Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕφιαλτικά σενάρια στην αγορά ενέργειας - Σε αναζήτηση Ευρωπαϊκής λύσης η Ελλάδα

Εφιαλτικά σενάρια στην αγορά ενέργειας – Σε αναζήτηση Ευρωπαϊκής λύσης η Ελλάδα

Σε περιδίνηση βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των επιπτώσεων στην αγορά ενέργειας από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς μάλιστα δεν και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα φέρει νέο γύρο μεγάλης ανόδου του κόστους ενέργειας στην ελληνική αγορά. Ακόμη και τιμές στα 300 ευρώ ανά Mwh εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πολύ κοντά και άμεσα, κάτι βέβαια που έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. 

Να σημειωθεί ότι  στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή του ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 34% και σήμερα διαμορφώνεται στα 235,40 ευρώ/MWh από 175,61 ευρώ/MWh, χθες. Μάλιστα στο ενεργειακό μίγμα το 44,5% αντιπροσωπεύει το φυσικό αέριο, κάτι που δικαιολογεί άλλωστε και την εκτόξευση της τιμής, οι ΑΠΕ το  25% και ο λιγνίτης το 5,9%. 

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του φυσικου αερίου από εκεί που είχε σταθεροποιηθεί σε επίπεδα πέριξ των 70 ευρώ κατέγραψε χτες άνοδο 60% μέσα σε λίγες ώρες. Ανάλογα έχει εκτιναχθεί και η τιμής του πετρελαίου, που συμπαρασύρει τις τιμές των καυσίμων. Θέμα μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση, παρά την αναθέρμανση της συζήτησης, ωστόσο το ζήτημα του πλαφόν έχει και πάλι τεθεί, τουλάχιστον για κάποιες  περιοχές που ήδη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 ευρώ.

Ευρωπαϊκή παρέμβαση

Στο φόντο αυτό η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη μιας Ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της κρίσης τιμών στην ενέργεια. Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας  που συμμετείχε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Ελληνική Παραγωγή και η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου σημείωσε ότι η Ελλάδα φέρνει και πάλι στο δημόσια συζήτηση την πρόταση για τη σύσταση ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση από κοινού των επιπτώσεων στις τιμές.

Όπως σημείωσε οι πόροι του Ταμείου μπορεί να προέλθουν από αδιάθετα δικαιώματα ρύπων που διατηρεί «παγωμένα» ο ευρωπαϊκός μηχανισμός MSR ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, από δημοπρασίες μελλοντικών δικαιωμάτων. 

Μάλιστα ανέφερε ότι στο ταμείο αυτό θα μπορούσε εισρέυσουν πόροι 100 δις ευρώ με την Ελλάδα να έχει μερίδιο στα 2,5 δις ευρώ . Έτσι, η χώρα μας θα μπορούσε να ενισχυθεί χωρίς δημοσιονομικές επιβαρύνσεις στην προσπάθεια για την ανάσχεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βέβαια επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει να αξιοποιεί τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων και τα υπερπλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ χωρίς να διακινδυνεύεται η ισορροπία της αγοράς.

Πάντως χθες στο Κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από ελληνική εισήγηση, μπήκε μια σχετική αναφορά για την ανάγκη κοινής δράσης και σήμερα μένει να φανεί στο Eurogroup, που συνεδριαζει στο Παρίσι στο φόντο των εξελίξεων, αν θα υπάρξει μια περαιτέρω εξειδίκευση και μια προώθηση των ιδεών για κοινά Ευρωπαϊκά αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ