκίες από τη Cenergy Holdings

Μπροστά σε ένα λίαν κομβικό βήμα που θα καθορίσει πολλά για τη μελλοντική της κερδοφορία και το εν γένει παγκόσμιο άπλωμά της βρίσκεται η εταιρεία Cenergy Holdings, η οποία αποτελεί τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Viohalco, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, που έως πριν 15 χρόνια, αριθμούσε εφτά εισηγμένες εταιρείες.

Η εταιρεία εταιρεία Ceneergy Holdings λοιπόν ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και να βάλει «πόδι» σε όλη τη γύρω περιοχή, που έχει τεράστιες ανάγκες διασυνδεσιμότητας. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τα προκαταρκτικά έργα για την κατασκευή εργοστασίου που θα παράγει καλώδια υψηλών απαιτήσεων στο Μέριλαντ, με το ύψος της επένδυσης να φτάνει στα 200 εκατ. δολάρια.

Την περασμένη Τετάρτη η γενική συνέλευση των μετόχων, εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο ώστε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ με στόχο να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στη γενική συνέλευση παρέστησαν και εκπροσωπήθηκαν μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν 161.215.511 μετοχές (δηλαδή 84,78 % του συνολικού αριθμού των 190.162.681 μετοχών της εταιρείας), ικανοποιώντας τις απαιτήσεις περί απαρτίας του καταστατικού της εταιρείας.

Η αύξηση κεφαλαίου

Η αύξηση κεφαλαίου θα χρηματοδοτήσει την επένδυση που αφορά τη μονάδα χερσαίων καλωδίων, ενώ αργότερα το management του ελληνικού ομίλου θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε επέκταση στην παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, που είναι μεγαλύτερων απαιτήσεων, τόσο από πλευράς κεφαλαίων όσο και τεχνικής εξειδίκευσης. Αναλόγως με το πως θα κινηθούν οι παραγγελίες για τέτοια προϊόντα, θα εξαρτηθεί και το αν θα γίνει η νέα μεγάλη επένδυση, ξέχωρα από τη μονάδα χερσαίων καλωδίων.

Το εργοστάσιο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του επόμενου τριμήνου περίπου, ενώ έως τα τέλη του 2027, ήτοι σε περίπου δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, θα είναι έτοιμο για παραγωγή. Η μονάδα θα υλοποιηθεί στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, σε μια παραθαλάσσια έκταση 145.000 τετραγωνικών μέτρων. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 300 εκατ. δολάρια.

Τεράστια περιθώρια έργων

Όλη η γύρω περιοχή της αμερικανικής ηπείρου έχει πολύ μεγάλες ανάγκες διασύνδεσης καθώς μένουν να γίνουν έργα πολλών δισ. δολαρίων, ενώ μόνο στις ΗΠΑ θα διατεθούν 2,2 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου, που είναι απαρχαιωμένο.

Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου στοχεύει στην εκμετάλλευση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου των ΗΠΑ, IRA, για επιδότηση μέρους των κεφαλαίων που κατευθύνονται σε επενδύσεις και προϊόντα ενεργειακής μετάβασης. Η Hellenic Cables Americas, θυγατρικός φορέας της Cenergy Holdings που «τρέχει» τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, έχει εδώ και καιρό λάβει το δικαίωμα φορολογικής απαλλαγής IRA 48C για τη μονάδα παραγωγής καλωδίων. Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων ενημέρωσε την εταιρεία ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο όμιλος Cenergy Holdings

Mε πέντε κύριες μονάδες παραγωγής και τέσσερις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις σε ισάριθμες χώρες, παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων, επιτυχημένη υλοποίηση μερικών εκ των πιο σύνθετων έργων μεγάλης κλίμακας σε περισσότερες από 70 χώρες, η Cenergy Holdings αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και σε έναν τομέα, όπως η βαριά, εξειδικευμένη βιομηχανία, όπου η χώρα μας δεν φημίζεται για την παράδοσή της.

Η Cenergy Holdings, έχει επιτύχει να εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίος παίκτης στον ενεργειακό τομέα διεθνώς. Ο κύκλος εργασιών του προηγούμενου έτους ανήλθε σε 1,63 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά της κέρδη (a-EBITDA) σε 213,8 εκατ. ευρώ ενώ το τρέχον ανεκτέλεστο των παραγγελιών ξεπερνά τα 3,38 δισ. ευρώ.

Το δυναμικό της ξεπερνά τους 3.400 εργαζομένους, ενώ ο αριθμός των στελεχών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία.

default
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ