*Διαφωνία (πολιτειακών) τραπεζιτών για τα επόμενα βήματα της Fed. Από τα καίρια συμπεράσματα της χθεσινής FOMC, η αξιολόγηση των συνεπειών στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που κατά γενική εκτίμηση συνέβαλε-εν μέρει- στην πιστωτική σύσφιξη και την επιβάρυνση του κόστους χρήματος. Παρ’ όλα αυτά, από την στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει σε ποσοστό διπλάσιο του στόχου (4% τον Μάιο) δεν αποκλείεται η Federal Reserve να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις από Ιούλιο ή Σεπτέμβριο.
*Σήμερα συνεδριάζει το δ.σ της ΕΚΤ, με τις αγορές να προεξοφλούν και νέα αύξηση 25 μ.β, τουλάχιστον. Ωστόσο, στην ίδια συγκυρία είναι που η ΕΚΤ ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες την αποπληρωμή δανείων (χαμηλών-μηδενικών επιτοκίων) που τους είχαν χορηγηθεί την 2ετία της πανδημίας. Το ύψος των κεφαλαίων… ζαλίζει, καθώς ξεπερνά τα 500 δισ. μισό τρισ σε περιόδους λιγότερου-ακριβότερου χρήματος, μόνο σε πιστωτική ασφυξία οδηγεί. Κοινός τόπος, στην Φρανκφούρτη πως το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος συνιστά το “άνοιγμα” του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ιταλίας. Αυτό γιατί, τα ανεξόφλητα δάνεια που έχουν λάβει οι ιταλικές τράπεζες στο πλαίσιο των TLTROs ξεπερνούν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους (που έχουν στο “ταμείο” της ΕΚΤ).
*Σύμφωνα με τον Reinhard Cluse-οικονομολόγο της UBS Group AG, Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα να πιεστούν, καθώς στις 28 Ιουνίου λήγουν δάνεια 476,8 δισ. (από TLTROs). Ειδικότερα, ο Joan Spadigam-στρατηγικός αναλυτής της NatWest- θυμίζει ότι οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστεί να (από)πληρώσουν περί τα 35 δισ. (το 2023) και άλλα 75 δισ. (το 2024) στο πλαίσιο αποπληρωμής δανείων αυτής της κατηγορίας. Αντιστάθμιση υπάρχει, μπορεί να γίνει λ.χ. μέσω αλληλόχρεων repos, συμβάσεων με εγγύηση μεταξύ επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να αποτελέσουν (συνολική) λύση μόνο τα repos, είναι όμως ένας τρόπος hedging. Τα σημειώνει λίγο πιο αναλυτικά η DeA καθώς αφορούν τόσο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο τις επιχειρήσεις.
*Έχει και άλλη-σημαντικότερη- εναλλακτική το εγχώριο σύστημα, το σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεση της όπου κατατάσσει την Ελληνική οικονομία και τις τράπεζες στους ευνοημένους του NextGenerationEU, των κεφαλαίων-επιδοτήσεων/δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό ο γερμανικός οίκος συστήνει “buy” για τις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών.
*Σήμερα, Πέμπτη, ολοκληρώνεται το 3ήμερο European Financials Conference της Goldman Sachs, στο Παρίσι. Συμμετέχουν και οι 4 συστημικές σε αυτό το road show, σύμφωνα δε με όσα μας έλεγε χθες μεσημέρι μέλος της αποστολής μίας εξ’ αυτών, η υποδοχή των ξένων σε τίποτε δεν θύμιζε προηγούμενες χρονιές. Όντως, μετά από μία επώδυνη 12ετία το εγχώριο σύστημα είναι σε διαδικασία επαναφοράς προς την επενδυσιμότητα.
*Στην Αθήνα κλιμάκιο της Moody’s, προετοιμάζοντας την επίσκεψη των επιτελών του αμερικανικού οίκου 19-20 Ιουνίου, στην Αθήνα. Δευτέρα και Τρίτη, στην αρχή της εβδομάδας πριν την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Σε σειρά συναντήσεων με παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, τραπεζίτες και οικονομικούς παράγοντες. Εάν ισχύσει ο προγραμματισμός τους, Οκτώβριο θα ξανά έρθουν Αθήνα. Είναι το φθινόπωρο και των αξιολογήσεων, της επενδυτικής βαθμίδας, των αποκρατικοποιήσεων, της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες.
*Από Δευτέρα 26 Ιουνίου, εάν και εφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, οι προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου είναι: εκκίνηση της διαδικασίας απο-επένδυσης του ΤΧΣ, αποστολή του σχεδίου σύμβασης για την “Εγνατία Οδό” στο Ελεγκτικό Συνέδριο- θα ανοίξει ο δρόμος ολοκλήρωσης του διαγωνισμού ύψους 1,5 δισ.- δηλαδή της παραχώρησης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά πάσα πιθανότητα- και εκτός νέου απροόπτου- στις 17 Ιουλίου η “μάχη” για την διεκδίκηση της σύμβασης για την “Αττική Οδό”, προώθηση της διάθεσης του 20%+10% του “Ελευθέριος Βενιζέλος” (σε ΧΑ και τους καναδούς του PSP αντίστοιχα). Αυτά είναι τα μεγάλα προγράμματα που προορίζεται να “τρέξουν” από την επομένη κιόλας των εκλογών. “Το τι θα βγάλει η κάλπη, λίγο ως πολύ το εκτιμάμε, το πιθανολογούμε…”, μου έλεγε γνωστός επιχειρηματίας, για να συμπληρώσει πως “…από τον ορισμό των προσώπων στους τομείς που μας ενδιαφέρουν θα δούμε πως το πηγαίνει ο πρωθυπουργός…”. Μην ακούς τα διάφορα ονόματα, που ακόμη και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι διαρρέουν δεξιά-αριστερά, συνέχισε…για να δούμε.
*Προς ώρας: νέα ιστορικά υψηλά για Jumbo, Cenergy Holdings, AEGEAN αλλά και πολυετή υψηλά για περισσότερες από 20 εισηγμένες/μετοχές στην χθεσινή συνεδρίαση. Προφανώς όταν ένα fund τοποθετείται σε αυτές τις τιμές σε εταιρείες που έχουν χρηματιστηριακή αξία 3,374 δισ. (Jumbo), 1,186 δισ. (Cenergy Holdings) ή 934 εκατ. (AEGEAN) δεν το κάνει για να χάσει. Κατά κανόνα ανάλογες τοποθετήσεις σηματοδοτούν περαιτέρω άνοδο των συγκεκριμένων εισηγμένων, πιθανότατα της ίδιας της αγοράς.
*Έγιναν μόδα τα “λιμενικά”, στην δεύτερη φάση ο διαγωνισμός για το 67% του μ.κ του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Advance Properties, Goldair, Intrakat- ΤΕΚΑΛ, Israel Shipyards- Χαλυβουργία Ελλάδος, Mariner Capital, QTerminals, ΟΛΘ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι οκτώ διεκδικητές, 2-3 οι επικρατέστεροι.
*Οι κρουαζιεράδες θέλουν την ανάπτυξη του λιμένος Λαυρίου. Συν έργα σύνδεσης (οδικής, σιδηροδρομικής) που θα χρειαστεί να γίνουν. Το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται και για το Λαύριο, το ενδιαφέρον δεδομένο. Μετά τις εκλογές ο διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα εισηγηθεί στο Ταμείο τον τρόπο αξιοποίησης.
*Και μιας ο λόγος για τα “λιμενικά”, ποια εισηγμένη διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της 2 ιδιόκτητα λιμάνια (με τις ανάλογες δομές); η Loulis Mills. Είναι δυνατόν να αποτιμάται ολόκληρος ο όμιλος 50 εκατ. ευρώ; η στήλη θέτει το ερώτημα- σχεδόν- καθημερινά, και απ’ ότι διαπιστώνω επιβεβαιώνεται στο ταμπλό. Έως τα 3,07 ευρώ η μετοχή, για τα μέλη του δ.σ τα αναφέραμε και χθες.
*Τα αυτονόητα είπε (στο in.gr) ο Γιάννης Στουρνάρας αναφορικά με την φοροδιαφυγή. Το ζήτημα δεν είναι να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά να διευρύνουμε την φορολογική βάση. Δηλαδή, να μην πληρώνουν οι λίγοι αλλά όλοι (στον βαθμό του εφικτού). Ο κεντρικός μας τραπεζίτης είπε το εξής απλούστατο: η κατανάλωση στην Ελλάδα ανέρχεται στα 140 δισ. ετησίως, αλλά τα εισοδήματα που δηλώνονται δεν ξεπερνούν τα 80 δισ., πρακτικά μένουν 60 δισ. που κυκλοφορούν στην λεγόμενη “μαύρη-γκρίζα ζώνη”. Και δεν μπορεί και τα 60 δισ. να προέρχονται από καταθέσεις, που παρεμπιπτόντως έχουν αυξητική τάση. Είπε και άλλα ο κεντρικός μας, όπως: ο 1 στους 4 ΔΕΝ πληρώνει ούτε ευρώ ( ; ), άλλος 1 στους 4 πληρώνει φόρο 15 έως 60 ευρώ (;; ). Εξίσου συγκλονιστικό: οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν τζίρο 40 δισ. ετησίως, η φορολογική εισφορά τους φθάνει μόλις τα 3,5-4 δισ. Οπερ…
*Στα των ΑΕΕΑΠ, των υποδομών και του real estate: φαίνεται πως η παραίτηση κορυφαίου στελέχους εταιρείας του κλάδου σχετίζεται με τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη σε μεγάλους ομίλους που εξετάζουν το ενδεχόμενο, ακόμη και συγχώνευσης. Εάν προχωρήσει τελικά το deal θα αφορά σε χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν από ξενοδοχεία, κτήρια μέχρι γραφεία, οικιστικά συγκροτήματα κ.α.
*ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ=Exalco, ακριβώς στην θυγατρική είναι η υπεραξία της εταιρείας του Γιάννη Καντώνια.
*Μου επισήμανε γνωστός το εξής εύρημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων: ΣΥΡΙΖΑ από 17% έως 21,4% vs ΠΑΣΚΟ/ΚΙΝΑΛ από 9,3% έως 12,9%, δηλαδή μου είπε εάν-εάν…- έβγαινε το χαμηλό του ΣΥΡΙΖΑ και το υψηλό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ η διαφορά θα ήταν 4,1% ( ! ). Θα πει κάποιος, οι δημοσκόποι τώρα που δεν αισθάνονται την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ τα λένε όπως τα “μετρούν”; και θα έχει δίκιο.
*Βλέπω 1-2 δημοσιεύματα για το ΑΜΑΝzoe κ.λ.π με ευθείες βολές. ΟΚ… Ας το κοιτάξει- που δεν μπορεί θα το έχει κατά νου- ο Γιώργος Χρυσικός της Grivalia Hospitality.
*Στις εγκαταστάσεις του ultra lux resort ο ισχυρός άντρας Vlad Vorodin, το πιθανότερο και ο Bernard Arnaut ο 74χρονος επικεφαλής του ομίλου Louis Vuitton/LVMH, ο mr 221,7 billion USD net worth.