Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ ΕΕ αναζητά διέξοδο από το "καρτέλ" φυσικού αερίου

Η ΕΕ αναζητά διέξοδο από το “καρτέλ” φυσικού αερίου

Η γεωπολιτική κρίση και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας λόγω και της συγκυρίας ζήτησης – πράσινης μετάβασης φέρνει στο προσκήνιο της ΕΕ την ανάγκη για χάραξη μιας πολιτικής απεξάρτησης από το “καρτέλ” φυσικού αερίου που κατά το ήμισυ ελέγχεται από τις μεγάλες δυνάμεις, την Ρωσία και τις ΗΠΑ. 

Στο φόντο αυτό αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις των επομένων ημερών από την πλευρά της Κομισιόν για τη νέα στρατηγική που θα προτείνει ώστε η ΕΕ να καταφέρει να διασφαλίσει σε βάθος χρόνου την αναγκαία ενεργειακή αυτάρκεια και βέβαια να αντιμετωπίσει το φάσμα της ακρίβειας. 

Στο πλαίσιο με βάση όσα αναφέρει κείμενο εργασίας που έφερε στο φως ο ιστότοπος Euractiv προβλέπονται μια σειρά από προτάσεις και ιδέες, όπως η ενίσχυση της προμήθειας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, της αύξησης των ελάχιστου αερίου που θα πρέπει  από τον φετινό Σεπτέμβριο να διαθέτουν όλες οι αποθήκες αερίου στη «Γηραιά Ήπειρο», κοινές προμήθειες στρατηγικών αποθεμάτων από χώρες-μέλη σε εθελοντική βάση, αλλά και περαιτέρω ενίσχυσης της πορείας για την υλοποίηση της «Πράσινης» Συμφωνίας. «Το σύνθημα είναι πολύ σαφές για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μπούμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ανέφερε χθες σε δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας δίνοντας τον τόνο. 

Παράλληλα αναμένεται με τις δηλώσεις για τη στρατηγική κατά της ακρίβειας που αναμένεται να κάνει ο Αντιπρόεδρος της Κομσιιόν Φρ. Τίμερμανς την ερχόμενη εβδομάδα να δοθεί έμφαση στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δηλαδή υδρογόνου που παράγεται από ΑΠΕ.

Να σημειωθεί ότι με βάση όσα τόνισε σε χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η ενίσχυση πράσινων λύσεων με εναλλακτικά καύσιμα όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο  «στην ουσία θα είναι μία αντίδραση στην αύξηση του κόστους του αερίου και στον εκβιασμό των τιμών, που γεωπολιτικά εφαρμόζεται στην τρέχουσα συγκυρία», σημείωσε ο καθηγητής. Όπως πρόσθεσε, με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη θα έστελνε ένα «ισχυρό σήμα» για την απεξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ