*Σήμερα, Δευτέρα, η ανακοίνωση των στοιχείων βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης. Επίσης, η μηνιαία αναφορά του ΟΠΕΚ. Αύριο, Τρίτη η σειρά για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Μάκρο στοιχεία, που σε συνδυασμό με τα τελευταία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις ΗΠΑ πιθανά να αυξήσουν το volatility στις αγορές.
*Η επάνοδος της κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα ξανά “τραβήξει” πάνω από τα 100$/βαρέλι το crude WTI. Εκ νέου διαδρομή προς τα 150$ “βλέπουν” οίκοι, όπως λ.χ. η Morgan Stanley.
*H Γερουσία παρέμεινε-τελικά- στα χέρια των Δημοκρατικών. Αμφίσημη εικόνα, νωρίτερα, στην προθεσμιακή της Wall Street. Η ηχηρή κατάρρευση του FTX, τα “απόνερα”, η αναπόφευκτη δικαστική συνέχεια. Το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο του Sam Bankman-Fried επλήγη από μία περίεργη εκροή 662 εκατ. $ σε tokens εξέλιξη που έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση.
*Σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη νέα ομοβροντία δημοσιευμάτων για παρακολουθήσεις (κατά την ΝΔ)- υποκλοπών (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ).
*Τι σημαίνουν πρακτικά για οικονομία-επιχειρηματικότητα-αγορά οι τελευταίες εξελίξεις; Από την στιγμή, που στο μπαράζ των αποκαλύψεων έχουν συνταχθεί και (θεωρούμενων) φίλα προσκείμενων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βλέπω να έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Να κάνω μία εκτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες γνωστού-γνώστη της κατάστασης. Επιστροφή της ΕΥΠ στο Προστασίας του Πολίτη-Τάκη Θεοδωρικάκο. Προσωπικά θα περίμενα να δω τι στάση θα τηρήσουν-πρώην πρωθυπουργοί, αλλά και κομματικών με επιχειρηματική επιρροή (λ.χ. Όλγα Κεφαλογιάννη). Δεν είναι τυχαίο, πως κορυφαίος επιχειρηματικός παράγων με τον οποίο επικοινώνησε χθες η DeA δεν απέκλειε το ενδεχόμενο οι εκλογές να επισπευσθούν αρκετά νωρίτερα της 9ης Απριλίου (των Βαΐων). Δηλαδή; με την απάντηση να “φωτογραφίζει” το ενδεχόμενο-ακόμη- και του Ιανουαρίου.
*Η συζήτηση είχε-προφανώς- και επιχειρηματική διάσταση. “Ξεχνάμε τον διαγωνισμό για την Αττική Οδό, στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός πάει σε εκλογές τόσο νωρίτερα…”. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα εμπλοκή σημειώθηκε αφ’ ενός με τον διαγωνισμό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με την υπόγεια αποθήκη καυσίμων και ακόμη 2-3 μικρότερης εμβέλειας διαγωνισμούς. Πάντως η μέχρι τώρα φθορά της κυβέρνησης μάλλον ανεπαίσθητη είναι, η δε ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μέτρια.
*Στόχος ορισμένων ξένων κέντρων είναι η δημιουργία πιο “ανοιχτών κυβερνητικών σχημάτων” για προφανείς λόγους, συμπλήρωσε και έκλεισε την συζήτηση ο παράγων (ο οποίος θεωρείται ριγμένος από την κυβέρνηση). Παρ’ όλα αυτά η θέση του ήταν ακριβώς αντίθετη απ’ ότι αναμενόταν.
*Όσον αφορά στον διαγωνισμό για τον ΟΛΑ, η DeA επαναφέρει το ερώτημα της, εάν η πλευρά Κοπελούζου δυσαρεστήθηκε (sic) από τη ματαίωση του. Στο γεύμα με τον Νίκο Σταθόπουλο, συζητήθηκε εναλλακτική πρόταση; Εμείς εδώ είμαστε, είτε για επιβεβαίωση, είτε για διάψευση.
*Σε κομβική συγκυρία η JPMC προχωρά σε περαιτέρω ισχυροποίηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Νέα γραφεία, επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και αναβάθμιση της παρουσίας του δίδυμου Παπαδόπουλου-Γεωργακόπουλου. Δεδομένου, ότι αυτή η εξέλιξη “έκλεισε” μετά την συνάντηση του Jamie Dimon με τον Κυριάκο Μητσοτάκη-αρχές του 2022- θα είχε ενδιαφέρον η στάση της πανίσχυρης επενδυτικής τράπεζας, αλλά και άλλων (κυρίως) αμερικανικών οίκων στο ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών και των όποιων πολιτικών εξελίξεων δρομολογηθούν.
*Είχε εκτιμήσει η DeA, πως στο Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ που διοργανώνει η Morgan Stanley (28-29 Νοεμβρίου) κάθε ερώτηση επιχειρηματικού, επενδυτικού χαρακτήρα θα συμπληρώνεται και από ανάλογο πολιτικού, για να της καταλογισθεί από πηγή προσκείμενη στην διοίκηση πως… μεροληπτεί. Και αμφισβητεί την προσπάθεια της διοίκησης. Η στήλη ανοιχτή και στοιχήματα δέχεται και ότι δει… “Έκλεισε στόματα” το 3,27% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 19,25 ευρώ την Παρασκευή. Με αυξημένες συναλλαγές και αρκετά “πακετάκια” των 15 έως 45 χιλιάδων μετοχών.
*Σε ξένο fund το πακέτο των 3,74 εκατ. μτχ της Eurobank στα 1,071 ευρώ. Αξίας 4,01 εκατ. πέρασε δε μετά την (νέα) δήλωση του Φωκίωνα Καραβία, πως η διοίκηση εμμένει στην πρόθεση της για διανομή μερίσματος (χρήσης 2022).
*Και στον ΟΠΑΠ ξανά έγιναν 2-3 πακέτα. Θα αυξάνονται όσο πλησιάζει η σέντρα του Μουντιάλ. Την Κυριακή με τον αγώνα Κατάρ- Ισημερινός.
*Και στην Autohellas πέρασαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, στα ιστορικά υψηλά άρχισε τις διανομές ο Ευτύχης Βασιλάκης.
*Handelsblatt: 2.000 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Από τον μοιραίο Γιώργο Παπανδρέου και το περίφημο “πετρέλαια δεν υπάρχουν…”. Τι έχει τραβήξει αυτή η έρμη χώρα.
*Με την HSBC, αλλά όχι και με την Τράπεζα Χανίων, δείχνει για οριστικό. Συνεχίζονται ή δεν τελεσφόρησαν οι επαφές Μαρινάκη με Σάλλα για το ποσοστό του δεύτερου στην Παγκρήτια. Ο ξάδελφος ήταν εν πτήσει από Ηράκλειο και η ενημέρωση είχε… κενά.
*Για σήμερα αναμένει εξελίξεις η αγορά όσον αφορά στην στάση, που θα τηρήσει ο Δημήτρης Κούτρας στην Intrakat. Άλλωστε δεν του έχουν αφήσει και πολλές επιλογές. Στη μία θα είναι χαμένος, στην άλλη ολότελα χαμένος.
*Το γιατί η Τράπεζα Χανίων είναι σε δυσχερή οικονομικά θέση έχει το ενδιαφέρον. Ακριβώς για να γνωρίζει η αγορά με ποιων μεγαλοκρητίκαρων επιχειρηματιών κ.λ.π είναι φορτωμένη με NPLs. Από αυτή την άποψη σωστά τα είπε ο Αλεξ Εξάρχου πως η Παγκρήτια δεν είναι πολιτικό κόμμα να βολεύει, άλλα πιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται σε δραματική θέση. Τρία-τέσσερα ονόματα, κυκλοφορούν στα Χανιά (και στο Ηράκλειο), ας μην αδικήσουμε κάποιους, καθώς προφανώς θα είναι περισσότερα.
*Σύμφωνα με όσα λένε πηγές του περιβάλλοντος Σκρέκα, η κόντρα κυβέρνησης vs βασικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για το θέμα της φορολόγησης υπερεσόδων έχει “ανέβει κατηγορία”. Έτσι, όπως το χειρίζονται το θέμα (στην κυβέρνηση), εύλογα έχουν θέσει όλους τους παραγωγούς-παρόχους απέναντι. Μέχρι και την ΔΕΗ-που εύλογα τηρεί διακριτική στάση-διακριτή απόσταση από το block των ιδιωτών. Αν και οι πηγές της DeA στην Επιχείρηση, επιβεβαιώνουν πλήρως την συγκεκριμένη εκτίμηση.
*Και 2-3 διεθνή, που θα βρουν μπροστά τους οι αγορές αυτή την εβδομάδα. Πεκίνο, χαλαρώνει τα μέτρα για Covid, οδηγεί σε αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο (και ναύλων κ.λ.π) που σημείωνε η στήλη στην αρχή.
*Κρίση στις σχέσεις Ρώμη-Παρισιού, αυτή την φορά λόγω μεταναστευτικού.
*“Ξιφουλκούν” οι “τιμωροί ομολόγων” στο Λονδίνο. Έρχονται μέτρα Σούνακ, ύψους 50 δισ. στερλινών.