don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η αλήθεια του πολέμου, follow the money, ξεκαθάρισμα “λογαριασμών”, ο 5ος του Big 5, scripta manent, ασφαλιστικός αφελληνισμός και ο άνθρωπος του Walid Abu-Suud

*Συνέπεια της παρόξυνσης της κατάστασης στο μέτωπο της Ουκρανίας, η “βουτιά” της Wall Street, την Παρασκευή. Περί των γεωπολιτικών η στήλη έχει άποψη και θέση, θα περιοριστώ ωστόσο σε ένα από τα κλασικά, διαχρονικά αποφθέγματα του Winston Churchill, πως “…σε περιόδους πολέμου η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη, που οφείλει να προστατεύεται από τα ψεύδη με σωματοφύλακες…”. Ακριβώς, επειδή πολλά εκτοξεύονται εκατέρωθεν εδώ και μέρες. Με αντίχτυπο και στο οικονομικό πεδίο, με Βερολίνο και Βρυξέλλες σε ρόλο ανήμπορου θεατή.

*Για αυτό και η προσέγγιση των εξελίξεων βάσει του επίσης κλασικού follow the money. Ποιοι ωφελούνται από την ένταση; Αμερικάνοι, Ρώσοι, Άραβες όσο οι τιμές στην ενεργειακή αγορά είναι στα ύψη. Ποιοι επιβαρύνονται; οι Ευρωπαίοι, οι πολλοί που αγοράζουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης ακριβά: ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα. Που θα οδηγούσε ενδεχόμενη παράταση της έντασης; σε ένα αφήγημα πληθωρισμού με αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας χρήματος.

*Δεδομένης της υπέρ-συγκέντρωσης στρατιωτικών, οπλικών κ.α δυνάμεων δύσκολα θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί άμεσα, δραστικά η ένταση. Σε αυτό το σενάριο “δείχνουν” να προσαρμόζονται οι αγορές, κατ’ αρχήν για αυτή την εβδομάδα. Αύριο, Τρίτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, την Πέμπτη στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσουν την στάση των traders.

*Από τους κυριότερους στόχους- στα της οικονομίας- για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα πρόκειται για μία εξέλιξη-συγκριτικά πάντα- ανάλογη της ένταξης της χώρας στο ευρώ. Ο αποχαρακτηρισμός της οικονομίας από junk σε investment. 15 χρόνια σε κατηγορία junk δεν τα λες και λίγα. Σε αυτή την φιλοδοξία του Πρωθυπουργού προσβλέπουν όσοι δεν “βλέπουν” εκλογές το 2022. Το θέμα των εκλογών συζητήθηκε και στην συνάντηση Μητσοτάκη- Dimon, για να ακολουθήσει η δημόσια τοποθέτηση του ισχυρού άνδρα της JPMC.

*Έτος ξεκαθαρίσματος των παρόχων ρεύματος-φυσικού αερίου φαίνεται πως θα είναι το 2022. Θ’ αντέξουν λίγοι και ισχυροί, οι μικρότεροι και πιο αδύναμοι είτε θα βγουν εκτός παιδιάς ή θα εξαγορασθούν.

*Μετά την Goldman Sachs που “βλέπει” εκτίναξη των τιμών για το αλουμίνιο ακόμη και στα 5.000$/τόνο-σε διάστημα 12μηνου- ήταν η σειρά του Trafigura Group να προειδοποιήσει για κίνδυνο ελλείψεων σε αποθέματα. Όλο και ακριβότερο αλουμίνιο ανεβάζει το κόστος από βιομηχανικά προϊόντα, καταναλωτικά αγαθά μέχρι κλάδους αυτοκινητοβιομηχανίας, μεταφορών. Ποιες εισηγμένες ευνοεί- τουλάχιστον για την χρήση 2022- δεν χρειάζεται να τα ξανά λέμε.

*Στην κορυφή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το ΧΑΑ για ακόμη μία εβδομάδα. Μετά το 3,52% της προηγούμενης εβδομάδας και του συνολικά 8,70% από την αρχή του έτους.

*Κλάδος πρωταθλητής ο τραπεζικός, με 7,29% την προηγούμενη εβδομάδα και με συνολικά 29,69% για το 2022. Παρά την σημαντική αντίδραση των τραπεζικών, με όρους p/tbv παραμένουν σε διαπραγμάτευση χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο 0,9 ο ευρωπαϊκός μ.ο στο 0,6 για την Eurobank ή στο 0,5 για την Alpha Bank.

*Σήμερα ολοκληρώνεται η αμκ της Intrakat. Θυμίζω την σχέση συμμετοχής: 1ν/1,77 π + 1,9 ευρώ. Στο ταμπλό, από τα 2,17 ευρώ. Ισχυροποιείται περαιτέρω ως ο 5ος του club των Big5.

*Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης εταιρικού ομολόγου από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με το 10ετές ελληνικό στα 2,60% και το ομόλογο, που είχε εκδοθεί το 2019 με το “τσουχτερό” 6,4% (λήξης 2024) πάσα αναχρηματοδότηση προκειμένου να μειωθεί το κόστος χρήματος είναι στο τραπέζι.

*Μέσα στον Φεβρουάριο ο φάκελος με την άδεια για το καζίνο στο Ελληνικό θα έχει αποσταλεί από την ΕΕΕΠ στο υπ. Οικονομικών. Συνεπώς, σύντομα η σχετική αδειοδότηση στα χέρια της Inspire Athens (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Στα 9,40 ευρώ η μετοχή.

*Είδα αρκετά δημοσιεύματα, το Σ.Κ, για την επικείμενη συμφωνία Παγκρήτιας- HSBC. Ομολογώ, πως χάρηκα, καθώς για το συγκεκριμένο θέμα οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης είχαν ενημερωθεί από τις 31 Ιανουαρίου. Και επειδή scripta manent e.t.c   https://finupnews.gr/ο-jamie-ζήτησε-σταθερότητα-λιγότερο-τχσ-στ

*​Mου εξηγούσε γνωστός-γνώστης των Mezzanine ειδικότερα των 2 που είναι σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο, δηλαδή του PVMezz (της Πειραιώς) και του CairoMezz (της Eurobank). Τα πρώτα έχουν “κουπόνι” 9% και 7% , που σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα πριν την αποπληρωμή των senior bonds (της Πειραιώς) θα εισπράττει μέρισμα για όσα χρόνια τα έχει στο χαρτοφυλάκιο της. Με πρόχειρους υπολογισμούς τα “κουπόνια” θα έχουν μία αξία, περί, τα 20 εκατ.

*Αλλάζουν πολλά στην ασφαλιστική αγορά (αλλά όχι μόνο) μετά το deal Allianz- Ευρωπαϊκής Πίστης. Όσον αφορά στο χρηματιστηριακό/επενδυτικό: βάσει του premium (38,4%) που πλήρωσαν οι Γερμανοί στα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης (149,3 εκατ.) για να προκύψει το τίμημα 7,80/μτχ η Interlife με ίδια κεφάλαια 120 εκατ. θα έπρεπε να έχει όχι 4,64 στο ταμπλό αλλά 8,96 ευρώ. Στα της αγοράς, ο ασφαλιστικός κλάδος-μας αρέσει ή όχι- αφελληνίζεται. Η Εθνική Ασφαλιστική στο CVC Capital Group, η ΑΧΑ Ελλάδος στην Generali, η MetLife στην ΝΝ. Και τώρα η Ευρωπαϊκή Πίστη στην Allianz. “Πληρώνει αμέσως…” το σύνθημα της ΕυΠικ, και καλά, θα συμπλήρωνα, για τον Χρήστο Γεωργακόπουλο ο οποίος διατηρεί την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ιδρυτής και βασικός συντελεστής μεγέθυνσης της εταιρείας μόνο μ’ ένα γενναίο premium θα πουλούσε. Με 8,94% στο μ.κ εμφανίζονταν η Ε. Κωνσταντινίδη και με 5,45% ο Στ. Λεκκάκος. Το νέο σχήμα, θα έχει ένα μερίδιο κοντά στο 16% της αγοράς, ενώ άξιον αναφοράς είναι πως Allianz και Ευρ. Πίστη εκτός από παρουσία στους κλάδους Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων διαθέτουν επενδυτικούς βραχίονες (ΑΕΔΑΚ). Πλέον οι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι ελέγχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 90% της αγοράς.

*Εάν σε αυτό συνυπολογισθεί η δεσπόζουσα θέση στον κλάδο “υγείας-νοσοκομειακό” συμπληρώνεται η εικόνα.

*Στην Αθήνα βρέθηκε, πρόσφατα, κορυφαίο στέλεχος της AGC Equity Partners (άνθρωπος του Walid Abu-Suud) και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο εκ των μετόχων του αραβικού fund, που έχει τον “Αστέρα Βουλιαγμένης” υλοποιεί νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά (στο Καλό Λιβάδι/Μύκονο) έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις, project που όμως συναντά την αντίδραση τοπικών φορέων. Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη (μέσω της Blue Iris), αλλά ο Δήμαρχος Μυκόνου έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Πάντως όσον αφορά στον Ferit Sahenk, τον άλλοτε κραταιό billionaires και φίλο του Τούρκου προέδρου, ουδέν νεότερον. Kατά καιρούς σενάρια τον θέλουν να αποχωρεί από το σχήμα, αποεπενδύοντας και από αυτή την συμμετοχή της Dogus επί ελληνικού εδάφους. Μάλιστα στο agcequitypartners.com δεν αναφέρονται στοιχεία μετοχολογίου ή βασικών συμμετεχόντων. Στην Ελλάδα, Legal & HR Manager είναι η Βίβιαν Σαρτζετάκη (έμπειρη νομικός με θητεία σε Aquis Hotel& Resorts, Τσιμέντα Ηρακλής, ξεκινώντας από την Lamda Development και το Latsis Group).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask