Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ εκλογική άλγεβρα της Βρετανίας

Η εκλογική άλγεβρα της Βρετανίας

Γιατί ο Σούνακ οδηγήθηκε στις πρόωρες εκλογές

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αγγλία στις 4 Ιουλίου θα πρέπει να χαρακτηρισθούν και ως οι «εκλογές της απάθειας», διότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον να πάει στις κάλπες, προτιμώντας την αποχή.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρίσι Σούνακ είχε τα χρονικά περιθώρια να προκηρύξει εκλογές έξι μήνες αργότερα, στο τέλος δηλαδή του 2024, με το μεγάλο ερώτημα να είναι το γιατί βιάστηκε, την στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις την τελευταία περίοδο εμφανίζουν τους Εργατικούς μπροστά με ένα τεράστιο προβάδισμα 20 μονάδων.

Η απάντηση είναι ότι τα πράγματα, πιθανότατα, θα ήταν χειροτέρα μετά από έξι μήνες, για τον Βρετανό πρωθυπουργό, γιατί δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και εσωκομματικούς «εχθρούς», καθώς εξελίσσεται μια διαμάχη αναμεσά στους εκσυγχρονιστές και τους παραδοσιακούς Συντηρητικούς. Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι 78 Συντηρητικοί βουλευτές ανακοίνωσαν ότι δεν κατέβουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της 4ης Ιουλίου. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Υπουργός Στέγασης, Μάικλ Γκόουβ, από τα πλέον έμπειρα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος.

Οικονομία, Εθνικό Σύστημα Υγείας και στρατιωτική θητεία

Ο Ρίσι Σούνακ και ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, «έριξαν» τα πρώτα συνθήματα, τις πρώτες εξαγγελίες στον προεκλογικό αγώνα. Ο Ρίσι Σούνακ δίνει έμφαση στην οικονομία και υποστηρίζει ότι έχει φέρει την Αγγλία σε τροχιά πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, έχοντας επίσης μειώσει τον πληθωρισμό στο 2,5%, πολύ κοντά στο 2% που είναι ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας. Παράλληλα, η βρετανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών οργανισμών, βρίσκεται σε μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις αντίστοιχες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αντιθέτως, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, διακηρύσσει ότι η Αγγλία βρίσκεται σε χάος και υπόσχεται να την επαναφέρει στην ομαλότητα.

Στα προεκλογικά προγράμματα των δυο κομμάτων ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας. Και τα δυο κόμματα υπόσχονται να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του. Μάλιστα ο Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να δημιουργήσει άλλα πέντε σύγχρονα νοσοκομεία σε όλη την Αγγλία, μέχρι το 2030.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποβλέπει επίσης και στην «γκρίζα» ψήφο, δηλαδή τους συνταξιούχους και υπόσχεται ότι θα καταργήσει την φορολογία στις κρατικές συντάξεις. Μια άλλη προεκλογική κίνηση του Σούνακ, η οποία ωστόσο γύρισε «μπούμερανγκ», ήταν η αναγγελία του ότι θα επαναφέρει την στρατιωτική θητεία για τους νέους 18 ετών, οι οποίοι όμως θα έχουν και την επιλογή να κάνουν εθελοντική εργασία μια φορά την εβδομάδα στις τοπικές κοινότητες για ένα χρόνο. Κάτι που είχε όμως αρνητική ανταπόκριση στον κόσμο, διχάζοντας τους ψηφοφόρους.

Ο Κόρμπιν και η «Τσεχική Σφίγγα»

Αναφορικά με τις προβλέψεις ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία εκλογής των Εργατικών. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει κάνεις την πιθανότητα (μεγάλης) ανατροπής, ωστόσο κάτι τέτοιο με τα τωρινά δεδομένα φαντάζει δύσκολο.

Οι Εργατικοί αντιμετωπίζουν και εκείνοι με τη σειρά τους ορισμένα εσωτερικά ζητήματα. Ο πρώην αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε πως στις επερχόμενες εκλογές θα κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην εκλογική του περιφέρεια στο Ίσλινγκτον, στο Βόρειο Λονδίνο. Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Κιρ Σταρμερ να τον διαγράψει από το Εργατικό Κόμμα.

Σχετικά με την οικονομία της χώρας, μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, αλλά επικρατεί και ανησυχία στους πολίτες, καθώς οι τελευταίοι βλέπουν γνωστές μεγάλες βιομηχανίες και εταιρείες, να πωλούνται σε ξένους επενδυτές.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι τα βρετανικά ταχυδρομεία, ένας θεσμός με ιστορία 580 ετών, πρόκειται να εξαγορασθούν από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Κρετίνσκι, γνωστό και ως «Τσεχική Σφίγγα» για τον τρόπο που ενεργεί στις διεθνείς  αγορές. Το σχέδιο του Κρετίνσκι, εάν προχωρήσει στην αγορά των Βρετανικών ταχυδρομείων, έναντι 3,6 δισεκ. λιρών, είναι να περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας, είδηση που, όπως ήταν λογικό, έχει φέρει αναστάτωση και συνάμα αντίδραση στα εργατικά συνδικάτα, τα οποία επιχειρούν να αποτρέψουν την συγκεκριμένη εξαγορά.

Η ώρα της αλλαγής;

Έπειτα από 14 χρόνια που σημαδεύτηκαν από το δημοψήφισμα για το Brexit, την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε πρωθυπουργούς, φαίνεται ότι οι Βρετανοί θέλουν να γυρίσουν σελίδα, εξαντλημένοι από την μείωση της αγοραστικής δύναμης, την παρακμή των δημοσίων υπηρεσιών, την άνοδο των επιτοκίων και την κρίση της στέγης, την ώρα που η διχόνοια και οι εσωκομματικοί καυγάδες στον στρατόπεδο των Τόρις έχουν έρθει στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το Εργατικό Κόμμα θεωρείται ικανότερο από τους Τόρις για να διαχειρισθεί, εκτός της Άμυνας, όλα τα θέματα, την φορολογία, την μετανάστευση και την ασφάλεια, που θεωρούνται τομείς των Συντηρητικών.

«Η ώρα της αλλαγής έφθασε!», είπε ο Κιρ Στάρμερ μετά την προκήρυξη των εκλογών. «Μπορούμε να αρχίσουμε την ανοικοδόμηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την αλλαγή της χώρας μας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ