Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕφιάλτης για τις οικονομίες και τις αγορές το νέο status quo στην...

Εφιάλτης για τις οικονομίες και τις αγορές το νέο status quo στην ενέργεια

Συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα οι ισχυροί κλυδωνισμοί στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ισχυρές ρευστοποιήσεις, καθώς γίνεται κοινή συνείδηση πλέον ότι ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία ούτε βραχύβιος θα είναι, ούτε μπορεί να είναι τίποτα το ίδιο μετά από αυτόν.

Οι εμπορικοί και συναλλαγματικοί συσχετισμοί αλλάζουν άρδην, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ενώ ξαναγράφονται εκ νέου τα… βιβλία της παγκόσμιας οικονομίας και ξανασχεδιάζεται ο χάρτης της διεθνούς οικονομικής και επενδυτικής κοινότητας.

Η καταλυτική επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – οικονομία μέσω της τεράστιας εξάρτησης της ηπείρου από το φυσικό αέριο της εν λόγω χώρας, δεν μπορεί να τελειώσει… αναίμακτα, ούτε κανένα κράτος ή συνδυασμός κρατών είχαν προετοιμαστεί γι’ αυτό.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές απανταχού προβαίνουν σε καταιγιστικές ρευστοποιήσεις για να σώσουν οτιδήποτε σώζεται, οδηγώντας τις χρηματιστηριακές αγορές σε μεγάλη πτώση και σε ημέρες που θυμίζουν το σοκ του Covid-19, ακριβώς δύο χρόνια πριν.

Χθες, σε μια ημέρα που το Χ.Α. είχε αργία λόγω Καθαράς Δευτέρας, υπήρξε νέο μπαράζ πωλήσεων διεθνώς, προϊδεάζοντας για δύσκολο άνοιγμα και τη δική μας αγορά σήμερα. Οι ασιατικοί δείκτες μετά την πτώση έως 2,50% την Παρασκευή, χθες βρέθηκαν εκ νέου στο καναβάτσο υποχωρώντας έως 3,87%, δείχνοντας ότι καμιά οικονομία και καμιά αγορά δε θα μείνει αλώβητοι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ευρύτερο ωστικό κύμα που φέρνει το σοκ ενός μεγάλου πολέμου μέσα στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες που την Παρασκευή βρέθηκαν σε καθεστώς sell off με τον DAX στο – 4,41%, τον CAC 40 -4,97% και τον ισπανικό IBEX 35 στο ισοπεδωτικό -6,24%, χθες δέχτηκαν νέα «πυρά» ρευστοποιήσεων. Ο DAX υποχώρησε κατά 1,98% χάνοντας τις 13.000 μονάδες μετά από πολλούς μήνες, ο CAC 40 έχασε τις 6.000 μονάδες με απώλειες 1,31%%, ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες και στον ευρωπαϊκό νότο. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,10%.

Την ίδια ώρα σε συνθήκες ξεπουλήματος βρέθηκαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Dow Jones να υποχωρεί 797,42 μονάδες ή 2,37% χάνοντας τις 33.000 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 127,78 μονάδες ή ποσοστό 2,95% με κλείσιμο στις 4.201,09 μονάδες, ενώ Nasdaq έχασε (και) τις 13.000 μονάδες κλείνοντας στις 12.830,96 μονάδες με απώλειες 482,48 μονάδων ή ποσοστό 3,62%.

Οι εκτιμήσεις της UBS

H UBS εκτιμά ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε επίπεδο που θα ωθήσει τα δυτικά έθνη να αποδεχθούν τη διακοπή τής ροής ενέργειας της Ρωσίας και εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 125 δολ./βαρέλι ή υψηλότερα για δύο τρίμηνα, θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 0,5% χαμηλότερη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και υψηλότερο πληθωρισμό, επηρεάζοντας την καταναλωτική δύναμη. Εάν διαταραχθεί η ροή ενέργειας της Ρωσίας, τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα παγκόσμια κέρδη πιθανότατα θα προκαλούσαν περισσότερες μακροχρόνιες απώλειες για τις αγορές μετοχών και κυρίως των ευρωπαϊκών αγορών.

Σύμφωνα την UBS, ο συνδυασμός της πτώσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης ευρωπαϊκής τιμής άνθρακα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, δεδομένης της εξάρτησης της περιοχής από τη ρωσική ενέργεια. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008, ξεπερνώντας τα 130 δολ. το βαρέλι, μετά την αναγγελία από την Ουάσιγκτον ότι εξετάζεται με τους Ευρωπαίους η επιβολή απαγόρευσης στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής σχετικής απαγορεύσεις εισαγωγών από την Ευρώπη. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο περίπου 5% στα 124 δολ. κατά την ώρα του κλεισίματος των συναλλαγών στη Ν. Υόρκη.

Υπάρχει, πάντως, ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν θα καταλήξουν σε μια νέα πυρηνική συμφωνία, κάτι που θα έφερνε ιρανικά βαρέλια πετρελαίου στην αγορά. Όμως, η πιθανή προσφορά αργού από το Ιράν δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο απώλειας ρωσικού πετρελαίου.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έπληξε τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, καθώς το υψηλότερο κόστος καυσίμων αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Η Delta Air Lines, η American Airlines και η United Airlines υπέστησαν βαριές απώλειες. 

Οι μετοχές καταναλωτικών ειδών, με επικεφαλής τις αμερικανικές μετοχές μόδας πολυτελείας και ένδυσης, υπέστησαν επίσης μεγάλες απώλειες, καθώς επικράτησαν ανησυχίες για εξασθένηση της ζήτησης από την Ευρώπη.

Σε χαμηλά δώδεκα μηνών το Χ.Α.

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο που χθες έχασε τη συνεδρίαση. Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 3,85% κλείνοντας στις 821,74 μονάδες, επίπεδα που είναι νέα χαμηλά δώδεκα μηνών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από το Μάρτιο του 2021.

Συνάμα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε απώλειες 11,37%, με τον τραπεζικό κλάδο να καταποντίζεται με πτώση 21,9%! Αξίζει να σημειωθεί πως στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις από την έναρξη του πολέμου (Πέμπτη 24/2) η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 9,5 δισ. ευρώ, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 13,43% το ίδιο διάστημα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ