Ολοκληρώθηκε ο Μάρτης-γδάρτης και ασχέτως αν η πρώτη ημέρα του Απρίλη είναι «αφιερωμένη» στο ψέμα, η αλήθεια που κυριαρχεί, με τον μήνα που ξεκίνησε από χθες, είναι ότι «δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεχάσουμε την covid».
Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την απόφαση που έλαβε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, να μη γίνει καμιά άρση μέτρου που ισχύει για τον κορονοϊό, μέχρι το τέλος Απριλίου. Σημειώνεται πως το αρχικό πλάνο από τις αρχές του προηγούμενου μήνα ήταν η σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως φάνηκε και από την (πρόωρη) απόφαση για κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
«Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του επιδημικού κύματος της Όμικρον 2, καθώς η αυξητική τάση φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις είκοσι πρώτες ημέρες του Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Η κα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας» και ζήτησε την προσοχή όλων, καθώς είπε ότι τα νέα κρούσματα αφορούν σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες. Έκανε λόγο για 176.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα και είπε ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση της παραλλαγής Ο2. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να υποεκτιμάται σήμερα, καθώς αρκετοί άνθρωποι κάνουν self test και παραμένουν στο σπίτι, χωρίς να δηλώνουν στον ΕΟΔΥ ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό.
Γιατί ανησυχεί η Όμικρον 2
Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να προκαλεί ηπιότερη συμπτωματολογία στους νοσούντες, όμως εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ειδικότερα όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60. Όπως σημείωσε και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αυτό είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως συμπλήρωσε «οι ευπαθείς ομάδες και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δε θα πρέπει να την υποτιμήσουν».
Ξεπέρασαν τις 770 οι ημερήσιες αιτήσεις για τα αντιικά χάπια
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται για τα τα αντιικά χάπια. Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, γίνονται 770 αιτήσεις την ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική φαρέτρα για τη θεραπεία του κορωνοϊού συμπληρώθηκε με την έλευση των σκευασμάτων της Pfizer.
H αντι-ιική θεραπεία τόσο της MSD, που ήταν ήδη διαθέσιμη από τα μέσα Ιανουαρίου, όσο και της πιο τωρινής της εταιρείας Pfizer χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας, εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται κατά τις 3 πρώτες μέρες. Η χορήγηση γίνεται κατ’οίκον μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού.