Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Επιτάξεις, πίεση στο ΕΣΥ, εμβολιασμοί- Το σχέδιο αναχαίτισης της πανδημίας

Επιτάξεις, πίεση στο ΕΣΥ, εμβολιασμοί- Το σχέδιο αναχαίτισης της πανδημίας

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εξειδίκευσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να κλείσει ξανά και ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας των εμβολιασμένων, αλλά όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Περί του τελευταίου όμως διευκρίνισε ότι τα εν λόγω μέτρα έχουν προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους, παρά τιμωρητικό με κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, καθώς το ΕΣΥ μπορεί να αντέχει, αλλά δεν παύει να βρίσκεται σε πίεση. Για να «ανασάνει» το ΕΣΥ, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ΜΕΘ που λειτουργούν και πως έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και υποδομή ώστε να μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει διασωλήνωση, εκτός ΜΕΘ.

«Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «έχουμε άνω των 700 κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Σε ορισμένες περιοχές, όπου υπήρξε ιδιαίτερη πίεση, ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών. Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς» είπε.

Όπως σημείωσε επίσης «υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς καθώς ξεπερνούν τα 900.000 τα προγραμματισμένα ραντεβού. Έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου και το 65% του γενικού πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον υπουργό στα πλαίσια της αναχαίτισης της πανδημίας τα μέτρα είναι στοχευμένα και δεν έχουν λογική να κλείσουν κοινωνία και οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν τρία στάδια:

-Οι χώροι που είναι προσβάσιμοι σε όλους όπως είναι τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ

-Χώρους που έχουν χαρακτηριστικά ανάγκης και είναι προσβάσιμοι και σε μη εμβολιασμένους με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο: Το λιανεμπόριο, οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, οι χώροι εργασίας συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, οι χώροι λατρείας. Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 7-9:30 σε πέντε τμήματα.

-Στο σύνολο των κλειστών χώρων η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια)

Όσον αφορά τους ανήλικους, επειδή υπάρχει πληθυσμός που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει self test και όχι εργαστηριακός έλεγχος διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος. Συγκεκριμένα, η ενισχυτική δόση θα γίνεται στο 6μηνο, ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ