Τοπίο “συγκέντρωσης” διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ένεκα της εμφάνισης των μηδενικών και αρνητικών τιμών στην χονδρεμπορική ρεύματος με βάση όσα ανέφερε χθες μιλώντας στην Γ.Σ., που σφράγισε τη μετονομασία της πρώην Mytilineos και νυν Metlen, ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή -ο οποίος υπενθύμισε πως ο κ. Μυτιληναίος είχε προβλέψει την επικείμενη κατάρρευση των χονδρεμπορικών τιμών και στο εγχώριο σύστημα, σε συνθήκες υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ και μειωμένης ζήτησης- σημείωσε πως η υπερπένδυση στον κλάδοτων ανανεώσιμων πηγών έχει ως συνέπεια πλέον το δυναμικό ΑΠΕ να υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στις ώρες που υπάρχει είτε ηλιοφάνεια, είτε υψηλό αιολικό δυναμικό, είτε και τα δύο.
“Είναι θέματα που δεν έχει μόνο η Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι όντως τα είχαμε προβλέψει και μηδενικές και αρνητικές τιμές. Πχ στη Γερμανία ήταν από παλιά αλλά όχι για μεγάλα διαστήματα το θέμα αυτό” τόνισε. Και συμπλήρωσε: “Πήγαμε εκεί πήγαμε με την πίεση της κοινής γνώμης για μεγάλες επιδοτήσεις σε ΑΠΕ, που ήταν αρχικά ακριβές. Ξεκινήσαμε με αιολικά κτλ και τώρα στα υπεράκτια. Οι τιμές έχουν αρχίσει να πέφτουν και στα φωτοβολταϊκά (Φ/Β). Συγκεκριμένα, οι τιμές έχουν πέσει κατά 90%. Αυτό δημιούργησε στον κόσμο μια επιθυμία, εάν έχουμε ένα κομπόδεμα να επενδύσουμε σε Φ/Β για να έχουμε μια ζωή ένα εισόδημα, όπως παλιά οι πολίτες αγόραζαν μετοχές τραπεζών να παίρνουν το μέρισμα ή για να ελαφρύνουμε το κλίμα, όπως τα video club. Είχαμε 4 σε κάθε γειτονιά και όλοι νόμιαν ότι έλυσαν το πρόβλημά τους. Έτσι μπήκαν στο Φ/Β και νόμιζαν μια και ήταν εύκολες οι άδειες ότι έλυσαν το πρόβλημα.”
“Τώρα με την κλιματική αλλαγή έχουμε ηλιοφάνεια. Έχουμε πολλές υποδομές ΑΠΕ, η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση και με βάση την αρχή της οικονομίας, κι εδώ, θα καταρρεύσουν οι τιμές. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα” τόνισε ο επικεφαλής της Metlen.
“Oμως οι μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες βρίσκουν τις λύσεις και καταφέρνουν να αξιοποιούν τις μηδενικές τιμές υπερ της δικής τους εταιρείας και υπέρ των πελατών” συμπλήρωσε ο κ. Μυτιληναίος εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα της Metlen. “Όποιος δεν είναι καθετοποιημένος και έχει π.χ. 5 μεγαβάτ για όλη τη ζωή του θα έχει πρόβλημα” τόνισε. Όπως είπε οι επιδοτήσεις (feed – in tariff) θα καταργηθούν πλήρως. Μάλιστα εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις μικρές εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και τις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια για την κατασκευή των έργων.
Προέβλεψε, δε, ότι θα καταργηθούν τελείως οι διαγωνισμοί για λειτουργική ενίσχυση, καθώς και η χορήγηση όρων σύνδεσης. “Αυτή είναι η προσωπική μου πρόβλεψη, το υπουργείο δεν έχει ακόμη εκφραστεί”, σημείωσε.
“Αλλά εάν κάποιος πάει να κάνει κάτι σε ΑΠΕ θα πρέπει να παίρνει ένα ρίσκο. Εάν είναι τυχερός βέβαια μια και σε περιπτώσεις δε θα του παίρνουν καθόλου το ρεύμα” υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος και προσέθεσε: “Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται δε θα ειναι οι ελκυστικές οι επενδύσεις αλλά θα βρεθεί μια ισορροπία με συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους ισχυρούς ομίλους που θα μπορούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα.”
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι τα δίκτυα έχουν κληθεί να διαχειριστούν ένα τεράστιο ποσοτητα ενεργειας που δεν είχαμε προετοιμαστεί. πρωτα βλακεμ το κάρο και μετά το άλογο. “Κάναμε άπειρα μεγαβάτ και τώρα τι θα κάνουμε το ρεύμα;
Σαν να χτίζουμε το σπίτι και να ανακαλύπτουμε ότι δεν έχουμε νερό. Και οι τράπεζες έχουν ζήτημα. Ξεκίνησε η Πορτογαλία για να βάλει φρένο σε νέες επενδύσεις” τόνισε.