*Η εξαιρετικά αυξημένη προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες από τους κύριους λόγους του εκλογικού αποτελέσματος. Χθες (16.00′ ώρα Ελλάδος) που είχε ψηφίσει πάνω από το 35% (σε σχέση με το 27% του 2022) η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας ήταν στην ανιούσα προς το 3,3%. Και μόνο το γεγονός πως, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε δανείζεται ακριβότερα της πορτογαλικής (3 κλίμακες χαμηλότερα στο εύρος της επενδυτικής βαθμίδας) λέει από μόνο του πολλά. Συγκριτικά, την ίδια ώρα το 10ετές της Πορτογαλίας διαμορφωνόταν στο 3,239%, της Ισπανίας στο 3,404%, της Ιταλίας στο 4,076% και στο 3,709% το αντίστοιχο GR10Y. Το μόνο με μειούμενη απόδοση το ελληνικό, ένδειξη διαφοροποίησης (θετικής) της “τιμολόγησης” του χρέους από τους οίκους.
*Ένας από τους λόγους που, αύριο ο ΟΔΔΗΧ “βγάζει” έντοκο (3μηνης διάρκειας) για 500 εκατ. Έως και την Πέμπτη, οι εγγραφές αφορούν και ιδιώτες (έως ποσού 15.000 ευρώ). Ακολουθώντας το παραδοσιακό “των φρονίμων τα παιδιά…” ο ΟΔΔΗΧ έχει φροντίσει από νωρίς (24 Απριλίου) να “βγει” στις αγορές με ομόλογο (30ετούς διάρκειας) με την προσφορά να ξεπερνά τα 33 δισ, με αποτέλεσμα να αντλήσει 3 δισ. Από τα τέλη Απριλίου το team της Ομήρου “κλείδωνε”-ήδη- 8 δισ πρακτικά καλύπτοντας το 80% του συνολικού προγράμματος για το 2024.
*Στην Γαλλία, επόμενος/δεύτερος γύρος την προσεχή Κυριακή. Σύμφωνα με το άρθρο 8 (του Γαλλικού συντάγματος), ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό. Για να δούμε, σε μία εβδομάδα από σήμερα. Και όμως το ενδεχόμενο που τα funds “τιμολογούν” ως χειρότερο (με τα CDs σε υψηλά πρώτης ευρωπαϊκής κρίσης) δεν είναι αυτό της επικράτησης του Rassemblement National αλλά του Nouveau Front Populaire. Κοινός τόπος πως, σημαντικό μέρος του “βαθέος επιχειρηματικού κατεστημένου” δεν θα έλεγε όχι σε μία Marine Le Pen- που θα προσαρμοζόταν όπως η Giorgia Meloni. Ενδεικτική η εκτίμηση του Αndrzej Sczepaniak. Ο έμπειρος αναλυτής της Nomura σημειώνει ότι το ΝFP διατυπώνει «ριζοσπαστικές προτάσεις οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής» και απορρίπτει τα όρια ελλείμματος και χρέους της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι υψηλός ο κίνδυνος υποβαθμίσεων από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης» σε περίπτωση αριστερής κυβέρνησης. Θα συμπληρώσω με ανάλυση της Jefferies: σε αυτό το σενάριο το ασφάλιστρο κινδύνου για τα γαλλικά ομόλογα θα μπορούσε να εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ το 2011. CDs στο…Θεό, σε μία Ευρώπη εντελώς διαφορετική απ΄ότι πριν 13 χρόνια και δίχως Mario Draghi στην ΕΚΤ. Ανάλογα με την κυβέρνηση που θα προκύψει από την “κάλπη” της 7ης Ιουλίου συνδυαστικά με εξελίξεις σε άλλα μέτωπα, θα ξανά τεθεί το θέμα έκδοσης ευρωπαϊκού ομολόγου για την άμυνα.
*Εμπεριστατωμένη η ανάλυση που είδα (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για τη “μάχη” για το κοινό αμυντικό ομόλογο. Θα συμπληρώσω με το εξής στοιχείο/δεδομένο: σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, η επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι από το 1999 έως το 2021 οι δαπάνες αυτές αυξήθηκαν κατά 600% στην Κίνα και κατά 300% στη Ρωσία (όπου αυξήθηκαν περαιτέρω δραστικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία), ενώ στην ΕΕ αυξήθηκαν μόνο κατά 20%. Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η ΕΕ θα χρειαστεί περίπου 500 δισ. ευρώ για την άμυνά της τα επόμενα 10 χρόνια. Και με τα εξής: έχουν προταθεί και άλλες επιλογές, όπως η κάλυψη κάποιων δαπανών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η χρηματοδότηση επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μία διαδικασία που φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει το Σχέδιο Ασφάλειας και Άμυνας που υιοθετήθηκε από τον όμιλο της ΕΤΕπ και ζητά την ταχεία εφαρμογή του. Καλεί την ΕΤΕπ να αξιολογήσει και να προσαρμόσει περαιτέρω, όπως είναι σκόπιμο, την πολιτική της για δανειοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική δυνατότητά της». Σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνεται της έκδοσης ενός “ευρωπαϊκού αμυντικού ομολόγου”, θέση με την οποία συμφωνούν και 2-3 “βόρειοι”. Εκτιμώ πως, δύσκολα δεν θα υπάρξουν εξελίξεις για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Όπως επίσης, με την επίμονη στάση της Κομισιόν για άτεγκτη εφαρμογή κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πρακτικά, οι των Βρυξελλών εγείρουν ζήτημα υποχρεωτικότητας εφαρμογής δραστικών περικοπών σε προγράμματα δημοσίων επενδύσεων. Οι άνθρωποι είναι αλλού για αλλού, δεν γίνεται αλλιώς, θα πρέπει η Γερμανίδα να το πάρει γρήγορα αλλιώς, γιατί ειδάλλως… Και δεν είναι μόνον οι διαφορές/spreads στο “χρήμα”/χρέος αλλά και σε ενέργεια, απασχόληση/ανεργία, μισθολογικά κ.α.
*Κατά τ’ άλλα, καταστροφικές πλημμύρες σε Ελβετία (2 οι νεκροί από την κακοκαιρία), Ιταλία. Και μιας ο λόγος για Ιταλία, η Ρώμη θα ήθελε να περάσει (οριστικά) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε το merge ΙΤΑ με Lufthansa. Ένα από τα ανταλλάγματα, που σύμφωνα με την IlSole24Ore θα μπορούσαν να δώσουν- και εύκολα- οι Βρυξέλλες στην Ρώμη. Όμως, για φυσικές καταστροφές η αναφορά και “κρανίου τόπος” ένα μεγάλο μέρος στην Σέριφο (δραματικές οι εικόνες από το ecoserifos.gr).
*Μεγάλη φωτιά, χθες, στην Κερατέα, ισχυρό μέτωπο στην Άνδρο (περιοχή Αγίου Πέτρου). Και είμαστε μόλις στην 1η Ιουλίου- Καλό Μήνα, να έχετε- αλλά δεν έχουμε ξεκινήσει καλά.
*Στην Πορτογαλία, ο κεντρικός μας, στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών (μελών της ΕΚΤ). Σε ετοιμότητα οι της ΕΚΤ, αλλά ο υπ. Οικ. της Γερμανίας καλεί την επικεφαλής της ΕΚΤ να παραμείνει στο περιθώριο. Ο Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποιεί πως αν παρέμβει για να κατευνάσει τυχόν χρηματοπιστωτικές αναταραχές μετά τις εκλογές στην Γαλλία, θα εγείρει ορισμένα οικονομικά και συνταγματικά ζητήματα. Ωστόσο, ο Ιταλός κεντρικός- Φάμπιο Πανέτα- ζητά να είναι προετοιμασμένη να χειριστεί τις επιπτώσεις από τους πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας.
*Σε αυτό το περιβάλλον εχθές, συνεκτιμώντας τις όποιες εξελίξεις δρομολογούνται μετά την εμφάνιση Μπάιντεν στην τηλεμαχία με τον Τραμπ, στην ελληνική αγορά θα απαιτηθεί σοβαρότητα/υπευθυνότητα από το πολιτικό σύστημα- οι μηχανισμοί στο υπ.Οικ-ΤτΕ-ΟΔΔΗΧ κ.λ.π είναι σε ετοιμότητα, και ορθώς- συντηρητικές κινήσεις, όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεση στην αγορά χρήματος και μηχανισμοί αντιστάθμισης/hedging. Οι επιχειρηματίες με τους οποίους επικοινώνησε η DeA- το Σ.Κ- είναι σε alert. Ούτως ή άλλως, είναι ετοιμοπόλεμοι…αλλιώς δεν βγαίνει.
*Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση, ανοίγει η αυλαία- με την Optima Bank- της διανομής κερδών/μέρισμα στους μετόχους/επενδυτών των τραπεζών. Μετά από 16 χρόνια, η Eurobank ξανά διανέμει κέρδη χρήσης (2023) περί τα 342 εκατ., η Εθνική 322 εκατ., η Alpha Bank 122 και 79 εκατ. η Πειραιώς.
*Για τα της μαρκέτας, θα παραπέμψω στην ανάλυση της Εθνικής χρηματιστηριακής- από το σχετικό θέμα του Απόστολου Σκουμπούρη-. Εφικτό “βλέπουν” οι αναλυτές της τον στόχο των 1.500 μονάδων (ΓΔ). Κορυφαίες επιλογές, AEGEAN- τιμή στόχος τα 19,2 (τρέχουσα στα 11,68), Cenergy Holdings τα 11 (9,59), Metlen τα 51 (34,86), Πειραιώς τα 5,3 (3,406) και ΤΙΤΑΝ Cement International τιμή-στόχος τα 38,2 (τρέχουσα στα 29,25).
*Το συν 4,17% της μετοχής της Alpha Bank στα 1,5235 (στην συνεδρίαση της Παρασκευής) δεν φάνηκε να αιφνιδιάζει γνωστό- ο οποίος ήταν μεταξύ των παρευρισκόμενων σε κλειστή εκδήλωση, την προηγούμενη Τρίτη. Μας είχε πει, για το πόσο ευδιάθετος ήταν ο Βασίλης Ψάλτης-πιθανόν ο CEO να γνώριζε ή υπέθετε την αναβάθμιση σε investment grade από τον Moody’s (που ακολούθησε). Ήταν μία καλή εβδομάδα για τον CEO της Alpha Bank.
*Είδα την ανακοίνωση για την snappi της Πειραιώς, πήρε τραπεζική άδεια από την ΕΚΤ. Απευθύνθηκα και στο team της Πειραιώς, γιατί ο Χρήστος Μεγάλου σε αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα “βλέπει” μπροστά. Τι κράτησα από τον CEO του ομίλου: “…η snappi έλαβε τραπεζική άδεια με δυνατότητα επέκτασης για δραστηριοποίηση σε όλη την Ευρωζώνη. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της τράπεζας που αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της snappi να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, έχοντας ως αφετηρία τα Ιωάννινα…”.
*Η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες με την ανάπτυξη του δικτύου Fiber-to-the-home και μέσα στο 2025 θα έχουν οπτικές ίνες 1,7 εκατ. νοικοκυριά με μακροπρόθεσμο στόχο τα 3 εκατομμύρια, είναι το step 1 από τα αρκετά που θα υλοποιήσει ο Γιώργος Στάσσης. Ερμηνεύοντας την τελευταία δήλωση του πως, “…ο όμιλος ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού…” εστίασα στο συνεχές, άρα κάτι θα πρέπει να περιμένουμε. Στα υπόψη, μετά και το 3,02% στα 11,24 ευρώ, την Παρασκευή.
*Πως το είπε ο Βασίλης Αποστολόπουλος-από το βήμα της γ.σ μετόχων του Ιατρικού; “Παρών” σε περίπτωση απο-επένδυσης των funds από τον κλάδο της υγείας. Δεδομένου ότι το CVC Capital είναι-εδώ και 2 χρόνια- σε λογική αναζήτησης (δυνητικού) αγοραστή “μέρους” ή “όλου” του χαρτοφυλακίου που έχει δημιουργήσει, υποθέτω πως προς την πλευρά του Αλεξ Φωτακίδη απευθυνόταν ο επικεφαλής του Ιατρικού Αθηνών. Αναζήτησα τις έγκυρες πηγές της DeA, δεν τις βρήκα- Κυριακάτικα, λίγο δύσκολο εκεί που απομονώνεται μία από αυτές- θα επανέλθω, άμεσα.
*Στο Κάιρο ήταν το Σ.Κ ο Δημήτρης Κοπελούζος, στο επενδυτικό forum EU-Egypt Investment Conference- για να παρουσιάσει το mega project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου. Μεταξύ άλλων και η φον ντερ Λάϊεν με τον Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι. Αναζήτησα πηγή της στήλης, για να μου εξηγήσει εάν το deal Κυριακού- Qatar Investment Authority (για κοινή επένδυση) θα μπορούσε να αφορά- ενδεχομένως- τις εξελίξεις με επίκεντρο την United/NOVA αλλά…δεσμεύομαι πως, θα βγάλουμε άκρη πολύ σύντομα…
*Σχεδόν 4ωρη η γ.σ μετόχων της HelleniQ Energy. Θα σταθώ στην διακριτή (εάν κατάλαβα καλά…) προτίμηση του Ανδρέα Σιαμίσιη να αποκτηθεί το 100% της ElpEdison- με ταυτόχρονη απο-επένδυση από την ΔΕΠΑ Εμπορίας-.
*Ικανοποιητικά- συγκριτικά πάντα- τα μεγέθη 3μηνου της Attica Bank- μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει γίνει γνωστή- στην ΤτΕ- η πρόθεση των βασικών μετόχων για συμμετοχή στο project του 5ου πόλου.
*Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, καλά τα λέει στην Έκθεση του για παρόξυνση του λεγόμενου πληθωρισμού απληστίας. Ανατιμήσεις ρεκόρ, τζίροι ρεκόρ, όλο και συμφωνίες κυρίων ακούμε αλλά οι τιμές…υπερίπτανται πάνω από τα ράφια.
*Για να δούμε, σήμερα τι θα δούμε…