Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ δύσκολη διαχείριση του Πογέτ

Η δύσκολη διαχείριση του Πογέτ

Έχουμε λοιπόν νέο προπονητή στην Εθνική ποδοσφαίρου. Ο Γκουστάβο Πογέτ εμφανίστηκε στις πρώτες δηλώσεις του πεπεισμένος ότι θα έχει στα χέρια του το υλικό, όπως και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να παρουσιάσει μία δυνατή ομάδα, με βασικό σκοπό την επιστροφή της στις μεγάλες διοργανώσεις. Καλά τα είπε.

Στο πρόσωπο του Ουρουγουανού προπονητή, οι παράγοντες της ομοσπονδίας είδαν τον αντικαταστάτη του Τζον Φαν’τ Σιπ. Το ζήτημα είναι τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει.

Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το 2016 και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η επιλογή, στην εκκίνησή της, δεν έχει καμία διαφορά από την προηγούμενη! Από τον ολλανδό δηλαδή…

Μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι η παρουσία του στη Super League του δίνει κάποιο πλεονέκτημα. Πολύ απλά διότι στην Εθνική καλείσαι να δουλέψεις με πολύ συγκεκριμένες μονάδες, σε μία περίοδο όπου δεν υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Θα έλεγα μάλιστα πως στο ξεκίνημά του ο Φαντ΄Σιπ είχε μεγαλύτερο πλεονέκτημα, ακριβώς επειδή το μυαλό του ήταν μακριά από τα του ποδοσφαιρικού χωριού μας.

Και οι δύο υπήρξαν βέβαια σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, με πολύτιμες παραστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης φιλόδοξοι, διότι επιθυμούν να προχωρήσουν στη διαδρομή της προπονητικής. Υπό αυτή την έννοια, η Ελλάδα αποτελεί γι΄αυτούς ενδιάμεσο σκαλοπάτι. Θεμιτό και δικαιολογημένο.

Ο 55χρονος Ουρουγουανός υπήρξε μεγάλης κλάσης «οκτάρι». Απρόβλεπτο, με τεχνική κατάρτιση και γκολ στο ρεπερτόριό του.

Με τη Σαραγόσα κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας (1994) και το κύπελλο κυπελλούχων (1995), και με την Τσέλσι το Super Cup (1998), σκοράροντας το νικητήριο γκολ στον τελικό με τη Ρεάλ. Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση του Copa America (1995). Εκεί ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης, στη θέση του.

Η επιθυμία- καριέρας είναι να συνδυάσει την ποιότητά του ως παίκτης με το ρόλο του προπονητή. Στους πάγκους ξεκίνησε από τη θέση του assistant στις Σουίντον, Λιντς, Τότεναμ και ως πρώτος προπονητής στη Μπράιτον και τη Σάντερλαντ. Αμέσως μετά, τη σεζόν 2015-16, ανέλαβε την ΑΕΚ και ήρθε έτσι πιο κοντά στη χώρα μας.

Αναρωτιέσαι ωστόσο πώς μπορεί να πετύχει αυτά που και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι πρέπει να τεθούν ως στόχοι, όταν οι συνθήκες που προκύπτουν από τη διαχείριση της ομοσπονδίας δεν το επιτρέπουν.

Ο Πογέτ δεν γνωρίζει προφανώς με λεπτομέρεια τα καθέκαστα, είναι ωστόσο βέβαιο πως έχει τους πληροφοριοδότες που τον έχουν ενημερώσει.

Τα δεδομένα που του βάζει η ΕΠΟ, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς, πώς θα τα διαχειριστεί.

Ακόμη μεγαλύτερο ωστόσο παρουσιάζει η διαχείριση του ρόστερ. Εκεί καλείται καταρχάς να αποδείξει πως άξιζε τη θέση, σε μία ομάδα με περιορισμένη ποιότητα, συγκριτικά με το παρελθόν, αλλά και υπαρκτά πλεονεκτήματα, τα οποία χρειάζονται σημαντική υποστήριξη για να αποδώσουν.

Έχει το χαρακτήρα. Το ζητούμενο είναι εάν θα έχει και τη διάθεση, όταν ξεπεραστούν τα όριά του…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ