Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ... άτυπη συμφωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα

Η… άτυπη συμφωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα

Για τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορούμε να γράψουμε και να πούμε πολλά. Αρκετά από αυτά μπορούν να ιδωθούν από πολλές σκοπιές. Οπως αυτό που αφορά τις εκλογές. Κάποιοι… διαβάζουν ότι ο πρωθυπουργός το άφησε ανοικτό, άλλοι ότι το έκλεισε και πάμε για το τέλος της τετραετίας.

Τις απόψεις μου τις έχω γράψει, αλλά στην πολιτική όπως και στη ζωή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι από τις προθέσεις των πρωταγωνιστών.

Εγώ θα σταθώ σε ένα σημείο, της συνέντευξης, που αφορά το ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών. Και εκεί νομίζω ότι είναι το πρώτο σημείο σύγκλισης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης: “Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε συγκυβέρνηση. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Αν αύριο ο κ. Τσίπρας θα είναι πρώτο κόμμα, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.

Γιατί το έκανε αυτό ο κ. Μητσοτάκης; Πολύ απλά , για να σταματήσει διάφορα σενάρια, που διακινούνται και μιλούν για το ενδεχόμενο πρωθυπουργό κοινής αποδοχής σε περίπτωση συγκυβέρνησης.

Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια. Ο κ. Μητσοτάκης το ξεκόβει από τώρα, αν και δεν γνωρίζει εάν την επομένη των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας θα το τηρήσει. Ηδη το ρεπορτάζ μου λέει ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις εντός του κόμματος να μην επιμείνει σε αυτόν τον όρο σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση με …εταίρους άλλα κόμματα. Η ίσως ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει και φροντίζει από σήμερα να το ξεκαθαρίσει τόσο προς τον κ. Τσίπρα όσο και προς τον κ. Ανδρουλάκη.

Βέβαια εγώ θα πω για άλλη μια φορά ότι αυτά όλα θα τα γνωρίζουμε την επομένη των εκλογών και αφού έχει μεσολαβήσει ένα δύσκολο και…καυτό καλοκαίρι, στο τέλος του οποίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τον κ. Μητσοτάκη.

Κατά τα άλλα θα έλεγα, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός το θέμα των εκλογών παραμένει ζωντανό και θα φανεί από τα πακέτα που θα μοιραστούν για τα καύσιμα και όχι μόνο, αλλά και για τα σχέδια της προεκλογικής ούτως ή άλλως ΔΕΘ.

Για την ώρα ας αρκεστούμε να πούμε ότι η άτυπη συμφωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα παραμένει ενεργή. Αν και ο δεύτερος θα μας έχει πείσει από την πορεία του ότι τηρεί τις συμφωνίες του. Ατυπες ή μη. Το αποτέλεσμα εξάλλου για αυτόν είναι ο θάνατός σου ή ζωή μου. Εάν χάσει θα χαθεί ή θα για να επιβιώσει θα περάσει στο μεταβατικό στάδιο. Εάν του βγαίνουν τα κουκιά, για να επιβιώσει θα δεχτεί πρωθυπουργό όποιον του πει ο εταίρος του. Πάντα για το καλό μας και για την…πατρίδα!

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ