don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η “αλεπού”, χαλαρή η Christine, “πήξαμε” στους SWIFT-ατζήδες, το ρέον αίμα του Baron Nathan, εκλογολογίες, τα αντίμετρα της Μόσχας, η Εθνική, οι Ρωσικές μεταλλουργικές και ο “Λευκός Θάνατος”

*Τις επόμενες ημέρες έχουμε πολύ “μαλλί να ξάνουμε” για το εάν θα έπρεπε να στείλουμε στην Ουκρανία, στρατιωτική βοήθεια ή μόνον ανθρωπιστική. Πάντως, για να μη έχουμε μεσάνυχτα επι του Ουκρανικού, τα ΄χε πει η “αλεπού” (Henry Kissinger) από τις 5 Μαρτίου του 2014 στην Washington Post (How the Ukraine crisis ends).

*Ενεργειακό Σχέδιο Μάρσαλ, αλλιώς… σημείωνε ο Νίκος (Ελευθερόγλου) και πως να διαφωνήσεις. Σε αυτή τη λογική, τα αποτελέσματα όσων δραματικών εξελίσσονται στην Ουκρανία είναι- στο οικονομικό πεδίο- η οπισθοχώρηση της Fed στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων, της Commission στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Άλλο, που δεν ήθελε η Christin Lagarde για να μην υλοποιήσει όσα, μέχρι τελευταία, την εξωθούσαν τα “γεράκια” της ΕΚΤ. Η ουσία είναι, πως συνδυαστικά η εκτίναξη του πληθωρισμού, συνακόλουθα της ακρίβειας, η δραματική ενεργειακή κρίση οδηγούν στην λήψη (ή καλύτερα συνέχιση) έκτακτων μέτρων (όπως με την κρίση λόγω Covid-19). Στην πράξη, η Φρανκφούρτη θα παράσχει ενισχυμένη κάλυψη (εγγυήσεις) στην Αθήνα-όπως στην Ρώμη- για τόσο-όσο. Θα είναι μέσω ενός ΡΕΡΡ, ενός ΑΡΡ εν πάσει περιπτώσει με όποιο όνομα και εάν…εν πάσει περιπτώσεις κάπως θα είναι…

*Αυτή την αλλαγή στάσης της Fed έσπευσαν να προεξοφλήσουν-με πανηγυρικό τρόπο- οι αγορές. Την συνέχιση της “εκτύπωσης” χρήματος και με όρους όχι τόσο αυστηρούς όσο μέχρι πρότινος σχεδίαζε ο Jerom Powell.

*SWIFT, αίφνης μπήκε στην καθημερινότητά μας (ανάθεμα και εάν οι 9 στους 10 γνωρίζουμε, στοιχειωδώς καν, τι είναι, πως λειτουργεί κ.λ.π). Swift, εισέβαλε λοιπόν ή για να τα λέμε με το όνομα τους… το επιβάλλουν οι ελίτ. Το colpo grosso με το “ψηφιακό χρήμα” έχει ξεκινήσει με έπαθλο τον έλεγχο των (δια)τραπεζικών συναλλαγών διεθνώς. Και στο… βάθος το Central Bank Digital Currency. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών που έχει πει ΟΧΙ στο Bitcoin, λέει ΝΑΙ στο CBDC. Θα’ χουμε χρόνο να τα αναπτύξουμε όλα αυτά.

*Πως το’ χε πει ο Nathan (Baron) Rothchild… Buy when there’s blood in the streets, even if is our own. Για να έχουμε, μία μικρή υποψία του τι παίζεται, behind the scenes, που λέμε στα Δυτικά Προάστια.

*Οι εξελίξεις, δίνουν τη δυνατότητα- υπό προϋποθέσεις πάντα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, μου έλεγε χθες Κυριακή γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει. Πως; τον ρώτησα, με τι; Κατ’ αρχήν με “όπλα” που θα δώσουν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη: δημοσιονομική ευελιξία, νομισματική κάλυψη/εγγύηση, Κομισιόν μέσω NGEu, με 2-3 deals (ιδιωτικοποίηση Εθνικής, διαγωνισμός για τη νέα σύμβαση της “Αττικής Οδού”, “λιμενικά” κ.α.). ΟΚ το έβαλα στο “πίσω μέρος του μυαλού μου”. Σας το μεταφέρω. Να δούμε.

*Διάβασα τις δηλώσεις του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η Μόσχα δεν αποκλείεται να κρατικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία εταιρειών, που είναι εγγεγραμμένες στις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες “μη φιλικές” δικαιοδοσίες. Για να το λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, κάτι θα “παίζει”. Έστω και ως “αντίμετρο”. Αναπόφευκτα το μυαλό μου πήγε στην Coca Cola/HBC των Δαυίδ-Λεβέντη, στην Frigoglass των ιδίων και όσων εταιρειών έχουν σημαντική έκθεση στην ρωσική αγορά.

*Follow the Money, ο κύριος γνώμονας μας, όσον αφορά στα “Ουκρανικά”. Εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 100 δισ. ανακοίνωσε ο Olaf Scholz και προσπάθεια απεγκλωβισμού από το ρωσικό φ/α. Βλέπω τα αμερικανικά LNG κατά δεκάδες προς Ευρώπη. Με τιμές στα ύψη.

*Οι εξελίξεις (και) λόγω “Ουκρανικού” φαίνεται να “κλειδώνουν” την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής. Μαθαίνω, πως το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει- και πάλι- τη διαδικασία για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ κατά 20% ή 30% έρχεται και πάλι μπροστά.

*Τι μπορεί να συζητούσαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Θεόδωρος Λιβάνιος με Timotheus Hoettges και Μιχάλη Τσαμάζ, Ευάγγελου Μυτιληναίου στη διάρκεια γεύματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο γνωστός μου (του ξενοδοχείου) είδε και τον Χρήστο Μεγάλου, στο τραπέζι. Τσαμάζ- Μυτιληναίος, καλό μου ακούγεται, μάλλον με το πρόγραμμα Smart Cities θα σχετίζεται.

*Η μείωση του ποσοστού του Helikon Investments στην Eurobank κάτω από το όριο του 5% είναι γνωστή. Όπως η συμμετοχή των Ιταλών στο μ.κ της Alpha Bank και της ΔΕΗ. Αυτό, που δεν είναι γνωστό όμως αφορά στο μεθοδικό “χτίσιμο” θέσης στο μ.κ εισηγμένης (του FTSELarge Cap).

*Με τις συναλλαγές στα 300 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις 2 συνεδριάσεις εύλογα η ΕΧΑΕ έχει (ξανά) μπει στο monitoring ξένων funds. Η διορατική ομάδα ανάλυσης της Eurobank Equities, εκτιμά πως είναι σε διαπραγμάτευση (τουλάχιστον) 30% χαμηλότερα σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες. Με ένα discount τόσο ευρύ, η χρηματιστηριακή την εντάσσει στις κορυφαίες επιλογές της. Τιμή στόχος τα 5,2, τρέχουσα στα 3,8 ευρώ.

*Εάν τεθούν (που θα τεθούν) εκτός αγορών ΗΠΑ, ΕΕ οι ρωσικές “μεταλλουργικές”, ποιες θα είναι μεταξύ των ευνοημένων. Σωστά το ταμπλό “μίλησε” την Παρασκευή: Viohalco στα 4,53 (7,86%), ElvalHalcor στα 1,906 (5,77%), Cenergy Holdings στα 4,03 (6,33%). Αλλά και οι μικρότερες: Ελαστρον, SIDMA κ.α.   

*Για την ιστορία: Simo Häyhä , ο επονομαζόμενος και “Λευκός Θάνατος”. Ο μεγαλύτερος ελεύθερος σκοπευτής παγκόσμια ever. Ο Φινλανδός, που-σχεδόν- μόνος του υποχρέωσε τον τεράστιο σοβιετικό Στρατηγό Ivan Conyef σε ήττα. Τη μόνη για τον Στρατηγό του Joseph Stalin. Τον μνημόνευσαν- τον ήρωα τους- οι Φινλανδοί, με αφορμή τις τελευταίες απειλές της Ρωσίας.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask