Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΖυθοποιία Μακεδονίας Θράκης A.E.: Δικαίωση απέναντι στην Heineken N.V. στο Δικαστήριο της...

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης A.E.: Δικαίωση απέναντι στην Heineken N.V. στο Δικαστήριο της Ολλανδίας

Το ολλανδικό δικαστήριο θα αποφασίσει για το ύψος της αποζημίωσης την οποία θα πρέπει να καταβάλλουν από κοινού η Heineken N.V. και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης να διεκδικεί αποζημιώσεις άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ.

«Με μια ιστορική απόφαση το Ολλανδικό Δικαστήριο δικαίωσε τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ), επιβεβαιώνοντας την αλληλέγγυα ευθύνη της Heineken για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές της θυγατρικής της, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» αναφέρει ανακοίνωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. που συμπληρώνει:

«Συγκεκριμένα, η αγωγή που κατέθεσε η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης το 2017, ξεπέρασε με επιτυχία όλα τα δικονομικά κωλύμματα που προέβαλε η Heineken, ανοίγοντας το δρόμο για τον υπολογισμό του ύψους της αποζημίωσης την οποία θα πρέπει να καταβάλλουν από κοινού η Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης να διεκδικεί αποζημιώσεις άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Πρωτοδικείο του Άμστερνταμ έκρινε ότι η Heinekenαποτελεί μέρος της ίδιας οικονομικής οντότητας (“singleeconomic unit”) με την ελληνική θυγατρική της, στην οποίαασκεί αποφασιστική επιρροή, και ως τέτοια είναι “αλληλεγγύως και εις ολόκληρον” υπεύθυνη για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε με την 590/2014 απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η αγωγή αποτελεί συνέχεια της απόφασης που εξέδωσε ηελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2015, η οποία επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ, για πρακτικές κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Η παρούσα απόφαση αποτελεί ορόσημο τόσο για τον κλάδο της ζυθοποιίας όσο και ευρύτερα, καθώς θέτει ένα παγκόσμιο δεδικασμένο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων απευθείας από μητρική εταιρεία για δραστηριότητα θυγατρικής. Συγχρόνως, αποτελεί μία εμβληματική νίκη ενάντια στις μονοπωλιακές πρακτικές διεθνώς, δημιουργώντας ένα πλαίσιο για την εξισορρόπηση των δυνάμεων εντός των αγορών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.»

Σύμφωνα με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης:

  • Η ετυμηγορία αυτή καταλογίζει στην Heineken N.V. την ευθύνη για την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της θυγατρικής της, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (ΑΛΦΑ, Μάμος, Νύμφη, Heineken, Amstel, κ.α.) στην Ελλάδα.
  • Το ολλανδικό δικαστήριο θα αποφασίσει για το ύψος της αποζημίωσης την οποία θα πρέπει να καταβάλλουν από κοινού η Heineken N.V. και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης να διεκδικεί αποζημιώσεις άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η απόφαση αυτή αποτελεί δικονομικό δεδικασμένο, γεγονός που σημαίνει ότι η Heineken Ν.V. μπορεί πλέον να βρεθεί αντιμέτωπη με πληθώρα αξιώσεων για παρόμοιες συμπεριφορές των θυγατρικών της σε κράτη μέλη της ΕΕ, όπου οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν επιβάλει κυρώσεις εις βάρος τους.

Ο Δημήτρης Κρις, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και μέλος του ΔΣ της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης, δήλωσε: «Νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι από τη χθεσινή απόφαση. Είναι μια νίκη για όλες τις ανεξάρτητες ζυθοποιίες της Ευρώπης που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τις καταχρήσεις και την παραβατικότητα των πολυεθνικών κολοσσών. Η απόφαση επιβεβαιώνει όσα υποστηρίζαμε για την αλληλέγγυα ευθύνη της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα».

Ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της ΖΜΘ, Νικόλαος Μπήλιος δήλωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για την ελληνική ζυθοποιία, καθώς αλλάζει τα δεδομένα του κλάδου και ενδυναμώνει έμπρακτα τις ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες διεθνώς που προσπαθούν να ανταγωνιστούν σε μια αγορά που κυριαρχείται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.»

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ