*Τη μία μέρα με Nvidia πάνω, την αμέσως επομένη με Nvidia κάτω. Ποια Fed, ποιος Powell, η Nvidia κύριοι καθορίζει το παιχνίδι στην Wall Street. Για να δούμε, τι θα βαρύνει περισσότερο, τι θα ανακοινώσει ο επικεφαλής της Fed ή μήπως κάποια νέα ανακάλυψη στην ΑΙ η εταιρεία των 2,18 τρισ.$. Σε απόλυτο όρο αποτίμησης, η Nvidia ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Ιταλίας- και λίγο παραπάνω-.
*Τι να λέμε τώρα και στην Λεωφόρο Αθηνών ψάχνονται γιατί η JPMC δημοσιοποιεί την έκθεση- μνημόνιο περί “ρηχότητας” του Χρηματιστηρίου Αθηνών- της αναποτελεσματικότητας της διοίκησης των Ελληνικών Χρηματιστηρίων δύο χρόνια μετά τον διορισμό Κοντόπουλου να έχει συμβάλει στην…εμβάθυνση ανέκδοτο που με τα κριτήρια της MSCI θα συμπεριλάμβανε (δυνητικά) όλες κι όλες 3 εισηγμένες-άντε το πολύ 5. Το ωραίο; η έκθεση της JPMC δημοσιοποιήθηκε μόλις μία συνεδριάσιμη μετά την ετυμηγορία του Moody’s. Ούτε αναβάθμιση των προοπτικών, σε “θετικές” από “σταθερές” πολύ δε περισσότερο ούτε αναβάθμιση του Βa1 σε Βaa3. Πολύ χαμηλά την πήγε την…ψυχρολουσία από τον οίκο Moody’s η κυβέρνηση. Εάν ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία θα είχε ακολουθήσει ομοβροντία πανηγυρικών ανακοινώσεων. Τώρα σιωπή, είπαμε κρείττον σιγάν…
*Πάμε στην JPMC- θυμίζω ο όμιλος έδινε 90% πιθανότητες για αναβάθμιση από τον Moody’s. Το δια ταύτα της έκθεσης του για την ελληνική κεφαλαιαγορά: καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος (τελευταίος εν προκειμένω) στην πόλη. Κάπως έτσι θα το απέδιδε η γιαγιά μου, που όταν έβγαινε στο χωράφι έπαιρνε μαζί της και τους Financial Times. Το όλον του ΧΑ είναι-δεν είναι 100 δισ. σε όρους αποτίμησης. Όμως, εδώ και 6 μήνες οι γνωρίζοντες (προ)ειδοποιούσαν τους καθ’ ύλην αρμοδίους πως η προοπτική επανόδου της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των αναπτυγμένων απαιτεί δουλειά, σοβαρή και μεθοδική δουλειά που να παράγει αποτέλεσμα- πρακτικά ουσιαστική εμβάθυνση της-. Αντ’ αυτής, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αναλώνονταν σε πομφόλυγες περί αναβάθμισης, επαίρονταν για την τεράστια πρόοδο κ.λ.π, κ.λ.π φληναφήματα, εάν δεχθούμε ότι η JPMC έχει γνώσιν των όσων αναφέρεται. Γιατί είναι η JPMC που σχεδίασε και (δι)οργάνωσε το road show στην Νέα Υόρκη, το πρώτο αποκλειστικά Greek Day προκειμένου τα “πολύ γερά πορτοφόλια” από τις 2 ακτές των ΗΠΑ να δουν και λίγο Ελλάδα. Υποθέτω ότι οι επιτελείς της JPMC- επιφορτισμένοι με την ελληνική αγορά- στέλνουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση- αλλά και εν γένει προς το πολιτικό σύστημα- μόλις λίγα 24ωρα μετά το μήνυμα από τον οίκο Moody’s. Υποθέτω πως, ο πρωθυπουργός γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για να παραμείνει το στοίχημα της αναβάθμισης (οικονομίας, κεφαλαιαγοράς) ενεργό. Υπάρχει χρόνος- μόνο που η (δυνητική) περίοδος για να επιτευχθεί ο στόχος μετατίθεται για (κατ’ αρχήν) ένα 6μηνο μετά. Ο Βασίλης Γούλας τα γράφει εδώ και καιρό, για την κορύφωση των καμπυλών, του ρυθμού ανάπτυξης, του κορεσμού κ.λ.π. Θα πείτε, εδώ προειδοποιούσαν ονόματα όπως το ΙΟΒΕ, η Eurobank αλλά και το ΚΕΠΕ και όσοι δεν φορούν “παρωπίδες” ή δεν είναι σε pay rolls.
*Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενδεικτική το πόσο εύκολα (και αβίαστα) μπορεί να 2-3 hedge funds να (ξε)πουλήσουν τις θέσεις τους, “ρίχνοντας” την “ρηχή” χρηματιστηριακή αγορά. Μου έλεγε επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος εισηγμένης του FTSE25- πόσο κρίμα είναι να εξαερώνεται αποτίμηση μίας απόλυτα υγιούς εταιρείας ακριβώς επειδή ορισμένοι από τους καθ’ ύλην αρμοδίους δεν φροντίζουν να κάνουν σωστά/αποτελεσματικά την δουλειά τους. Μετά είναι να απορείς που η διοίκηση της Coca Cola HBC πήρε των ομματιών της για το City-και τον FTSE100- ή της Viohalco που πήγε Βρυξέλλες- Euronext- όπου κατέφυγε και του ομίλου ΤΙΤΑΝ, μου συμπλήρωσε πικρόχολα καθώς ο ίδιος επιμένει ελληνικά. Σύμφωνα με την έκθεση της JPMC, μόλις 3 είναι οι εισηγμένες (άντε 5) που πληρούν τις προϋποθέσεις για MSCI MD, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank από τον τραπεζικό κλάδο (η 3η είναι ο ΟΠΑΠ). Για αυτό και ήταν από τους ελάχιστους survivors της χθεσινής συνεδρίασης. Συγκεκριμένα η Εθνική με άνοδο 1,11% στα 7,30 ευρώ και η Eurobank με 0,95% στα 1,80 ευρώ. Με συναλλαγές 3,12 εκατ. τμχ και 6,44 εκατ. τμχ αντίστοιχα.
*Διασώθηκαν: ΤΙΤΑΝ (25,65), ΕΥΔΑΠ (5,47) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,50). Σημειώναμε χθες, από νωρίς για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι διορατικοί της αγοράς δεν έδωσαν και τόση σημασία στο μείον 1,59% της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,47 ευρώ αλλά-κυρίως- στις συναλλαγές των 1,090 εκατ. τμχ που άλλαξαν χέρια την Παρασκευή.
*Όπως επίσης και για Real Consulting: Ομοίως για τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά της Real Consulting. Με 4,64% στα 4,06 ευρώ και αποτίμηση 87,3 εκατ. Όλο και κοντύτερα στο όριο των 100 εκατ. και την Κύρια Αγορά.
*Ότι έχασε η Optima Bank την Παρασκευή, το αναπλήρωσε χθες. Επάνοδος με 2,94% στα 7,70 ευρώ. Τους είδα τους 3-4 που βιάστηκαν να…πανηγυρίσουν με το μείον της Παρασκευής. Αντί για…πανηγύρια, καλύτερα να πάρουν καμιά μετοχή όταν ξανά διορθώσει προς τα 7,60 ευρώ.
*Πάντως, θέμα της ημέρας ήταν η προσυμφωνημένη εντολή για 3,07 εκατ. μτχ της AEGEAN στα 12 ευρώ, κυρίως όμως οι εξελίξεις που δρομολογούνται. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως πρόκειται για πώληση του 3,4% από την θέση του Παναγιώτη στον Θανάση Λασκαρίδη έχει ενδιαφέρον. Αφ’ ενός γιατί ενισχύονται οι πληροφορίες insiders πως οι 2 αδελφοί (δια)χωρίζουν τις δραστηριότητες/ συμμετοχές τους, που σημαίνει ότι θα δοθεί και η υπόλοιπη συμμετοχή με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της συμμετοχής του Παναγιώτη Λασκαρίδη στο μ.κ της εισηγμένης. Αφ’ ετέρου γιατί θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης του Θανάση Λασκαρίδη προς τον Ευτύχη Βασιλάκη, των προοπτικών που έχει η AEGEAN υπό την διοίκηση του Ευτύχη. Θα θυμίσω 2 περιστατικά-γνωστά στους παλαιότερους- οι αδελφοί Λασκαρίδη απέκτησαν τα ποσοστά συμμετοχής στην εταιρεία όταν είχαν “δώσει τα χέρια” με τον αείμνηστο Θεόδωρο Βασιλάκη εισφέροντας την αεροπορική Cronus που είχαν δημιουργήσει δραστηριοποιούμενοι κυρίως στην αγορά της Γερμανίας. Το δεύτερο, όταν μόλις λίγα 24ωρα πριν την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ ο Νίκος Σταθόπουλος είχε πλησιάσει τους αδελφούς Λασκαρίδη προτείνοντας τους εξαγορά των ποσοστών που-εν τω μεταξύ- είχαν αποκτήσει στην AEGEAN. Εάν θυμάμαι καλά, καλοκαιράκι του 2007 ήταν. Θυμάμαι πως ο τότε- πρόεδρος του ΧΑ- Σπύρος Καπράλος είχε μείνει εμβρόντητος όταν του είχα αποκαλύψει την πληροφορία. Εν τέλει η εξαγορά των ποσοστών δεν προχώρησε, η εισαγωγή της AEGEAN έγινε και με τους Θανάση-Παναγιώτη Λασκαρίδη. Πλέον-17 χρόνια μετά- ο Θανάσης πουλά τη συμμετοχή του στον Παναγιωτη, ο οποίος πλέον είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τον Ευτύχη Βασιλάκη. Κερδισμένοι αμφότεροι οι αδελφοί, καθώς η εταιρεία αποτιμάται στα 1,2 δισ. προεξοφλώ δε πως μετά από εύλογο χρόνο επιπλέον κερδισμένος θα είναι ο Θανάσης Λασκαρίδης με την AEGEAN στα 1,8 δισ., στα 2 δισ. plus. Αυτά είναι επιχειρηματικά/επενδυτικά στοιχήματα που αξίζει να ακολουθήσει κάποιος σε ορίζοντα 9-12-15 μηνών. Low risk.