*Στους τραπεζικούς κύκλους και στο ΤΧΣ μαθαίνουμε πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Και αυτό γιατί, όπως λέγεται τα «μπαζούκας» είναι στην αγορά. Δηλαδή, ζεστό χρήμα για επενδύσεις από Ολλανδία και Αμερική, όπου υπάρχει λιμνάζον νέο χρήμα. Φανταστείτε, μου λένε, ότι ο Prem θεωρείται «παλιό» χρήμα. Το κλίμα το πιστώνουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στην όλη εικόνα προστίθεται με επίταση τελευταία, η αναγκαιότητα διενέργειας ΑΜΚ στην Εθνική τράπεζα, περί το 1,2 δις, ώστε να επέλθει μεταξύ των άλλων και η δέουσα εναρμόνιση στον χώρο και στο ταμπλώ, καθώς Eurobank και Alpha έχουν φύγει προς τα εμπρός. Στην κυβέρνηση υποθέτουν ότι θα καμφθεί και ο τελευταίος θύλακας-γνωρίζουν οι πέριξ-ούτως ώστε να προχωρήσει το θέμα.
*Τόσα χρόνια στην αγορά και τέτοιο αρνητικό σερί, για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ δεν θυμάμαι, μου έλεγε φίλος χρηματιστής, μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Δέκα σερί συνεδριάσεις για τη μετοχή της ιστορικής ελληνικής εταιρείας, ούτε επί Covid-19 και lockdown, ούτε επί μνημονικής κρίσεως… και αυτό σε μία συγκυρία που η διοίκηση του ομίλου έχει θετικό εξάμηνο, «βλέπει» διψήφιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης στην εγχώριο αγορά, προσβλέπει στα projects που θα γίνουν μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η αγορά των ΗΠΑ πηγαίνει «σφαίρα». Αναζήτησε τους πωλητές στα υψηλά των 16,08 ευρώ (13/9), αλλά και τους αγοραστές από τα χαμηλά των 14,24 (30/9), μου συμπλήρωσε με νόημα. Θα βρεις και λίγη… Λευκωσία μέσα, είπε και κατάλαβα.
*Παιδιά συνεννοηθείτε. Είπαμε chinese walls στις εταιρείες, αλλά όχι και έτσι. Ο λόγος για τα τμήματα ανάλυσης της Citi, καθώς οι αναλυτές του ενός «βλέπουν» τον S&P στις 4.487 μονάδες, στο τέλος του έτους, αλλά του άλλου διόρθωση. Με τον δείκτη, χθες στις 4.325 μονάδες η στοχοθεσία του πρώτου dpt είναι 162 μονάδες ψηλότερα. Σαν να λέμε εάν δεν πέσει θ’ ανέβει. Δεν πάει έτσι, όμως για τα ισχυρά σπίτια.
*Η Goldman Sachs, τα ευρωπαϊκά σπίτια και το swap: Πολλά γράφονται, τις τελευταίες μέρες, και περισσότερα συζητώνται κατ’ ιδίαν σε «κλειστά» τραπεζικά και επενδυτικά δείπνα για τις business της Goldman Sachs στην Ελλάδα. Όποια επενδυτική δουλειά και να… σηκώσεις, η G.S είναι μέσα, ο δε Χάρης Ηλιάδης προνομιακός συζητητής των Αλεξ Πατέλη (και Χρήστου Μεγάλου) σε σημείο που άλλα αμερικανικά σπίτια θέτουν κομψά- προσώρας- θέμα ανταγωνιστικότητας στην κυβέρνηση. BofA, Morgan Stanley, Citigroup ακόμη και η JP Morgan του “δικού” μας Jamie Dimon μένουν εκτός. Για τα ευρωπαϊκά δεν το συζητώ, μετά και το Brexit οι UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank αντί να κερδίζουν, χάνουν έδαφος και εντός ευρωπαϊκής έδρας. Μάλιστα σε τελευταία επαφή εκπροσώπου αμερικανικού οίκου με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, του… υπενθυμίστηκε η υπόθεση του περίφημου swap (όταν μπήκε η χώρα μας στην ΟΝΕ), “ανταλλαγή” την οποία “πλήρωσε” ακριβά η ελληνική οικονομία τα χρόνια, που ακολούθησαν. Swap, από το οποίο η Goldman Sachs αποκόμισε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Για να μην ξεχνιούνται, δηλαδή, στο Μαξίμου.
*Μου λένε και δεν το πιστεύω ότι η Μύκονος σιγά σιγά μετακινείται… προς την Τήνο. Δεν εννοούμε βεβαίως τεκτονικά, αλλά μάλλον πάμε προς νέα Τηνο-μυκονιάτικη παροικία. Γνωστή οικογένεια που διαθέτει και ξενοδοχείο, μεταξύ των άλλων, στο νησί των ανέμων, αγόρασε έκταση κοντά στην Καρδιανή, προκειμένου να την εκμεταλλευτεί τουριστικά. Υπάρχει, ωστόσο, μία υποσημείωση που θέτουν οι συνομιλητές μας. Εκεί κοντά, στα Καλύβια, ξεκουράζεται οικογενειακώς ο πρόεδρος, που σημαίνει ότι θα αλλάξει το… παραδοσιακό τοπίο και θα… διευρυνθεί ο πληθυσμός. Πάντως τελευταίως η περιοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον για δυνατά βαλάντια.
*Θόρυβος πολύς για την πρόσφατη δήλωση Γεωργιάδη περί αδυναμίας επιβίωσης των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Λες και οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι δεν γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό, η δυνατότητά τους να αγοράζουν φθηνότερες πρώτες και γενικότερα η δυνατότητα να μείνουν ζωντανοί σε ένα «παιχνίδι» που θα γίνεται ολοένα και σκληρότερο. Πολύ σύντομα πάντως, ο θόρυβος για τις δηλώσεις θα πάψει και η συζήτηση θα γίνει επί της ουσίας. Αιτία θα είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου με τα κίνητρα συγχωνεύσεων. Τα οποία, για τους «μικρούς» αυτή τη φορά δεν θα είναι φορολογικά (ή τουλάχιστον δεν θα είναι μόνο φορολογικά). Πώς να πείσεις άλλωστε μια ατομική επιχείρηση που πληρώνει φόρο 9% για κέρδη 10.000 ευρώ να συγχωνευτεί με κάποιον άλλον; Τι θα «χτυπήσει» περισσότερο; «Τζάμπα χρήμα». Δανεικό μεν, αλλά άτοκο. Για τον μικρομεσαίο που βρίσκει κλειστές τις πόρτες των τραπεζών, δεν το λες και λίγο. Πληροφορίες προσεχώς. Και όχι πολύ αργά. Εντός του έτους
*Δεν τα ζύγισε καλά ο Μπόρις στο νησί όταν τριγυρνούσε τα παμπ και έπινε Foster’s με τον Νάιτζελ. Καλή η επανάσταση του brexit, αλλά δημιουργεί πολλές παράπλευρες απώλειες. Δεν μιλάμε πάντως για τις ουρές στα βενζινάδικα, λόγω έλλειψης οδηγών στα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα. Μιλάμε για κάτι πιο… Εγγλέζικο. Τα Χριστούγεννα! Δυστυχώς, δεν θα φτάσουν όλες οι γαλοπούλες στο πιάτο τους. Ελλείψει ξένων εργατών-οι βίζες που δίνονται σωρηδόν τελευταία σε ξένους εργάτες, ώστε να συνδράμουν τους παραγωγούς ήλθαν με καθυστέρηση- οι γαλοπούλες που θα διατεθούν θα είναι λιγότερες από πέρσι κατά 20% επειδή η παραγωγή έχει μειωθεί εκ των πραγμάτων. Οπότε θα γίνει της… γαλοπούλας το σύστριγγλο.