Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΗ αύξηση των ΑΠΕ, τα "αναχώματα στις τιμές ρεύματος και ο ρόλος...

Η αύξηση των ΑΠΕ, τα “αναχώματα στις τιμές ρεύματος και ο ρόλος του φυσικού αερίου

Φρένο στις τιμές βάζουν οι ΑΠΕ στις τιμές ρεύματος, με βάση τα όσα καταγράφονται στην στην Αγορά της Επόμενης Μέρας.  Συγκεκριμένα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για την περασμένη Κυριακή έπεσε στα 57,84 ευρώ/MWh υποχωρώντας κατά 25,08% σε σχέση με την τιμή του Σαββάτου, με το ενεργειακό μείγμα να κυριαρχείται από τις ΑΠΕ σε ποσοστό 37,9% και να ακολουθούν οι εισαγωγές με μερίδιο 28,61%, οι μονάδες αερίου με 25,36% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με μερίδιο 3,99%. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της ημέρας σχεδόν μηδένισε το κοντέρ της χονδρεμπορικής τιμής καθώς καταγράφηκε τιμή στα 2,23 ευρώ/MWh, την ώρα που η μέγιστη τιμή ήταν στα 78,94 ευρώ/MWh. Η εικόνα της αγοράς πάντως διαφοροποιήθηκε τη Δευτέρα  με την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 24,28% στα 71,89 ευρώ/MWh. Στο ενεργειακό μείγμα πάντως και πάλι οι ΑΠΕ έχουν την πρωτοκαθεδρία με μερίδιο 56,29%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μονάδες αερίου με 25,28%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 10,38% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4,19%.

Στο μεταξύ για σήμερα, στα 68,35 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.  Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 122,01 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 9,86 ευρώ/MWh.   Η τιμή μειώθηκε 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.   Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 322,01 GWh.   Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 0,2%, το φυσικό αέριο 29,7%, τα υδροηλεκτρικά 4,7%, οι εισαγωγές 8,5% και οι ανανεώσιμες 53,1%.   Οι εξαγωγές στις 27,324 MWh και οι εισαγωγές στις 13,730 MWh.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο οι τιμές σε επίπεδο μήνα καταγράφουν στον Δείκτη TTF πτώση της τάξης 3,11 %. Κινούνται, δε, σε ονομαστικό επίπεδο κάτω από 25 ευρώ/MWh, κάτι ενθαρρυντικό, καθώς η Ευρώπη μπαίνει σε διαδικασία αναπλήρωσης των αποθεμάτων αερίου στις υπόγειες αποθήκες.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα με βάση διαθέσιμια στοιχεία ο σταθμός της Ρεβυθούσας ήταν γεμάτος στο 49,1% της χωρητικότητάς του.Το ρωσικό αέριο
 Εντυπωσιακή, στο μεταξύ, είναι η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο δίμηνο του 2024 καθώς έφτασε το +30.1% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2023, με τους καταναλωτές να στρέφονται στο αέριο λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών, όπως προκύπτει από την έκθεση του Τhe Green Tank για τον Φεβρουάριο 2024.  Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης είναι ότι κύρια πηγή εισαγωγών αερίου είναι και πάλι η Gazprom της Ρωσίας. Κατά την εννιάμηνη περίοδο Ιούνιος 2023 ― Φεβρουάριος 2024 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG ξεπέρασαν κατά τουλάχιστον 30% αυτές της αντίστοιχης εννιάμηνης περιόδου Ιούνιος 2021 ― Φεβρουάριος 2022, πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρατηρείται, λοιπόν, πως οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, όχι απλά αυξήθηκαν, αλλά ξεπέρασαν και τα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.
 Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι εισαγωγές ρωσικού LNG, καθώς κατά την εννιάμηνη περίοδο Ιούνιος 2023 ― Φεβρουάριος 2024 τουλάχιστον το 29.2% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού αερίου ήταν με τη μορφή LNG.  Ανατροπή είχαμε και στην κατανομή των μεριδίων της κατανάλωσης, όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας, το οποίο από 5.6% (ή 0.47 ΤWh) το πρώτο δίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 (14.5% ή 1.58 ΤWh).  Τέλος, η Ελλάδα αξίζει να επισημανθεί ότι κατρακύλησε στην 23η θέση στην ΕΕ-27 ως προς τον εθελοντικό στόχο μείωσης (-15%) για την περίοδο Απρίλιος 2023 ― Ιανουάριος 2024, απέχοντας 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο.

Η λιανική

Πάντως, έως και 42% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο διαμορφώνονται τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων προκύπτει επιστροφή των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα ενώ είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα “πράσινα” τιμολόγια διαμορφώνονται κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Η δομή των πράσινων τιμολογίων

Υπενθυμίζεται ότι στα πράσινα τιμολόγια εμπεριέχονται και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις. Επίσης στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης. Η βασική τιμή προμήθειας παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίες μήνες καταγράφεται σταθερά μια τάση αποκλιμάκωσης στην χονδρεμπορική αγορά, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τα δυναμικά τιμολόγια, δηλαδή τα κίτρινα και τα πορτοκαλί. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που βλέπουν να υπάρχει άνοδος πωλήσεων των παρόχων σε αυτά τα τιμολόγια και ειδικά στα κίτρινα, μια και εμπεδώνεται μια γενικά τάση αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ