Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα μείωση επιτοκίων

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα μείωση επιτοκίων

Στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της εφέτος και τη δεύτερη συνεχόμενη, μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση της σήμερα Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, τα μηνύματα που καταφθάνουν από τη Φρανκφούρτη προμηνύουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε 2 μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους, η πρώτη θα γίνει την τρέχουσα εβδομάδα και η δεύτερη στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου της ΕΚΤ. Ωστόσο, στο βαθμό που επαναβεβαιωθούν και το επόμενο διάστημα τα καλά νέα για την πορεία του πληθωρισμού, αναμένονται και νέες μειώσεις επιτοκίων τους πρώτους μήνες του 2025, το εύρος των οποίων θα εξαρτηθεί από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας με επίκεντρο το υφεσιακό τοπίο στη γερμανική οικονομία.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες για να ενισχύσει την οικονομία – οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν θα περιορίζουν πλέον τη ζήτηση μέχρι το τέλος του 2025”, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

“Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον λίγο κάτω από τον στόχο του 2%, οι αναλυτές βλέπουν την ΕΚΤ να μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων κατά μία τέταρτη μονάδα την επόμενη εβδομάδα και σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, οι ερωτηθέντες προβλέπουν άλλες δύο μειώσεις -τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο- φέρνοντας τον δείκτη αναφοράς στο 2%”, όπως σημειώνεται.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 1,8%, σε επίπεδα δηλαδή χαμηλότερα του 2%, που είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ. Όπως καταγράφεται στα πρακτικά του Σεπτεμβρίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι θα πρέπει «να είμαστε ελεύθεροι να ανταποκριθούμε σε όλα τα εισερχόμενα δεδομένα». Επιπλέον υπογράμμισαν ότι η ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να προχωρήσει η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων εξαρτάται από την εξέλιξη των εισερχόμενων δεδομένων». Τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν επιβεβαιώνουν ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ φάνηκε αποφασισμένη να συνεχίσει τον πολύ σταδιακό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων (χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής).

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε, σε συνέντευξή που έδωσε πρόσφατα στους Financial Times, ότι ο στόχος είναι πιθανό να επιτευχθεί από το α’ τρίμηνο του 2025, νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τόσο τον Οκτώβριο όσο και στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της μείωσής τους το 2025, εφόσον συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές.

Για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, η οποία θα ληφθεί υπόψη στη σημερινή συνεδρίαση, έκανε λόγο η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προϊδεάζοντας από την πλευρά της για μία πιθανή μείωση των επιτοκίων σήμερα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ