Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ουγγαρίας στο επίκεντρο συνάντησης του...

Η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ουγγαρίας στο επίκεντρο συνάντησης του Ν. Δένδια με τον Ούγγρο ομόλογό του

Η κοινή παρουσία Ελλάδας και Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είμαστε εταίροι, αλλά και στο ΝΑΤΟ, που είμαστε σύμμαχοι, δημιουργεί ένα πολύ κατάλληλο πλαίσιο για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον ομόλογό του της Ουγγαρίας Κριστόφ Σάλεϊ-Μπομπρόβνιτσκι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό «το γεγονός ότι ξεκινάμε μια σειρά διαρκών και στενών επαφών, που νομίζω ότι θα επηρεάσει πολύ θετικά τις αμυντικές μας θέσεις».

Αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα στην Ουγγαρία, που όπως είπε, «συγκαταλέγεται μεταξύ των 13 αναγνωρισμένων μειονοτήτων που εκπροσωπούνται στο εντυπωσιακό ουγγρικό Κοινοβούλιο» και τη χαρακτήρισε «γέφυρα επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών μας».

«Είχαμε», προσέθεσε ο κ. Δένδιας, «την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από χρήσιμα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας που απασχολούν και τις χώρες μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα και που δυστυχώς μερικά από αυτά, μερικές συγκρούσεις, είναι πάρα πολύ κοντά μας. Για εμάς η διμερής συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την «Ατζέντα 2030» και «τη συνολική μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ συζήτησαν «για την υφιστάμενή μας στρατιωτική συνεργασία, η οποία πρέπει να διευρυνθεί, δεδομένου και του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος αστάθειας».

«Συζητήσαμε», συνέχισε ο κ. Δένδιας «για τους ευρωπαϊκούς κανόνες χρηματοδότησης της Άμυνας. Οι χώρες μας μπορούν να εμβαθύνουν τη συμμετοχή τους στο πλαίσιο της PESCO, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, EDF, της Πρωτοβουλίας EDIP, του κανονισμού SAFE».

«Η Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «πρέπει να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, αλλά αυτό έγινε καθαρό και συμφωνήσαμε απολύτως. Αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που διασφαλίζει πλήρως την κυριαρχία των κρατών-μελών και λαμβάνει υπόψιν τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας κάθε κράτους».

«Η Άμυνα», επισήμανε, «είναι ο στενός, στενότατος πυρήνας της κρατικής υπόστασης και στα θέματα της Άμυνας συμφωνήσαμε απολύτως ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τις προτάσεις ReArm και τον κανονισμό SAFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Οι προτάσεις αυτές είναι προς τη θετική κατεύθυνση, όμως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Ούγγρο ομόλογό μου για την ελληνική θέση στα κριτήρια επιλεξιμότητας. Δηλαδή, την ανάγκη να διαμορφωθούν με έναν τρόπο που να αποκλείει την ενίσχυση αμυντικών βιομηχανιών χωρών που δεν υιοθετούν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν ευθυγραμμίζονται με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας. Πόσο μάλλον χωρών που απειλούν άλλα κράτη-μέλη που είναι κράτη-μέλη της Ένωσής μας».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Λίβανο και τη Συρία ενώ ο Ούγγρος υπουργός θα επισκεφθεί την έκθεση DEFEA – Defence Exhibition Athens. 

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε σχετικά ότι «η έκθεση έχει ενισχυμένη ουγγρική παρουσία, κάτι το πολύ ευχάριστο, μας δίνει ευκαιρία για νέες συνεργασίες, για εμβάθυνση».

«Στόχος μας», συμπλήρωσε, «είναι η συνεργασία των δύο οικοσυστημάτων, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, μια χώρα με μεγάλη παράδοση στην αμυντική βιομηχανία. Ήδη υπάρχει ένα πρωτόκολλο, ένα memorandum μεταξύ του ελληνικού συνδέσμου αμυντικών επιχειρήσεων και του ανάλογου ουγγρικού. Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμβάθυνση».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. 

Μεταξύ άλλων, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ουγγαρίας, οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Άμυνα και Βιομηχανία, καθώς επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος- Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο υπαρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Κωτσάκης ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρέσβης ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ