Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ αλήθεια για το Τάγμα Αζόφ και γιατί δεν δικαιολογείται η ρωσική...

Η αλήθεια για το Τάγμα Αζόφ και γιατί δεν δικαιολογείται η ρωσική εισβολή

Την πεποίθηση ότι υπάρχουν νεοναζιστικά και ακροδεξιά στοιχεία στο Τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας, αλλά είναι πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τη ρωσική εισβολή και τις σφαγές αμάχων εξέφρασε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών στο King’s College London και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής, «υπάρχει ένας πυρήνας αλήθειας στα όσα λέγονται. Όταν ιδρύθηκε το 2014 που έγινε η εισβολή στην Κριμαία – και μάλιστα ο ουκρανικός στρατός διαλύθηκε, ενώ πολλοί αξιωματικοί αυτομόλησαν στους Ρώσους- οι μόνοι που έμειναν να πολεμήσουν τους αποσχιστές στο Ντονμπάς ήταν εθελοντές οι οποίοι στελέχωσαν πολιτοφυλακές. Μια από αυτές τις πολιτοφυλακές ήταν το Τάγμα Αζόφ. Ήταν όντως εθνικοσοσιαλιστές ή ακροδεξιοί. Το 2015 ένα 30% ήταν άνθρωποι που κινούνταν προς τα άκρα. Οι υπόλοιποι ήταν τυχοδιώκτες, άνθρωποι που απλά ήθελαν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, υπήρχαν και ξένοι εθελοντές ανάμεσά τους και 1-2 Έλληνες τους οποίους δεν κατάφερα ποτέ να τους εντοπίσω».

«Επειδή προς το 2016 αυτοί γυρνούν στο Κίεβο και αρχίζουν να απαιτούν πολεμικές συντάξεις ή έχουν εμπλοκή σε εγκληματικές δραστηριότητες – προστασία και αγοραπωλησίες ναρκωτικών – στην πραγματικότητα έρχεται το κράτος και τους διαλύει όλους αυτούς. Κάποιοι πάνε στη φυλακή και κάποιοι άλλοι ενσωματώνονται στον ουκρανικό στρατό διατηρώντας τον τίτλο τους που μετά γίνεται Σύνταγμα Αζόφ, γιατί είχαν πολεμήσει πολύ σκληρά εναντίον των Ρώσων», εξήγησε.

«Ίσως ήταν λάθος του Κιέβου αυτή η κίνηση, γιατί δίνει ένα πάτημα στη ρωσική προπαγάνδα να υποστηρίζει όλα αυτά τα απαράδεκτα που υποστηρίζει», παραδέχθηκε. Όπως είπε, επειδή το Σύνταγμα Αζόφ είναι μια από τις 2-3 μονάδες που έχουν μείνει στη Μαριούπολη, οι περισσότεροι ντόπιοι πολεμούν μαζί τους, αφού ουσιαστικά είναι μια Πολιτοφυλακή και επομένως είναι πιο ανοικτή σε πολίτες. Κάποιοι από αυτούς που πολεμάνε είναι και Ελληνικής καταγωγής, καθώς οι Έλληνες ομογενείς αποτελούσαν περίπου το 25% με 30% της Μαριούπολης», διευκρίνισε.

«Δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία (νεοναζί και ακροδεξιοί). Υπάρχουν αλλά είναι πάρα πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση η παρουσία τέτοιων ανθρώπων δεν δικαιολογεί την ισοπέδωση μιας πόλης μισού εκατομμυρίου, την ομαδική σφαγή αμάχων. Δεν δικαιολογείται όλο αυτό το μεγάλο έγκλημα πολέμου που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, με την παρουσία 20,30, 40 ακροδεξιών ή νεοναζί», είπε χαρακτηριστικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ